Řecký tvarohový koláč
Potřebné ingredience
Těsto: 250 g dětské krupičky, 150 g másla, 100 g cukru moučka, 1 vejce, ½ prášku do pečiva. Náplň: 500 g měkkého tvarohu (alobal), 200 g zakysané smetany, 1 žloutek, ½ lžičky vanilkové esence, 150 g cukru moučka, 4 PL strouhaného kokosu. Dále: 60 g vlašských ořechů, ½ lžičky skořice, 2 lžičky cukru moučka.
Postup přípravy
Z uvedených surovin na vále vypracujeme vláčné těsto, které namačkáme na menší plech (24x30 cm), vyložený pečícím papírem a v předehřáté troubě předpečeme, až začne růžovět (190°C…
Nadýchaná vánočka
Potřebné ingredience
80g másla, 260g mléka, 60g třtinového cukru, 20g droždí, sůl, 2 žloutky, 500g polohrubé mouky, mandle, rozinky, citrónová kůra
Postup přípravy
Vypracujeme kynuté těsto, necháme kynout asi hodinu, Poté upleteme vánočku (9 pramenů) a necháme na plechu ještě asi 20min. kynout. POté potřeme vejcem a pečeme ve vyhřáté troubě…
Kefírová rychlovka
Potřebné ingredience
250 ml kefíru, 250g cukr moučka, 250g hl. mouka, 1 pl kakaa, 9 pl oleje, 1 ks vejce, 1 pl soda, Poleva: 100g čokolády na vaření, 400ml zakysané smetany,
Postup přípravy
Suroviny na těsto vymícháme na hladké těsto
Dáme na menší plech a pečeme na 160 stupňů
Poleva: Rozpustíme 100g čokolády na vaření a vychladlou zamícháme do 400 ml zakysané…
Bílkovo-ořechový řez
Potřebné ingredience
na korpus: 5 bílků, 90 g krupicoveho cukru, 125 g hrube nebo polohrube mouky, 50 g rozpusteneho masla nebo hery, ořechová vrstva: 200 g namletych vlasskych orechu, 60 g cukru moucka, 1 vanilkovy cukr, cca 1 dcl rum, krémová vrstva: 125 g masla, 2 lzice kakaa, 1 tuba pikniku, cokolada na vareni, cca 50 g masla
Postup přípravy
Zbyly mi bilky, kdyz jsem delala vajecny konak, tak jsem si vymyslela tento zakusek. Vyslehat bilky, pak zaslehat cukr a kdyz je tuhy snih, tak lehce vmichat mouku a rozpustene…
Vánočka bramborová
Potřebné ingredience
150g mléka, 125g měkkého másla, 2 žloutky, sůl, 80g cukru, 180g jemně strouhaných brambor (uvařených předem ve slupce), 450g polohrubé mouky, 3/4 droždí, citrónová kůra, rozinky, mandle, vejce na potření
Postup přípravy
Vypracujeme kynuté těsto, necháme si hodinu kynout. Upleteme vánočku, necháme ještě chvíli kynout na plechu. Potřeme vejcem a pečeme ve vyhřáté troubě na 170-180°C asi 40min.
Vánoční cupcaky
Potřebné ingredience
těsto: 250 g hladké mouky, 15 g kakaa, špetka soli, prášek do pečiva, 150 g cukru krupice, 2 vejce, 120 g másla, 240 ml podmáslí
Postup přípravy
Změklé máslo vyšleháme s cukrem a pak postupně zašleháme vajíčka. Prosátou mouku s kakaem a práškem do pečiva a solí přidáváme střídavě s podmáslím v několika porcích a pořádně…
Listový závin a taštičky s mákem
Potřebné ingredience
Listové těsto Náplň:10dkg ml.máku,250ml mléka, 6dkg cukru,1 lžička skořice,1 lžíce másla ,1 lžíce medu, rum dle chuti, vejce na potření
Postup přípravy
Mák,mléko,skořici a cukr dáme do kastrůlku a vaříme do zhoustnutí.Poté přidáme máslo,med a rum.Necháme vychladnout.Rozválíme těsto bud na závin nebo taštičky.Naplníme a zavineme…
Medovníčky
Potřebné ingredience
Těsto: 120 g změklého másla, 100 g medu, 140 g cukru moučka, 2 vejce, 500 g hladké mouky, 2 zarovnané lžičky jedlé sody. Krém: 1 Salko karamel, 250 g másla. Dále: 2 hrsti vlašských ořechů, švestková povidla, bílá poleva Carla.
Postup přípravy
Vyšleháme změklé máslo s tekutým medem a cukrem, po jednom zašleháme vejce. Na vál odvážíme mouku se sodou, nalijeme vyšlehanou směs a vypracujeme hladké těsto, které zabalené v…
Slaný (vanilkový) karamel
Potřebné ingredience
POTŘEBUJEME 100 g krystal cukru (může být i třtinový), 40 g másla (rozpuštěného a teplého), 60 ml smetany ke šlehání (alespoň 30 %, zahřáté), 1 lžička opravdu kvalitní soli (mořské, himalájské, košer apod.), lžička vanilkového extraktu
Postup přípravy
Tak na tom záleží úplně nejvíc. Chvíli mi to trvalo, než jsem to dovedla do fáze, kdy se mi podařil opravdu karamel úžasné chuti. Takže:
Cukr dáme do rendlíku (už tady to…
Makovo-jablečné řezy
Potřebné ingredience
Těsto: 500 g hladké mouky, 250 g Hery, 125 g cukru moučka, 2 vejce. Náplň: 150 ml mléka, 60 g cukru krupice, 1 vanilkový cukr, 150 g mletého máku, ½ lžičky citronové kůry, ½ lžičky skořice. Dále: 500 g jablek nakrájených na plátky.
Postup přípravy
Z uvedených surovin na vále zpracujeme vláčné těsto, které rozpůlíme a zabalené v potravinové fólii necháme v ledničce odpočinout.
Svaříme mléko s cukry, odstavíme, vmícháme…