Ořechové košíčky
Potřebné ingredience
100g cukru, 2 žloutky, 250g másla, citrónová kůra, vanilka, 350g pšeničné celozrnné mouky. Náplň: mleté piškoty nebo zbytky suchého cukroví, marmeláda, rum, sekané ořechy, máslo nebo zbylý krém. Marmeláda. Čokoládová poleva.
Postup přípravy
Těsto vypracujeme a necháme v lednici odpočinout. Pak upečeme košíčky, necháme vychladnout. Na náplň vše smícháme do hmoty měkké konzistence. Na dno košíčku dáme trochu marmelády,…
Citrónové hvězdičky
Potřebné ingredience
100g třtinového moučkového cukru, 260g hladké mouky, 170 - 180g másla, citrónová kůra, citrónová šťáva, 2 žloutky. Poleva: citrónová šťáva, cukr moučka, ev. trochu teplé vody, posyp
Postup přípravy
Vypracujeme křehké těsto, dáme do lednice vychladit. Poté vyválíme, vykrájíme, upečeme. Vychladlérn poléváme citrónovou polevou (metličkou vymícháme citrón a cukr, ev. trochou…
Perníčky
Potřebné ingredience
150g hladké mouky, 50g celozrnné špaldové mouky, 50g žitné mouky, 80g cukru, 60 - 80g másla, 30 - 40g medu, 1 lžička sody, 1 vejce, 2 lžičky perníkového koření, skořice
Postup přípravy
Z ingrediencí vypracujeme těsto, necháme chvíli v lednici odpočinout. Rozválíme, vykrájíme, upečeme na 170°C 8 min.
Medové linecké
Potřebné ingredience
100g medu, 200g másla, 300g špaldové celozrnné mouky
Postup přípravy
Z ingrediencí vypracujeme těsto, zabalíme do fólie a necháme do druhého dne odležet. Vyválíme plát, vykrájíme, upečeme, slepujeme marmeládou.
Mandlové hrudky
Potřebné ingredience
30g cukru, 150g drcených mandlí, 3 lžíce medu, 2 lžíce vody, 100g mandlových lupínků, 75g másla, 50g pšeničné celozrnné mouky
Postup přípravy
Vše kromě mandlí dáme do hrnce a chvíli povaříme. Nakonec vmícháme mandle, přendáme do mísy a trochu rukou promícháme a zapracujeme mandle. Necháme vychladnout. Poté tvoříme malé…
Poleva citrónovo bílková
Potřebné ingredience
1 bílek, šťáva z jednoho citrónu, moučkový cukr
Postup přípravy
Bílek ušleháme dotuha, ke konci přidáme citrónovou šťávu a začneme postupně zašlehávat cukr, který jsme předem rozmixovali ve foodprocesoru. Cukru dáváme podle požadované hustoty.…
Lískooříškový krém
Potřebné ingredience
130g pražených lískových ořechů (loupaných), 100g cukru, 300g hořké čokolády, 2 šlehačky, ev. 120g másla
Postup přípravy
Z cukru uděláme tmavší karamel, který nalijeme na ořechy nasypané na plechu na pečícím papíře. Necháme vychladnout. Poté rozlámeme na kousky a nahrubo rozmixujeme. Hrubou směs…
Pohankové linecké
Potřebné ingredience
80g třtinového cukru, 250g másla, citrónová kůra, 2 žloutky, 200g pohankové mouky, 150g špaldové (nebo pšeničné) celozrnné mouky, sůl, vanilková dřeň. Marmeláda na slepování
Postup přípravy
Vypracujeme těsto a necháme přes noc v lednici. Vyválíme plát, vykrájíme tvary a upečeme. Poté slepujeme marmeládou.
Datlové kuličky
Potřebné ingredience
130g vypeckovaných nakrájených datlí (nejlépe medjoul), 35-40g tahini, 15-20g kakaa, vanilka, 1 lžíce chia, 120g mandlí, 20-25g pražených kakaových bobů drcených
Postup přípravy
Vše umixujeme na lehce sypkou hmotu, která po zmačknutí drží tvar. Tvarujeme kuličky.
Domácí salko
Potřebné ingredience
600g plnotučného mléka, 180g třtinového cukru, 30g másla (nemusí být)
Postup přípravy
Vše smícháme a přivedeme prudce k varu, poté trochu ztlumíme a téměř za stálého míchání vaříme 20 - 40 min. do požadované hustoty. Po vychladnutí mléko ještě zhoustne.