Pomerančový koláč
Potřebné ingredience
3 vejce, 90g třtinového cukru, 150g hladké mouky, 50g celozrnné špaldové mouky, 100g jemně mletých mandlí, 2 lžičky PP, sůl, 150g lehce rozpuštěného másla, 50g šťávy z pomeranče, 100g jogurtu nebo zakysané smetany, strouhaná pomerančová kůra nebo pomerančový olej. Na sirup: šťáva z 1 pomeranče, šťáva z 1 citrónu, 50g cukru, 1 skořice, 2 hřebíčky. Kokos na posypání.
Postup přípravy
Vejce vyšleháme s cukrem do pěny, a na střídačku přidáváme máslo, šťávu, jogurt a smíchané sypké suroviny. Upečeme ve vymazané a vysypané formě na 180°C asi 20 - 30min. Ještě…
Jogurtovo-tvarohový dort bez cukru
Potřebné ingredience
Korpus: 100g esíček, 30g rozpuštěného másla. Krém: 250g tvarohu, 300g jogurtu, 30g datlového sirupu, 1 banán, 1 - 2 lžíce čokoládovo-oříškové pomazánka (Mixitela,...), 200g mléka, 1 ztužovač za studena (ev. dva)
Postup přípravy
Sušenky namixujeme, smícháme s máslem a napěchujeme do dortové formy. Šleháme tvaroh + jogurt + sirup + rozpuštěná pomazánka. Mléko rozmixujeme s banánem, přidáme ztužovač a…
Vafle Bownies - žitné s chia semínky
Potřebné ingredience
2 vejce, 300 ml mléka,160 g žitné mouky, 30 g holandského kakaa, 10 g chia semínek, 1 lžíce medu, 1 lžíce prášku do pečiva, 1 lžička skořice, 50 g čokolády na vaření
Postup přípravy
Púvodní recept je z knihy Fitrecepty.
Nejprve rozpustit čokoládu,
V míse ušlehat vejce.
K vejcím přidat mléko, čokoládu + všechny ostatní suroviny a vymíchat…
VÁNOČNÍ HVĚZDA s kokosovou náplní
Potřebné ingredience
Základní ingredience: Piškotový korpus ve tvaru hvězdy. Ingredience-náplň: 250 g mascarpone, 50 g jemně strouhaného kokosu, 125 g moučkového cukru s vanilkou, 125 g kokosového jogurtu (může být i neochucený), 10 g želatiny (rozpuštěné ve dvou PL mléka), 250 ml pevně ušlehané smetany, mírně oslazené. Ostatní ingredience: Drobné čerstvé ovoce (maliny, borůvky, ostružiny, rybíz).
Postup přípravy
Všechny suroviny na náplň spojíme a necháme vychladit v ledničce.
Korpus hvězdy vydlabeme (zbylé kousky odložíme bokem) a kdo chce, může ho pokapat kávou, rumem nebo vaječným…
Vánočka do formy Tescoma
Potřebné ingredience
* OMLÁDEK: 100 g vody, ½ lžičky medu (nebo sladěnky), 21 g čerstvého droždí, 120 g hladké mouky; * TĚSTO: 120 g hladké mouky, 120 g polohrubé mouky, 70 g cukru, 1 vanilkový cukr, 1 žloutek, 50 g mléka, 70 g změklého másla, 1 lžíce rumu, 20 g oleje, větší špetka soli, strouhaná citronová kůra, 100 - 150 g rozinek (máme rádi hodně rozinek, je možné množství snížit, zaměnit úplně nebo část za kandované ovoce, sekané ořechy...); * NA FORMU:: trocha másla, mandlové lupínky
Postup přípravy
Vánočka podle skvělého receptu paní Ivy Trhoňové, množství upraveno tak, aby se těsto tak akorát vešlo do formy od Tescomy - originální recept a postup najdete zde:
http://www…
Mrkvovo-ořechové dortíčky
Potřebné ingredience
Korpus: 150 g hladké mouky, 1 lžička prášku do pečiva, 1 lžička skořice, 150 g cukru krupice, 100 g jemně nastrouhané mrkve, 80 g nasekaných ořechů a 80 g rozinek, 2 vejce, 125 ml oleje. Poleva: 100 g hořké čokolády, 1 PL kokosového oleje nebo ztuženého 100% tuku. Krém: 125 ml smetany ke šlehání 33%, 125 g mascarpone, 1 PL cukru moučka. Dále: hrst strouhaných ořechů.
