VOŇAVÝ POMERANČOVÝ MOUČNÍK
Potřebné ingredience
Suroviny: 300 g hladké mouky, 1 sáček kypřícího prášku do pečiva, 300 g krystalového cukru (i méně, jak kdo má rád), 3 žloutky, 3 bílky, 250 ml čerstvé pomerančové šťávy.
Postup přípravy
Pomerančovou šťávou získáme voňavý moučník i s krásným zlatavým zabarvením.
Postup:
Důkladně vyšleháme žloutky s cukrem do pěny a bílky se špetkou soli do pevného sněhu.…
MEDOVÉ VELIKONOČNÍ VĚNEČKY - PRO CHUŤ I OZDOBU
Potřebné ingredience
Suroviny na 2 plíšky: 300 g hladké mouky, 1 sáček kypřícího prášku do pečiva, 50 g krystalového cukru, 60 g mléka, 65 g másla, 16 g medu, 2 menší vejce.
Postup přípravy
Ozdobit velikonoční stůl čokoládovými vajíčky i s hnízdečky, v podobě upečených věnečků, je velmi pěkné a zajímavé. A pod každé vajíčko můžeme pro každého člena rodiny schovat…
VÝBORNÉ TVAROHOVÉ BUCHTY
Potřebné ingredience
Suroviny do středního plíšku: 200 g polohrubé mouky, 200 g hladké mouky, malá špetka soli, vrchovatá polévková lžíce moučkového cukru, 2 deci vlažného mléka, 2 lžičky zakysané smetany, 2 žloutky, 8 polévkových lžic slunečnicového oleje, necelá půlka kostky čerstvého droždí, ½ lžičky moučkového cukru do kvásku. Tvarohová náplň: 250 g baleného tvarohu, 2-3 polévkové lžíce moučkového cukru (sladíme podle vlastní chuti), 1 sáček vanilkového cukru, 1 žloutek, 2 lžičky vanilkového práškového pudinku, strouhaná citronová kůra (ta je v náplni důležitá), předem naložené rozinky v rumu.
Postup přípravy
Věčné i vděčné tvarohové buchty, které se nikdy neomrzí a chutnají pořád stejně dobře.
Postup – tvarohová náplň:
Všechny předepsané suroviny, kromě rozinek, spojíme v…
CHUTNÝ ŠTRŮDL S HRUŠKAMI, SKOŘICÍ A ČOKOLÁDOU
Potřebné ingredience
Suroviny: 1 balíček listového těsta, 1 vejce na potření. Náplň: 4 hrušky (oloupané a nakrájené na kostičky), 2 polévkové lžíce moučkového cukru, 1 sáček vanilkového skořicového cukru, tabulka hrubě nasekané čokolády, plátky mandlí. Ostatní suroviny: 1 bílek na potření závinu, 1/2 polévkové lžíce krystalového cukru na posypání závinu před pečením.
Postup přípravy
Štrůdl s hruškami není sice tak častý, jako jablkový, ale o to větší je pak pochutnání.
Postup:
Listové těsto rozdělíme na 2 díly, které rozválíme a naplníme hruškovou…
PIŠKOTOVÉ KOSTKY PLNĚNÉ ŠLEHAČKOU, ZDOBENÉ OŘÍŠKEM
Potřebné ingredience
Suroviny na těsto: 4 vejce (nejprve se zváží i se skořápkou a jejich hmotnost bude stejná pro mouku a cukr), polohrubá mouka (stejná váha čtyř vajec), jemný krystalový cukr (stejná váha čtyř vajec), 1 sáček vanilkového cukru, ½ sáčku kypřícího prášku do pečiva, malá špetka soli do bílků, 4 polévkové lžíce studené vody. Suroviny na náplň: 1 kelímek smetany ke šlehání, 1 sáček želatínového přípravku smetafix od dr. Oetkera. Ostatní suroviny: Půlky nebo čtvrtky vlašských ořechů na ozdobení, strouhaná čokoláda, malá hrst kokosu.
Postup přípravy
Léty osvědčené cukrářské pravidlo říká: Jakou hmotnost mají celá vejce i se skořápkou, tolik navážíme mouky a také cukru.
Postup-těsto:
Zvlášť se ušlehají bílky se…
KAKAOVÝ LINECKÝ KOLÁČEK S TVAROHEM, HRUŠKOU, ČOKOLÁDOU…
Potřebné ingredience
Suroviny na těsto: 215 g hladké mouky, 25 g tmavého kakaa, ½ kávové lžičky kypřícího prášku do pečiva, 90 g jemného krystalového cukru, 95 g másla, 1 celé vejce, 1 žloutek. Suroviny na náplň: 250 g jemného tvarohu (ve vaničce), 75 g jemného krystalového cukru, 1 celé vejce. Ostatní suroviny: 50 g hrubě nasekané čokolády, 2 oloupané a na kostečky nakrájené hrušky, hrst plátků mandlí.
