Trhací buchta
Potřebné ingredience
cca 300 g hl. mouky, malý hrnek vlažného mléka (200 ml), 3 lžíce vlažné vody, 1/4 kostky droždí, 3 lžíce cukru krystalu, 50 g másla, 1 celé velké vejce, půl kávové lžičky soli, do náplně kousek másla, 1/2 skořicového cukru, hrst mletých vlašských ořechů nebo nasucho opražené plátky mandlí, asi 1-2 lžíce práškového cukru (záleží, jak kdo má rád sladké)
Postup přípravy
Uděláme si kvásek z droždí, vlažného mléka, 3 lžic vlažné vody, 2 lžic cukru krystalu a asi 5 lžic mouky. Necháme asi 5 minut pracovat kvasnice. Pak přidáváme postupně vejce,…
Borůvková chuťovka
Potřebné ingredience
5 vajec, 200 g krupicového cukru, 200 g hladké mouky, 5 lžic oleje, borůvky, vanil. cukr (necelý)
Postup přípravy
Celá vejce šleháme s cukrem do husté světlé pěny. Zašleháme olej a vařečkou vmícháme mouku. Těsto rozetřeme na plech vyložený papírem na pečení, posypeme borůvkama a vanil. cukrem…
Valašské frgály
Potřebné ingredience
- ½ kg pol. mouky - 2 – 3 lžíce cukru - 2 – 3 lžíce rostlinného tuku - 2 lžíce sádla - 1 dcl rostlinného oleje - 3 žloutky - citronová kůra - lžička soli - kvásek (droždí, mléko, cukr) - povidlí, tvaroh - posypátko (hladká mouka, tuk, cukr) - strouhaný perník
Postup přípravy
Udělat klasický kvásek (dávám necelé droždí, tak 30 g, hrnek mléka, lžíci mouky), přidat zbytek ingrediencí po vzejitý kvásku, nechat asi hodinu kynout, vypracovat koláče, pak…
Plněné rohlíčky bez kynutí
Potřebné ingredience
50 g droždí, 1/4 l mléka, 6 lžic pís. cukru, 600 g hl. mouky, 1 prášek do pečiva, 1/2 lžičky soli, 2 dl oleje, 2 vejce Náplň. maková, ořechová,tvarohová, povidlová
Postup přípravy
Vypracujeme klasické těsto a děláme rohlíčky. Těsto nemusí kynout. Je to taková rychlovka. Doma jsme dřív dělávali, ale úplně jsem na rohlíčky zapomněla, až paní Martinka ID…
Český trdelník nebo také kringel
Potřebné ingredience
300 g hl. mouky, malý hrnek mléka (200 ml), 1/4 kostky droždí, 2 lžíce cukru krystalu, 30 g tuku (máslo napůl s olejem), 1 žloutek, půl kávové lžičky soli, do náplně kousek másla, 1/2 skořicového cukru, hrst mletých vlašských ořechů, asi 1-2 lžíce práškového cukru (záleží, jak kdo má rád sladké)
Postup přípravy
Uděláme si kvásek z droždí, vlažného mléka, 2 lžic cukru krystalu a asi 5 lžic mouky. Necháme asi 5 minut pracovat kvasnice. Pak přidáváme postupně žloutek, tuk, mouku a trošku…
Strouhaný koláč od moji mamky
Potřebné ingredience
těsto: 400 g hladké mouky, 150 g moučkového cukru, 1 prášek do pečiva, 30 g kakaového prášku, 250 g hery, 1 žloutek, 4 lžíce mléka náplň: 750 g měkkého tvarohu, 3 žloutky, 250 g moučkového cukru, 5O g změklého másla nebo hery, 1 lžíce solamylu (s mírným kopečkem), 4 bílky
Postup přípravy
Na vále zpracujeme rukama těsto. Rozdělíme na poloviny a dáme na dvě hodiny do mražáku.
Všechny suroviny na náplň kromě bílků dáme do misky a důkladně promícháme. Plech…
Tmavá hrnková buchta s oříšky
Potřebné ingredience
-2 vejce -1 necelý hrnek cukru -1 hrnek mléka -1/2 hrnku oleje -2 hrnky polohrubé mouky -celý kypřící prášek -špetka soli -4 kávové lžičky kakaa - 1 menší nastrouhané jablko - troška rozpuštěné čokolády - nasekané oříšky na posypání vršku buchty
Postup přípravy
Z přísad ušleháme těsto a dáme do vysypaného a vymazaného pekáčku (já dávám na pečící papír, ušetří to pak mytí pekáče a lépe se buchta z pekáče dostane). Troubu mírně předehřeju…
Hrníčková buchta s tvarohem - nebo taky sacher buchta…
Potřebné ingredience
-2 vejce -1 hrnek cukru -1 hrnek mléka -1/2 hrnku oleje -2 hrnky polohrubé mouky -celý kypřící prášek -špetka soli -4 kávové lžičky kakaa, tvarohová náplň na vršek buchty: -1 tvaroh -1 vejce -1 lžička pudinku -1 vanilkový cukr
Postup přípravy
Z přísad ušleháme těsto a dáme do vysypaného a vymazaného pekáčku (já dávám na pečící papír, ušetří to pak mytí pekáče a lépe se buchta z pekáče dostane). Připravím si ušlehanou…
Výborná bublanina
Potřebné ingredience
-3 vejce, 150 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 150 ml oleje, 100 ml mléka, 250 g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, meruňky
Postup přípravy
Žloutky s oběma cukry ušleháme do světlé pěny. Tenkým pramínkem přiléváme olej a důkladně ho zašleháme do pěny, šleháme dokud nevznikne homogenní (dost hustá) hmota. Přisypeme k…