Postup přípravy
Vyšleháme do pěny vejce a pomalu do nich vléváme za stálého šlehání na nejnižších otáčkách olej. V druhé míse smícháme ostatní suroviny a pak obě směsi spojíme. Těsto nalijeme na…
Tvarohové dortíčky s broskvemi
Potřebné ingredience
Korpus: 300 g polohrubé mouky, ½ prášku do pečiva, 100 g cukru moučka, 150 g Hery, 1 vejce. Krém: 125 ml smetany ke šlehání 33%, 125 g mascarpone, 1 PL cukru moučka. Náplň: 2 vejce, 150 g cukru moučka, 50 g másla, 500 g jemného tvarohu v alobalu, 500 ml mléka, 1 vanilkový pudinkový prášek, 1 lžička vanilkového extraktu. Dále: 1 broskvový kompot.
Postup přípravy
Z uvedených surovin na vále vypracujeme těsto, které rozválíme na plech 30x40 cm s pečícím papírem. Těsto poklademe kousky okapaných broskví a zalijeme náplní.
Náplň: Máslo s…
TIRAMISU DORTÍK - lahodný dezert
Potřebné ingredience
Základní ingredience: 1 vyšší piškotový korpus nebo dva nízké, malý šálek oslazené silné kávy, kvalitní kakao. Ingredience-krém: 250 g mascarpone, 200 g čerstvé smetany na šlehání, 1 sáček vanilkového cukru (popřípadě moučkový cukr na doslazení podle podle chuti).
Postup přípravy
Příprava:
Předem uvaříme silnou kávu, osladíme ji a necháme vychladnout.
Smetanu ušleháme na pevnou šlehačku, kterou smícháme s mascarpone, cukrem (kdo chce, může přidat pár…
Ořechové řezy
Potřebné ingredience
500g hladké mouky (lze nakombinovat s celozrnnou), 100g cukru, 200g másla, 2 lžíce medu, 2 lžičky sody, 2 vejce, 2 lžíce mléka. Náplň: 300g mléka, 1 a 1/2 lžíce škrobu, 1 a 1/2 lžíce hladké mouky, 50 - 70g cukru, 250g másla. Ořechová vrstva: 120g másla, 60g cukru, 3 lžíce medu, 350 - 400g loupaných arašídů. Rum
Postup přípravy
Vypracujeme těsto, rozdělíme na polovinu a každou část vyválíme a zvlášť upečeme (jednu z toho s ořechovou směsí). Do hrnce dáme máslo, med a cukr, za častého míchání přivedeme k…
JEMNÝ MRAMOROVÝ MOUČNÍK
Potřebné ingredience
1 čtvrtlitrový hrnek pšeničné polohrubé mouky, ½ hrnku hladké pšeničné mouky, ½ hrnku hladké špaldové mouky, 1 sáček kypřícího prášku (používám bezfosfátový), ¾ hrnku jemného krystalu, 1 sáček vanilkového cukru, asi ¾ hrnku mléka (doředíme dle hustoty těsta), 3 celá vejce, ½ kelímku zakysané smetany, ½ hrnku oleje. Pro mramorový vzorek potřebujeme 1 sáček čokoládového pudinku, malou lžičku kakaa (nemusí být), deci mléka.
Postup přípravy
Mouku promísíme s kypřícím práškem, cukrem, přidáme vejce, smetanu, mléko s olejem a metličkou promícháme.
Do vymazaného a vysypaného plechu vlijeme 1/3 těsta.
Druhou…