Postup přípravy
Kakaové linecké těsto, čokoláda, hruška a mandle tvoří dohromady velmi dobré chuťové spojení.
Postup:
Ze všech surovin vypracujeme těsto a na 30 minut necháme odležet v…
LEHKÝ, DOMÁCÍ PIŠKOTOVÝ MOUČNÍK SE ŠLEHAČKOU A…
Potřebné ingredience
Suroviny na menší korpus: 30 g hladké mouky, 60 g bramborové moučky, 1 kávová lžička kypřícího prášku do pečiva, 90 g krystalového cukru, 3 oddělené žloutky, 3 bílky na sníh, špetku soli do bílků ke šlehání. Suroviny na jahodovou náplň: 3 čerstvé jahody, 1 polévková lžíce moučkového cukru, ½ kávové lžičky citronové šťávy. Ostatní suroviny: ½ kg čerstvých jahod, kelímek smetany ke šlehání, 1-2 polévkové lžíce moučkového cukru.
Postup přípravy
„Malý dortík s velkou parádou“ - tak se dá nazvat tento lehký piškotový moučník, kterému k dokonalé chuti stačí jen vyšlehaná smetana a čerstvé jahody.
Postup-jahodová…
MOUČNÍK ZASNĚŽENÝ KOKOSEM SE SALKOVOU NÁPLNÍ
Potřebné ingredience
Suroviny na těsto: 2 čtvrtlitrové hrnky hladké mouky, 1 hrnek moučkového cukru, 1 sáček kypřícího prášku do pečiva, 4 celá vejce, 1 kelímek smetany ke šlehání, 1 polévková lžíce rumu, nastrouhaná citronová kůra z půlky citronu. Suroviny na náplň: Náplň: 250 g másla, 1 konzerva salka (sladké kondenzované zahuštěné mléko). Ostatní suroviny: Strouhaný kokos, kakaová poleva – viz recept: http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=160476&user=570069
Postup přípravy
Velmi rychlá příprava těsta ze surovin odměřených ve čtvrtlitráčku.
Postup-náplň:
Do důkladně vymíchaného másla za stálého šlehání přidáváme po troškách salko a…
KRÉMOVÉ ŘEZY S GRANKEM – VÝBORNÝ HRNÍČKOVÝ RECEPT
Potřebné ingredience
Suroviny na těsto: 1 a ½ čtvrtlitrového hrnku hladké mouky, ½ hrnku polohrubé mouky, 1 sáček kypřícího prášku, ½ hrnku cukru-jemného krystalu, 1 sáček vanilkového cukru, ½ hrnku moučkového cukru, 4 žloutky, 4 bílky na sníh, 1 hrnek mléka 1/2 deci slunečnicového oleje. Suroviny na náplň: Máslová část- 250 g másla, 1 sáček vanilkového cukru, 2 polévkové lžíce moučkového cukru, 1-2 polévkové lžíce rumu. Pudinková část-8 deci mléka, 2 sáčky vanilkových pudinků, 10-12 čajových lžiček cukru krystal. Ostatní suroviny: Jahodový džem, granko.
Postup přípravy
Jednoduchý moučník s krémem, dozdobený a dochucený pouze grankem, přesto výborný.
Postup - krém: Máslo necháme předem změknout na pokojovou teplotu. Dále uvaříme hustý…
MRAMOROVÁ BÁBOVKA S JEMNÝM PROUŽKEM – HRNÍČKOVÝ RECEPT
Potřebné ingredience
Suroviny: 1 čtvrtlitrový hrnek polohrubé mouky, 1 hrnek hladké mouky, 1 hrnek cukru-jemného krystalu, 1 sáček vanilkového cukru, 1 sáček vanilkového pudinkového prášku, ½ sáčku kakaového pudinkového prášku, 1 polévková lžíce kakaa, 1 sáček kypřícího prášku do pečiva, 2-3 celá vejce, 1 hrnek mléka, ½ hrnku slunečnicového oleje, citronová kůra,
Postup přípravy
Příjemné a chutné zpestření sladkého jídelníčku je u nás právě tahle mramorová bábovka.
Postup:
Nejdříve vymastíme a vysypeme hrubou moukou bábovkovou formu.
Pak…