Jogurtová bábovka
Potřebné ingredience
2 vejce, 1 šálek cukru, 1 bílý jogurt, 2 šálky polohrubé mouky, 1 prdopeč, 0,5 šálku oleje
Postup přípravy
Cukr a vejce vyšleháme do pěny pak promícháme. Nalejeme do bábovky a dáme péct na 180 stupňů . Pečeme 50-60 minut.
AMERICKÁ BÁBOVKA CHIFFON CAKE-vysoká a nadýchaná
Potřebné ingredience
Ingredience: 290 g hladké mouky, 300 g cukru-jemný krystal, 1 sáček kypřícího prášku, špetka soli, 200 ml vlažné vody, 120 ml oleje, 6 bílků a 6 žloutků z větších vajec, 1 vanilkový cukr, strouhaná citronová kůra.
Postup přípravy
Zvlášť v misce vyšleháme bílky se solí na tuhý sníh. Podle jiné varianty můžeme místo soli šlehat bílky přímo s kypřícím práškem, sníh je pevný, brzy neklesá a moučník pak pěkně…
Čokoládové dortíčky s malinovým krémem (cupcakes)
Potřebné ingredience
Těsto: 100 g másla, 50 g hořké čokolády (60 %), 160 g hladké mouky, 2 zarovnané lžičky prášku do pečiva, špetka soli, 2 velká vejce, 100 g cukru krupice, 50 g třtinového cukru, 120 ml vlažného mléka. Krém: 150 g malin (mražených), 2 PL cukru krupice, 250 g mascarpone, 200 ml smetany ke šlehání (40 %), 2 PL cukru moučka.
Postup přípravy
Ve vodní lázni rozpustíme kousky másla a čokolády, necháme vychladnout. Prosátou mouku smícháme s práškem do pečiva a solí. Vejce a oba cukry vyšleháme do pěny, za stálého šlehání…
Koláč ze zakysané smetany s tvarohem a povidly
Potřebné ingredience
Suroviny 2 hrnky polohrubé mouky 1 hrnek cukr krupice 1/2 hrnku oleje 2 vejce kelímek zakysané smetany 200 g 200 ml mléka 1 prášek do pečiva citronova kůra Náplň: 2 tvarohy ve vaničce 1 vejce cukr vanilkový cukr 1 lžíce kakaa 0,5 dcl mléka trocha skořice povidla Drobenka: 200 g polohrubá mouka 80 g máslo 80 g cukr moučka
Postup přípravy
Všechny přísady na těsto umícháme dohladka a nalijeme na větší plech s pečícím papírem.
Ochucený tvaroh (měl by být řidší) nalijeme na těsto (foto).
Lžičkou děláme…
Broskvový moučník
Potřebné ingredience
Korpus: 4 vejce, 200 g moučkového cukru, 200 g polohrubé mouky, 100 ml oleje, 100 ml mléka, 1 prášek do pečiva; Krém: šťáva z kompotu, 2 vanilkové pudingy, 4 lž moučkového cukru, 2 tvarohy (jedno jaké), 10 dkg másla; dále 1 broskvový kompot (820 g).
Postup přípravy
Korpus: Z bílků vyšleháme sníh. Žloutky šleháme s cukrem, přidáme olej a mléko, mouku s práškem do pečiva a nakonec vmícháme sníh z bílků. Těsto rozetřeme na vymazaný a vysypaný…
Vanilková zmrzlina
Potřebné ingredience
150g plnotučného mléka, 2 žloutky, 40g světlého třtinového cukru s vanilkou (nebo cukru bez vanilky a vanilkový lusk zvlášť), 75g mascarpone, 150g šlehačky
Postup přípravy
Zahřejeme mléko se smetanou (pokud máme lusk, vyškrábneme semínka a dáme do mléčné směsi i s prázdným luskem a necháme minimálně 20min. louhovat, před přidáním mascarpone znovu…
Bílková bábovka
Potřebné ingredience
6 bílků, 100g rozpuštěného a vychladlého másla, 150g třtinového cukru, 1 a 1/2 lžíce škrobu, 150g hladké mouky, 1 lžička PP, sůl
Postup přípravy
Z bílků a soli vyšleháme sníh, asi v polovině šlehání přisypeme cukr a vyšleháme dotuha. Rychle zapracujeme mouku s PP a škrobem. Nakonec stěrkou vmícháme máslo. Pečeme ve vyhřáté…
Františkánský švestkový koláč
Potřebné ingredience
Těsto: 150 ml mléka, 240 g hrubé mouky, špetka soli, citronová kůra, 100 g cukru moučka, 100 g rozpuštěného vychladlého másla, 2 žloutky. Na kvásek: 100 ml mléka, 1 lžička hrubé mouky, 1 lžička cukru krupice, 30 g droždí. Dále: 1 švestkový kompot, 1 hrst nastrouhaných vlašských ořechů, 1 lžička skořice, 1/2 vanilkového cukru.
Postup přípravy
Do vlažného mléka zamícháme lžičku mouky, cukru, rozdrobené droždí a necháme v teple vykynout. Do zadělávací mísy dáme všechny suroviny, přilijeme kvásek a vařečkou zamícháme…
Řecký tvarohový koláč
Potřebné ingredience
Těsto: 250 g dětské krupičky, 150 g másla, 100 g cukru moučka, 1 vejce, ½ prášku do pečiva. Náplň: 500 g měkkého tvarohu (alobal), 200 g zakysané smetany, 1 žloutek, ½ lžičky vanilkové esence, 150 g cukru moučka, 4 PL strouhaného kokosu. Dále: 60 g vlašských ořechů, ½ lžičky skořice, 2 lžičky cukru moučka.
Postup přípravy
Z uvedených surovin na vále vypracujeme vláčné těsto, které namačkáme na menší plech (24x30 cm), vyložený pečícím papírem a v předehřáté troubě předpečeme, až začne růžovět (190°C…
Nadýchaná vánočka
Potřebné ingredience
80g másla, 260g mléka, 60g třtinového cukru, 20g droždí, sůl, 2 žloutky, 500g polohrubé mouky, mandle, rozinky, citrónová kůra
Postup přípravy
Vypracujeme kynuté těsto, necháme kynout asi hodinu, Poté upleteme vánočku (9 pramenů) a necháme na plechu ještě asi 20min. kynout. POté potřeme vejcem a pečeme ve vyhřáté troubě…