Pražský moučník
Potřebné ingredience
300 g polohrubé mouky 200 g cukru 4 celá vejce 1/2 hrnku oleje 1/2 hrnku vody 1 prášek do pečiva 1 čokoládový pudink, 500 ml vody, 2 lžíce krystal. cukru 2 kelímky zakysané smetany 1 vanilinový cukr tuk na vymazání plechu
Postup přípravy
V míse utřeme vejce s cukrem, olejem a vodou. Přidáme polohrubou mouku s práškem do pečiva,
dobře promícháme a těsto vlijeme na vymazaný a vysypaný plech.
Pudink uvaříme…
Diplomatické řezy
Potřebné ingredience
6 vajec, 180 g moučkového cukru, 3 sáčky mandlového pudinku (může být vanilkový), 1/2 prášku do pečiva, rybízová marmeláda, 2 balíčky kulatých piškotů, 1/4 l silné černé kávy + 1/4 l rumu, 3x čokoláda Kaštany (tyčky), trochu másla Krém: 280 g másla, 30 g hladké mouky, 1/4 l mléka, 150 g moučkového cukru
Postup přípravy
V první řadě si oddělíme žloutky a bílky. Nejprve utřeme žloutky s cukrem, poté přidáme 3 pudinkové prášky smíchané s práškem do pečiva. Nakonec vmícháme tuhý sníh s bílků,…
Ananasová rychlovka
Potřebné ingredience
Na těsto: 2 hrnky polohrubé mouky 1 necelý hrnek cukru krupice 2 kávové lžičky jedlé sody 2 celá vejce 1 ananasový kompot - kostky 1 hrnek mletých vlašských ořechů Na polevu: 2 měkké tvarohy 1 vanilkový cukr 1 pomazánkové máslo cukr dle chuti mléko dle potřeby čokoláda na vaření
Postup přípravy
Ananasové kostky si dle libosti nakrájíme na menší kousky, ale není to nutné. Všechny přísady na těsto smícháme dohromady (kompot včetně šťávy). Vzniklé těsto nalejeme na vymazaný…
Sachr bábovka
Potřebné ingredience
Pro cca 16 porcí: 100 g tuku na pečení 300 g cukru krupice 3 celá vejce 300 g najemno nastrouhaných jablek (přebytečnou šťávu slijeme) 250 g hladké mouky 40 g kakaa 1 prášek do pečiva tuk a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy Poleva: 100 g čokolády na vaření, 50 g 100% tuku (nebo sáček čokoládové polevy)
Postup přípravy
Tuk nakrájíme na malé kousky a necháme změknout při pokojové teplotě. Přisypeme cukr a přidáme vajíčka a vyšleháme šlehačem do pěny. Postupně zašleháme a po částech vmícháme…
Černé řezy
Potřebné ingredience
14 dkg másla
14 dkg cukru
14 dkg polohrubé mouky
4 dkg kakaa
4 celá vejce
Postup přípravy
Nejprve oddělíme žloutky od bílků. Poté utřeme máslo s cukrem a se žloutky a přidáme kakao.
Z bílků ušleháme tuhý sníh. Do připravené směsi postupně přisypáváme mouku se…
Litý děrovaný koláč s polevou a citronovým pudinkem
Potřebné ingredience
Na těsto: 450 g hladké mouky, 1 prášek do pečiva, 200 g cukru, 1 vejce, 1/3 l mléka, 10 lžic oleje
Na polevu: 250 g hery, 250 g cukru, 3 lžíce kakaa, 6 lžic mléka, 1 čokoládový pudink. Vše smícháme a necháme rozpustit a spojit v polevu.
Vrchní poleva: 1 citronový pudink (uvařený dle návodu).
Postup přípravy
Z uvedených surovin připravíme těsto, které nalijeme na tukem vymazaný a moukou vysypaný plech a upečeme asi 25 min. na 150°C-200°C v horkovzdušné troubě.
Do vlahého…
OŘECHOVÉ ŘEZY - slavnostní ke každé příležitosti
Potřebné ingredience
První důležitá věc, tuto buchtu je ideální připravit si 2-3 dny dopředu!
Připravíme si na těsto: 50 dkg hladké mouky
20dkg cukru krupice + 1x vanilinový cukr
20 dkg tuku (např. Hera)
2 celá vejce
2 lžíce rozpuštěného medu
2 lžičky jedlé sody smícháme s 2 lžícemi mléka
špetka soli
Postup přípravy
Těsto zpracujeme na vále a rozdělíme na dva díly. Vyválíme dvě placky a dáme na dva pečící plechy.
(Ideální je použít na plech pečící papír). Těsto se trošku trhá. Já válím…