Tvarohovo-čokoládový koláč
Potřebné ingredience
Na formu o průměru 24 cm potřebujete: 100 g hladké mouky, 100 g polohrubé mouky, 100 g másla nebo kvalitního rostlinného tuku, 1 vejce, asi 2–3 lžíce studené vody a hladkou mouku na podsypávání. Na NÁPLŇ je potřeba: 500 g měkkého tvarohu, 250 g zakysané smetany, 2 vanilkové cukry, 2–3 lžíce cukru krupice, 3 vejce a 60 g hořké čokolády o obsahu kakaa 50–60 %.
Postup přípravy
Troubu zapněte na 180 stupňů Celsia a začněte s přípravou těsta. Smíchejte obě mouky, máslo nakrájené na kousky, přidejte vajíčko a vypracujte tužší nelepivé těsto. Podle potřeby…
"Babiččina" bábovka
Potřebné ingredience
6 vajec, 150 g másla (změklé), 200 g cukru, 250 ml mléka, citrónová kůra, 400 g polohrubé mouky, 1/2 kypřícího prášku do pečiva
Postup přípravy
Žloutky, máslo a cukr vyšleháme. Přidáme mléko a mouku s práškem do pečiva. Pak pomalu vmícháme sníh z bílků. Nakonce do těsta ještě vmícháme citrónovou kůru. Bábovku pečeme asi 3…
Tvarohový mazanec - 2 ks lepší než kynutý
Potřebné ingredience
1/2 kg hladké mouky, 1 netučný tvaroh, 3-5 PL mléka, 1/2lž soli, 1 PL citr. šťávy, kůra z jednoho citronu, 150g hery či másla, 150g moučky, 3 vejce, 1 van. cukr, 2 prášky do peč po 13g, 3PL rumu, rozinky namočené v rumu, vejce na potření, mandlové lupínky
Postup přípravy
Změklé máslo utřeme s cukrem, přidáme vejce a šleháme. Přidáme ostatní suroviny + rozinky. Zaděláme těsto popřípadě přidáme mouku či mléko. Propracujeme na vále a hodně…
Výtečný medovník
Potřebné ingredience
těsto: 400g hl. mouky, 100g pol. mouky, 180g Hery, 6 PL medu, 100g cukru, 1 vejce, 1PL rumu, 4 PL mléka, 1,5 lž sody, 1/2 kypř.prášku do perníku, 1lž kakaa ............ krém: 1 karamelizované salko, 1 máslo, 70g ml.ořechů ...........rozvar na placky: 150ml vody, 60ml rumu......... na posyp: 1 malé balení oříškových bebe sušenek ( dobré ráno), 30g ml. ořechů
Postup přípravy
Ve vodní lázni rozpustíme Heru, přidáme cukr, med, rum, mléko a vejce - šleháme asi 5 min. Směs nalijeme do prosáté mouky se sodou, kypř.práškem a kakaem. Spojíme vařečkou a…
Kynutý koláč jako peříčko
Potřebné ingredience
Těsto : 200ml vlažného mléka, 100ml oleje, 2 žloutky ,špetka soli, 5 lžic krystal cukru ,200 g hl.mouky, 190 g pol.mouky ,špetka mušk.oříšku ,citron.kůra ,30g čerstvého droždí / 2 lžičky sušeného /\r\nPosýpka : 12 lžic hrubé mouky, 5 lžic moučk.cukru, 1 vanilkový cukr, 5 lžic másla\r\nOvoce
Postup přípravy
Těsto si vypracujeme v pekárně ,mělo by být " řidší " ,ale mělo by se hezky odlepovat od stěny ,v případě potřeby přidejte mouku nebo naopak mléko /po lžících/ . Vykynuté…
sodovkové řezy
Potřebné ingredience
na těsto potřebujeme: 30dkg mletého cukru 30dkg pol. mouky + 10dkg mletých ořechů 3 celá vejce 10 lžic oleje a 3,3 dcl sodovky 1 prášek do pečiva na polevu potřebujeme: 5dkg másla 15dkg cukru 3 lžíce kakaa 5lžic rumu
Postup přípravy
Suroviny na těsto všechny smícháme dohromady a dáme pozvolna péct.\r\nMáslo na polevu necháme rozpustit a přidáme zbylé suroviny, poté nalijeme na vychladlý korpus. \r\nDobrou chuť
Mazanec šlehačkový od Margity (vánočka)
Potřebné ingredience
250 ml šmetany ke šlehání,3 žloutky,120g cukru, 50g rozpuštěného másla,špeka soli,500g polohrubé mouky a 30 g droždí.
Postup přípravy
V uvedeném pořadí dáme do pekárny,nebo zaděláme klasicky s kváskem.Mám proram na 45 min.Po vyndání udělat 2 bochánky,nastřihnout a nechat tak ještě 45 min.kynout.Potřít bílkem…
Fantastické Boží milosti
Potřebné ingredience
3lipánky(ostraváček),3vejce,hladká mouka dle hustoty,špetka soli
Postup přípravy
Zpracujeme těsto,vyválíme na tenký plát a vykrajujeme čtverečky rádýlkem.Smažíme na oleji.Ještě teplé obalujeme v mletém cukru s vanilkou.Jsou opravdu vynikající u nas se po nich…
Medový bochánek
Potřebné ingredience
250g polohrubé mouky, 150ml mléka, 10g droždí, 2 lžíce medu, 40g másla, 2 menší žloutky, 1 VC, citrónová kůra, rozinky, sekané mandle, sůl
Postup přípravy
Z mléka, medu a droždí udělat kvásek. Poté vše vymíchat ve vláčné těsto a nechat asi hodinu kynout. Vyklopit na plech s pečícím papírem, mokrýma rukama udělat bochánek a péct na…
Čtyřpatrové řezy (podle časopisu Albert)
Potřebné ingredience
1 sáček vanilkového + 1 sáček čokoládového pudinkového prášku 1 litr mléka + cukr krupice máslo na vymazání plechu 2–3 lžíce hrubé mouky 800 g zakysané smetany 1 balení 33% smetany 2 velké tyčinky margot Na těsto: 4 vejce 200 g krupicového cukru 320 g polohrubé mouky půl sáčku prášku do pečiva 100 ml slunečnicového oleje + 100 ml mléka
Postup přípravy
Podle návodu na obalu uvařte oba pudinky a nechte je zchladnout.
Mezitím udělejte těsto: žloutky utřete s cukrem doběla. Mouku smíchejte s práškem do pečiva a postupně…