Těsto na mazanec, vánočku, makový závin,...
Potřebné ingredience
240g hladké mouky, 10g polohrubé, 40g cukru, 115g mléka, 1 vejce, 10g droždí, 50g másla, sůl, rum, citronová kůra, rozinky,...
Postup přípravy
Vypracujeme kynuté těsto, necháme kynout asi hodinu. Poté umotáme vánočku, mazanec, naplníme závin,... Potřeme vejcem a upečeme.
Perník z přebytků kvasu
Potřebné ingredience
80 g třtinového cukru, 100g mléka, 1 vejce, 200g kvasu, 80-90g oleje, 100g přesnídávky (ev 1 malé nakrájené jablko), 1 lžička PP, 1 lžička sody, 2 lžíce kakaa, skořice, perníkové koření, 70g celozrnné spaldy, 70 - 80g hladké pšenice
Postup přípravy
Cukr, vejce, kvas, mléko, olej a přesnídávku (jablko) chvíli mixujeme v nádobě na smoothie, poté smícháme s promíchanými suchými ingrediencemi. Pečeme ve vymazané a vysypané formě…
Linecký dort se šlehačkou a mascarpone
Potřebné ingredience
25g mandlové mouky, 100g másla, sůl, 40g cukru moučka, 130g špaldové mouky, 2 žloutky, citronová kůra. Krém: 200-250g mascarpone, 1 šlehačka, vanilka. Ovoce, pusinky, čokoláda,... - na ozdobu
Postup přípravy
Žloutky s cukrem a povoleným máslem chvilku šleháme (ne do pěny), poté přidáme mouky (mandlová smíchaná se špaldou), sůl a citronovou kůru. Necháme chvíli v chladu ztuhnout. Poté…
Batátové šátečky bez cukru
Potřebné ingredience
180g jemně strouhaných batatů, 20g másla, 60-70g přepuštěného másla (ev. 90g normálního másla celkem, ale nebudou tak křehké), 100g špaldové mouky, 100g hladké pšeničné mouky, 1 žloutek, 30g jogurtu, lžíce strouhaných ořechů (cca 2 vlašské). Náplň dle chuti (ve variantě zcela bez cukru - strouhaná jablka se skořicí nebo marmeláda bez cukru)
Postup přípravy
Že surovin vypracujeme těsto a můžeme s ním hned dále pracovat. Vyválíme, vykrájíme naplníme. Potřeme vejcem a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 - 200 stupňů asi 15 min.
Skořicoví šneci z remosky
Potřebné ingredience
* TĚSTO: 300 g polohrubé mouky, 1¼ lžičky prášku do pečiva, ½ lžičky jedlé sody, 2 lžíce skořice, špetka soli, 120 g změklého másla, 200 g cukru krupice, 3 vejce, 2 lžičky vanilkového extraktu (nebo trochu méně vanilkové pasty), 250 g bílého řeckého jogurtu (zakysané smetany); * NÁPLŇ: 1 lžička polohrubé mouky, 50 g hnědého cukru, 1 lžíce skořice, 30 g pekanových ořechů (nebo vlašských); * POLEVA: 100 g moučkového cukru, 2 lžíce mléka, 1 lžička vanilkového extraktu (nebo trochu méně vanilkové pasty), 30 g pekanových ořechů (nebo vlašských)
Postup přípravy
Inspirace z webu NordicWare, lehce upravená do remosky, originál je zde: https://www.nordicware.com/recipes/cinnamon-pull-aparts/ Pečeno ve formě NordicWare Cinnamon Pull-Apart …
Dort z Lotusek
Potřebné ingredience
2 balení Lotus sušenek, 3 zakysané smetany, 1 šlehačka
Postup přípravy
Ušlehanou smetanu smícháme se zakysankami. Do dortové formy (cca 20 cm) vrstvíme střídavě sušenky a krém. Necháme do druhého dne v lednici ztuhnout. Vyndáme z formy a po obvodu…
Perník z remosky
Potřebné ingredience
* TĚSTO: 1 vejce, 2 lžíce švestkových povidel (cca 100 g), 1 lžíce medu (cca 50 g), 140 g špaldové mouky, ½ prášku do pečiva (tzn. 6 g), 100 g smetany, 90 g rostlinného oleje, 1 lžička perníkového koření, 30 g nasekaných vlašských ořechů, 30 g rozinek, 40 g kandované pomerančové kůry (brusinek), trocha rumu; * NA DOZDOBENÍ: čokoládová poleva, větší kusy ořechů (vlašských nebo mandlí), pomerančová kůra (brusinky)
Postup přípravy
Pečeno ve formě o objemu 1400 ml a ve velké remosce Grand (průměr mísy 29 cm). Do misky dát rozinky + pomerančovou kůru + rum a nechat nasáknout. Smíchat mouku + prášek do…
Banánový korpus bez cukru
Potřebné ingredience
2 zralé banány, 100g přesnídávky, 80g oleje, 1 bezfosfátový PP, 100g hladké špaldy, 100g polohrubé pšenice, 2 vejce
Postup přípravy
Banány rozmixujeme s přesnídávkou, přidáme vejce, olej a nakonec mouku s PP. Nalijeme do formy v průměru cca 20 cm a pečeme na 170 stupňů asi 30 min. Můžeme použít jako samostatný…
Vanočka z LM s kurkumou
Potřebné ingredience
250g mléka, 180g čerstvého LM, 2 žloutky (ev. 1 menší vejce), 80g cukru, 500g hladké mouky, 100g másla, sůl, cca 1/4 lžičky kurkum, citronová kůra, rozinky
Postup přípravy
Že všech ingrediencí kromě másla uhněteme těsto, po cca 3 - 5 minutách přidáme máslo a nechá hníst ještě asi 10 min, než vznikne lesklé těsto. Necháme kynout v teple (cca 30…
Mini štoly
Potřebné ingredience
Slánek: 60g vody, 6g soli, 15g droždí. Těsto: 400g hladké mouky, 200g polohrubé mouky, 90g mandlí, 60g cukru, 350g rozinek (polovina z toho v rumu, polovina "suchá"), 150g marcipánu na kostičky, 150g kandované citrusové kůry, 1 lžíce skořice, mletý kardamom, badyán, muškátový kver, hřebíček (od všeho cca 1/4 lžičky), 220 - 260g másla, 220 - 250g vody. Na dokončení: 250g másla, moučkový cukr, rum
Postup přípravy
Na slánek rozmícháme ve vodě sůl, po rozpuštění i droždí. Uložíme do lednice a použijeme nejdřív za 6 hodin, ale i za několik dní. Do mísy dáme slánek, cca 2/3 vody, hodně měkké…