Makové muffiny
Potřebné ingredience
85g špaldové celozrnné mouky, 100g hladké pšeničné mouky, 170g mléka, 120g nemletého máku, 115g měkkého másla, 2 vejce, 80g třtinového cukru, 1/2 lžičky sody, 2 lžičky PP, 3 lžíce citrónové šťávy, 1 lžíce citrónové kůry, sůl
Postup přípravy
Mák s mlékem přivedeme k varu, odstavíme a necháme vychladnout. Vyšleháme máslo s cukrem do pěny, přidáme vejce a zašleháme a poté makovou směs. Nakonec přidáme sypké suroviny.…
Čokoládová zmrzlina
Potřebné ingredience
250g plnotučného mléka, 20g kakaa, 1 velký žloutek, 60g čokolády (min. 50%), 30g třtinového cukru s vanilkou, 150g šlehačky
Postup přípravy
Vše kromě čokolády dáme do rendlíku, prošleháme metlou a zahříváme k bodu varu. Zahříváme do mírného zhoustnutí, poté odstavíme a vmícháme čokoládu - necháme rozpustit. Necháme…
Rychlé tiramisu do sklenice
Potřebné ingredience
Tvaroh, větší zakysaná smetana, 2 kopcovité PL cukru, vanilkový cukr, balení sušenek, uvařená káva, granko či ovoce na ozdobení
Postup přípravy
Smícháme smetanu s tvarohem a cukrem. Sušenky rychle namočíme v kávě. Klademe do sklenice ve vrstvách. Posypeme grankem či kakaem. Dáme vychladit do lednice přes noc. Můžeme pak…
Tvarohový koláč z ovesných vloček
Potřebné ingredience
Korpus: 180 g jemných ovesných vloček, 170 g celozrnné špaldové mouky, 100 g třtinového cukru, 150 g másla nebo Hery, ½ lžičky skořice, špetka soli. Náplň: 500 g měkkého tvarohu v alobalu, 250 g tvarohu ve vaničce, 3 PL cukru, 2 vejce, 1 lžička vanilkového extraktu. Ovoce: 200 g drobného ovoce (zde mražené maliny a červený rybíz), 1 PL třtinového cukru.
Postup přípravy
Ze surovin na korpus uděláme drobenku, 1 hrst odložíme stranou, zbytek natlačíme do vymazané koláčové formy průměr 28 cm, uděláme širší okraje. Náplň prošleháme, nalijeme na…
Cukrový koláč z kynutého těsta
Potřebné ingredience
Těsto: 100 ml mléka, 15 g droždí, 1 lžička cukru krupice, 250 g polohrubé mouky, ½ lžičky soli, 100 g másla, 2 vejce. Poleva: 50 g másla, 100 g cukru krupice, 200 ml 12% smetany.
Postup přípravy
Z vlažného mléka, lžičky cukru a rozdrobeného droždí necháme na teplém místě vykynout kvásek. V míse zaděláme mouku pokojové teploty, sůl, vejce, rozpuštěné vychladlé máslo a…
Vločkový koláč s kakaovou polevou
Potřebné ingredience
2 malá vejce, 50gkokosu, 20g olivového oleje, 250g kefíru, 15-20g datlového sirupu, 1/2 PP, 100g ovesné mouky (mletých vloček), 70g špaldové hladké mouky. Poleva: 40g másla, 1 a 1/2 lžíce kakaa, 30g datlového sirupu, rumová tresť. Kokos na posypání.
Postup přípravy
Kefír, olej, sirup a vejce smícháme, přidáme ostatní suroviny a umícháme těsto. Upečeme v menším pekáčku, ještě teplé propícháme a potřeme polevou. Na polevu necháme ingredience…
Drobenkový koláč
Potřebné ingredience
Drobenka: 110g másla, 50g třtinového cukru, 1 malé vejce, 250g špaldové mouky, 1/2 PP. Náplň: 250g tvarohu, 1 vejce, 100g jogurtu, 80g cukru, 200g mléka. Ovoce
Postup přípravy
Uděláme drobenku, 3/4 jí nasypeme na plech. Na náplň vše smícháme a nalijeme na drobenku. Poklademe ovocem a posypeme zbytkem drobenky. Pečeme na´170-180°C 45-60min.
Bábovka z ovesných vloček
Potřebné ingredience
3 hrnky jemných ovesných vloček, špetka soli, 1 lžička jedlé sody, 1 lžička mleté skořice, 3 vejce, 3 polévkové lžíce medu, 3 polévkové lžíce olivového nebo slunečnicového oleje, 220 g bílého jogurtu, 3/4 hrnku jablečného pyré (stačí na jemno rozmixovat 2-3 oloupaná jablka) nebo dva rozmačkané banány nebo 3/4 hrnku dýňového pyré, na závěr možno přidat ořechy, mandle, rozinky, brusinky.... jak libo.
Postup přípravy
Tak zase něco zdravějšího. Objeveno na netu, lehce poupraveno a překvapení dne. A velmi snadné pro přípravu.
1. Menší bábovkovou formu vymažeme máslem, můžeme vysypat…
Mrkvovo-ořechový koláč
Potřebné ingredience
Korpus: 2 vejce, 100 g třtinového cukru, 1 vanilkový cukr, 50 ml oleje, 50 g nastrouhaných vlašských ořechů, 200 g jemně nastrouhané mrkve, 1 hrst rozinek, 100 g špaldové celozrnné mouky, ½ prášku do pečiva, 1 lžička skořice, citronová kůra. Poleva: 200 g zakysané smetany, 1 vanilkový cukr, skořice na posypání.
Postup přípravy
Vejce vyšleháme s cukry do pěny, zašleháme olej. Vmícháme ořechy, pak mrkev, rozinky. Do mouky zamícháme prášek do pečiva, skořici a citronovou kůru. Směs přisypeme do těsta a…
Arašídové sušenky
Potřebné ingredience
1 vejce, 70g másla, 70g arašídového másla, 150g hladké (nebo chlebové) špaldové mouky, 30g třtinového cukru s vanilkou, 70g třtinového cukru, sůl
Postup přípravy
Vypracujeme těsto a necháme chvíli v lednici. Poté děláme kuličky, mírně prsty zmáčkneme. Pečeme na 170°C asi 15 min. Těsto je dost sladké.