ÚŽASNĚ KŘEHKÁ VÁNOČKA
Potřebné ingredience
500 g hladké mouky 75 g cukru krupice 30 g droždí 1,5 dcl oleje 2 žloutky 5 g soli 250 ml mléka - doporučuju plnotučné, nebo lépe smetanu
Postup přípravy
1. Nejprve si připravíme kvásek z trochy teplého mléka, kvasnic, cukru a mouky
2. Poté zpracujeme vláčné těsto z ostatních surovin
3. Těsto si rozdělíme na 3 díly a každý…
KARAMELOVÉ ŘEZY
Potřebné ingredience
3 vejce, 2 hrnky(250 ml) polohr.mouky, 1 hrnek cukru, 1 hrnek vlažné vody, 1/2 hr. oleje, 3 lžíce kakaa (i víc), 1 prášek do pečiva
náplň: 1 kondenzované mléko (salko), 250 g másla
Salko si nejlépe den předem uvaříme ve vodě aby mléko vevnitř zkaramelizovalo. Vaříme 2 hodiny. Dlouho chladne a proto vaříme den předem. Studené už uvařené salko rozmixujeme s máslem.
Postup přípravy
POSTUP:
Vše na těsto smícháme a vlijeme na vymazaný a polohr.moukou vysypaný plech a upečeme. Studený koláč potřeme karamelovou náplní a polijeme rozpuštěnou čokoládou
RYCHLÝ ŠVESTKOVÝ KOLÁČ
Potřebné ingredience
250´g hladké mouky1 sušené droždí 50 g rozpuštěného másla + lžíce oleje2 pol. lžíce moučkového cukru1 vanilkový cukr2 vejcešpetka soli100 ml vlažného mlékana posypání - 3 PL cukr moučka a dortové želé v prášku
Postup přípravy
1) do mísy dáme postupně všechny suroviny - mléko dáváme podle potřeby. Důkladně vypracujeme řidší těsto, které posypeme moukou, zakryjeme a necháme na teplém místě vykynout
2…
JEDNODUCHÝ RECEPT NA PAŘÍŽSKÝ DORT/HARLEKÝN
Potřebné ingredience
KORPUS: 4 celá vejce 10 dkg cukru 50 g hrubé mouky 20 g kakaa 1/2 prášku do pečivaKRÉM: 30 g hladká mouka 70 g másla 1/4 l mléka 100 g másla 100 g cukru 50 g kakaa
Postup přípravy
KORPUS:
1. Vejce ušleháme s cukrem, přidáme mouku, kakao a prášek do pečiva
2. dortovou formu vymažeme a vysypeme.
3. Pečeme chviličku cca 15 minut, že…
ZMRZLINA
Potřebné ingredience
1 l studeného mléka
1 smetana
200 g cukru
vanilka
2 žloutky
Postup přípravy
1. Do 3/4 l mléka vlijeme tekutou šlehačku
2. Přidáme 200 g cukru, vanilku a za stálého míchání necháme přejít varem
3. Žloutky rozmícháme v 1/4 l mléka a zašleháme do…
SUPER LEHKÉ LETNÍ OSVĚŽENÍ
Potřebné ingredience
1 koupený dortový piškotový korpus
2 kelímky zakysané smetany
rum
libovolné ovoce - třeba rybíz
želatina
Postup přípravy
1. VARIANTA
korpus malinko postříkáme rumem, rozetřeme na něj zakysanou smetanu a poklademe ovocem a takzvaně sežereme lžičkou :o))
2. VARIANTA
korpus lehce…
MARLENKA, MEDOVNÍK
Potřebné ingredience
100 g másla, 2PL medu, 250 g cukru, 1 KL octa, 1 PL jedlé sody, 2 vejce a 700 g hladké mouky.
Na krém 250 g másla, 1 slazené kondenzované mléko, mleté vlašské ořechy a koňak (nemusí být).
Postup přípravy
Ve větším hrnci rozpustit máslo, med, cukr, poté přidat ocet smíchaný se sodou, směs začne trochu kypět, přimíchat vejce, když vznikne hnědá pěna, odstavit z ohně a přimíchat -…
ROLÁDA S CITRONOVOU ŠLEHAČKOU
Potřebné ingredience
Suroviny:
2 vejce
90 g cukru
1/2 sáčku vanilkového cukru
sůl
100 g hladké mouky
1/4 KL kypřícího prášku
20 g másla
2 PL želatiny
1/4 KL nastrouhané citronové kůry
3 PL citronové šťávy
100 ml smetany
Postup přípravy
1. Vejce, 2 lžíce vařící vody, 60 g cukru, vanilkový cukr a sůl našleháme do pěny
2. Vmícháme mouku s práškem do pečiva a nakonec rozpuštěné máslo
3. Těsto nalijeme na plech…
NEPEČENÝ DORT Z PIŠKOTŮ
Potřebné ingredience
Suroviny:
2 (2,5) balíčky dětských piškotů
2 zakysané smetany
2 šlehačky (stačí i jedna)
ztužovač šlehačky
vanilkový cukr
rum
ovoce – možno čerstvé, nebo kompot – nejlépe meruňkový
Postup přípravy
1. Šlehačku ušleháme se ztužovačem a vanilkovým cukrem a opatrně smícháme se zakysanou smetanou, rumem
2. Dortovou formu vyložíme piškoty, na to natřeme polovinu šlehačkové…
OVOCNÉ OSVĚŽENÍ
Potřebné ingredience
Suroviny:
160 g hladké mouky
100 g másla
30 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
1 vejce
náplň:
4 plátky želatiny
250 g nízkotučného tvarohu
200 g bílého jogurtu
120 g moučkového cukru
šťáva z jednoho pomeranče
šťáva z 1/2 citronu
na oblohu:
různé druhy drobného ovoce (angrešt, maliny apod.)
na želé:
250 ml šťávy z černého rybízu (např. džus)
1 želé
Postup přípravy
1. Všechny suroviny propracujeme na hladké těsto a odložíme na 1/2 hodiny do chladničky
2. Ze dvou třetin těsta vyválíme plát, který položíme na dno dortové formy (26Ø)…