Vánočka z kvásku
Potřebné ingredience
Rozkvas: 1 lžíce kvasu, 150g hladké mouky, 30g moučkového cukru, 65g vody. Těsto: 300g hladké mouky, sůl, 1 žloutek, 130g mléka, 70g cukru, 100g másla
Postup přípravy
Rozkvas připravíme asi 8 hodin předem. Mléko, cukr a máslo zahřejeme, přidáme k mouce, žloutku a rozkvasu. Vypracujeme vláčné těsto. Necháme kynout asi 2 hodiny. Rozdělíme na…
Veněčky
Potřebné ingredience
Odpalované těsto: 120g vody, 3g soli, 135g mléka, 100g másla, 13g cukru, 205g hladké mouky, 5 - 6 vajec (275g). Creme patissiere: 500g mléka, 80g žloutků, 110g cukru, 50g vanilkového pudinku, 50g másla, vanilka. Žloutkový krém: 500g creme patissiere, 30g rumu, 120g másla. Fondánová poleva: 250g cukru, 130g vody, 1 lžička octu
Postup přípravy
Do hrnce dáme vodu, mléko, sůl, máslo a cukr, přivedeme k varu a nasypeme mouku. Odpařujeme asi 2 minuty. V robotu s pádlem necháme míchat do částečného vychladnutí, pak postupně…
Malinové řezy
Potřebné ingredience
Korpus: 4 vejce, 120 g cukru krupice, 2 PL oleje, 120 g polohrubé mouky. Krém: 200 g zakysané smetany, 500 g tvarohu ve vaničce, 2 vrchovaté PL cukru moučka, 5 želatinových plátků, 250 ml smetany ke šlehání 33%, 250 g malin.
Postup přípravy
Vejce s cukrem vyšleháme do husté pěny, vmícháme olej a mouku. Těsto nalijeme na plech 30x40 cm s pečícím papírem a v předehřáté troubě upečeme. Po odstranění papíru vrátíme…
Kokosový cheesecake s kuličkami
Potřebné ingredience
Korpus: 200 g máslových sušenek, 100 g másla, 30 g cukru moučka, špetka soli, 60 g strouhaného kokosu. Náplň: 4 vejce, 800 g čerstvého sýru, 110 g cukru krupice, 30 g hladké mouky, 50 g kokosu, 1 lžičku vanilkového extraktu a 200 g kokosového mléka. Dále: 70 g strouhaného kokosu, 75 g slazeného kondenzovaného mléka (v tubě), kokos na obalení kuliček.
Postup přípravy
Nastrouhané sušenky spojíme s rozpuštěným máslem, cukrem, solí a na sucho v pánvi opraženým kokosem. Do dortové formy 24 cm s pečícím papírem na dně lžící natlačíme sušenkovou…
Plněné perníčky
Potřebné ingredience
Těsto: 200 g žitné celozrnné hladké mouky, 200 g špaldové celozrnné mouky, 120 g cukru moučka, 1 lžička jedlé sody, 2 lžičky perníkového koření, směs: 2 vejce, 3 PL tekutého medu, 100 g rozpuštěného másla. Dále: povidla, 200 g hořké čokolády, kousek 100 % tuku.
Postup přípravy
Vypracujeme těsto, které necháme přes noc odpočinout. Těsto rozválíme na 1/2 cm plát, vykrájíme kolečka, naplníme povidly, přiložíme další vykrojený kousek, přitlačíme a znovu…
Šťavnatý zákusek angreštový
Potřebné ingredience
Korpus: 2 vejce, 80 g cukru krupice, 30 g hladké mouky, 30 g Solamylu. Krém: 100 ml vody, 50 g cukru krupice, 300 g angreštu, 500 g měkkého tvarohu v alobalu, 50 g cukru moučka, 1 vanilkový cukr, 3 želatinové plátky, 250 ml smetany 33%.
Postup přípravy
Vyšleháme vejce s cukrem do pěny, vmícháme mouku se Solamylem. Upečeme tenký piškotový plát na plechu 30x40 cm s pečícím papírem, papír odstraníme a korpus rozpůlíme na 30x20 cm.…
Angreštové řezy se šlehačkou
Potřebné ingredience
Korpus: 4 vejce, 125 g cukru krupice, 100 g polohrubé mouky, 1 vanilkový pudinkový prášek, 1 zarovnaná lžička prášku do pečiva. Náplň: 600 g angreštu, 2 vanilkové pudinkové prášky, cukr dle chuti. Dále: 500 ml smetany 33%, dětské piškoty, džus na pokapání.
Postup přípravy
Vyšleháme vejce s cukrem do pěny, vmícháme suchou směs a upečeme piškot.
Očištěný angrešt krátce povaříme v oslazené vodě a scedíme ho. Šťávu doplníme vodou do 700 ml,…
Citrónová zmrzlina s minimem cukru
Potřebné ingredience
300g 10% jogurtu, 15g cukru, 100g ušlehané šlehačky, 75g citrónové šťávy, citrónová kůra, 1 - 2 lžíce rýžového sirupu
Postup přípravy
Cukr, šťávu a kůru svaříme, necháme do druhého dne. Poté smícháme s jogurtem v mixéru a zlehka vmícháme šlehačku. Zmrzlinu děláme buď ve zmrzlinovači nebo dáme do mrazáku a…
Domácí bounty
Potřebné ingredience
160g kokosu, 50g oleje, 60g mléka, 50g rýžového sirupu, 40g sušeného mléka. Poleva
Postup přípravy
Část kokosu rozmixujeme najemno a smícháme všechny ingredience dohromady. Uhladíme na asi 1,5 cm silnou placku (nejlépe rozválet válečkem mezi dvěma archy pečícího papíru), dáme…
Kynutá bábovka a kakaem z remosky
Potřebné ingredience
* KVÁSEK: 10 g čerstvého droždí, 1 lžička cukru, 1 lžíce polohrubé mouky, 50 ml vlažného mléka; * TĚSTO: 50 g cukru krupice, 150 g polohrubé mouky, 50 g hladké mouky, 90 ml vlažného mléka, špetička soli, 1 žloutek, 30 g rozpuštěného másla; * NÁPLŇ: 3 lžíce holandského kakaa, moučkový cukr podle chuti, 20 g rozpuštěného másla
Postup přípravy
Rozpis je pro formu o objemu 1,6 l (tady konkrétně je forma Silikomart Intreccio), pečeno ve velké remosce Grand (průměr mísy 29 cm).
Smíchat všechny suroviny na kvásek a…