Cheesecake s jahodovým tvarohem
Potřebné ingredience
Korpus: 150 g Be Be celozrnných, 50 g másla, 3 PL rumu. Náplň: 250 g mascarpone, 250 g polotučného tvarohu ve vaničce, 150 g cukru moučka, šťáva z 1 limetky, 3 vejce. Horní vrstva: 250 g mačkaných jahod, 250 g tvarohu ve vaničce, 3 PL cukru moučka, 1 lžička vanilkového extraktu, 4 želatinové plátky.
Postup přípravy
Nadrcené sušenky smícháme s rozpuštěným máslem a rumem, směs namačkáme do dortové formy (průměr 24 cm) a dáme na chvíli do ledničky ztuhnout.
Mascarpone s tvarohem, cukrem a…
JEMNÁ BÁBOVKA S KAKAOVÝM VZOREČKEM
Potřebné ingredience
Suroviny na bílkové těsto: 100 g hladké mouky, 50 g mandlové moučky, ½ sáčku kypřícího prášku, 80 g krystalového cukru, 50 ml mléka, 50 ml slunečnicového oleje, 5 bílků, strouhaná citronová kůra. Suroviny na žloutkové těsto: 130 g hladké mouky, 80 g krystalového cukru, 50 ml mléka, 50 ml, slunečnicového oleje, ½ sáčku do pečiva, 5 žloutků. Dále kakaový neslazený prášek do tří vrstev těsta.
Postup přípravy
Bábovkovou formu (může být i chlebíčková) vymastíme a vysypeme moukou.
Bílky vyšleháme s cukrem a za stálého šlehání přidáme citronovou kůru, mléko a olej.
Nakonec…
ITALSKÝ MANDLOVÝ MOUČNÍK s čokoládovou polevou
Potřebné ingredience
Ingredience: 150 g polohrubé mouky, 200 g mletých mandlí (nebo mandlové moučky), 200 g krystalového cukru, 6 žloutků, 6 bílků, pár kapek mandlové příchuti-tresti (nemusí být), strouhaná citronová kůra z jednoho citronu BIO do žloutkové pěny, malá špetka soli a pár kapek z citronu do sněhu z bílků, čokoládová poleva na polití upečeného moučníku, na ozdobu plátky mandlí (nebo různé vykrajované motivy z potahové hmoty atd).
Postup přípravy
Důkladně vyšleháme žloutky s cukrem a citronovou kůrou do pěny.
Postupně přidáváme mouku s mandlovou moučkou a vymícháváme již ručně.
Nakonec těsto opatrně spojíme s tuhým…
Zebra koláč/buchta trochu jinak-jednoduše ;)
Potřebné ingredience
250 gramů polohrubé mouky, 3 vejce, 200 g zakysané smetany, 100 gramů másla, 200 gramů cukru, 2 lžíce kakaa, 1 čajová lžička sody, van.cukr, citron, sůl, oblíbená marmeláda, nutela
Postup přípravy
Smíchejte vejce s cukrem. Přidejte zakysanou smetanu a roztavené máslo. Vše dobře promíchejte.rnPřidejte prosetou mouku, van.cukr a sodu. Opět dobře promíchejte.rnTěsto rozdělte…
Perníkový koláč (vhodný při jaterní dietě)
Potřebné ingredience
350g polohrubé mouky, 200g marmelády, 40g třtinového moučkového cukru, 1 lžička jedlé sody, 100g vody, 100g mléka, 50g kefíru, 1 vejce, lžíce perníkového koření
Postup přípravy
Vejce metličkou smícháme s cukrem, přidáme marmeládu, koření a tekutiny. Nakonec přimícháme mouku s PP. Pečeme ve menším plechu na 180°C asi 25min. Můžeme polít citrónovou polevou…
Lehký tvarohový koláček s pudinkem
Potřebné ingredience
2 šálky mouky (polohrubé) 1 hrnek cukru 1 dl slunečnicového oleje 1 dl vody (teplé) 3 lžičky kakaového prášku 1 balíček kypřícího prášku do pečiva3 vejce Na krém: 500 g tvarohu 1 balení vanilkového cukru 1 sáček vanilkového pudinku 4 dl mléka 1 žloutek
Postup přípravy
Smícháme všechny přísady na těsto a vlijeme na vymazaný pečící plech.
Uvaříme pudink a necháme vychladnout.
Přidáme ostatní suroviny na krém do směsi a promícháme.…
Rychlý hrnkový koláč se zakysanou smetanou
Potřebné ingredience
1 hrnek ořechů, 1 hrnek hladké mouky, 1 hrnek krystalového cukru, 1 prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr, 2 PL kakaa, 1 zakysaná smetana, 3 vejce, necelá 1/2 hrnku oleje. Čokoládová poleva (tuk, čokoláda, já dávám i trochu zakysané smetany), něco na ozdobu.
Postup přípravy
Ořechy pomeleme. Přísady na těsto smícháme a upečeme. Polijeme čokoládovou polevou a ozdobíme. (já to dělám bez polevy, moc ji nemusíme).
Tunel naruby
Potřebné ingredience
Korpus: 4 vejce, 4 PL polohrubé mouky, 4 PL cukru moučka, 2 PL kakaa. Náplň: 250 ml smetany ke šlehání, 400 g zakysané smetany, 3 PL cukru moučka, 100 ml vlažné vody, 1 želatinový ztužovač za studena Dr. Oetker. Dále: 1 mandarinkový kompot, trochu marmelády.
Postup přípravy
Tunelů jsem už udělala celou řadu, ale před pár dny jsem narazila na obrázek tunelu, kde se korpus místo nahoru dává doprostřed. Bezva nápad. A tak jsem ho při první příležitosti…
Podmáslový koláč s ovocem a drobenkou
Potřebné ingredience
Těsto: 1 vejce, 120 g cukru krupice, 250 ml podmáslí, 250 g polohrubé mouky, ½ prášku do pečiva, 80 ml oleje. Dále: ovoce např. mražený rybíz, drobenka.
Postup přípravy
V míse vyšleháme vejce s cukrem, snížíme otáčky šlehače na nejnižší stupeň a přidáváme podmáslí, mouku s práškem i olej. Těsto nalijeme na menší plech (24x30cm) s pečícím papírem,…
Vláčná mrkvová bábovka
Potřebné ingredience
2 celá vejce, 180 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 200 ml smetany 30%, 100 ml mléka, 4 PL oleje, 350 g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 350 g jemně nastrouhané mrkve. Kokos na vysypání a Hera na vymazání formy.
Postup přípravy
Vše smícháme, nalijeme do vymazané a vysypané formy. Pečeme pozvolna při 160°C asi 70 minut. Necháme zchladnout a vyklopíme. Můžeme pocukrovat.