Francouzský máslový koláč - Chinois
Potřebné ingredience
Těsto : mléko 100 ml, rozpuštěné vlažné máslo 90 g, celé vejce /rozšlehané/ 2 ks, sůl špetka, cukr krupice 50 g, hladká mouka 400 g, sušené droždí 5 - 6 g, Náplň : mléko 250 ml, cukr krupice 100 g, žloutky 2 ks, vanilkový cukr 1 sáček, hladká mouka 30 g, čokoláda rozlámaná na malé kousky 50 g, Sladký roztok : mletý cukr 2 lžíce, voda 1 lžíce
Postup přípravy
Suroviny na těsto dáme do pekárny a necháme si vymísit a vykynout těsto.
Mezitím si připravíme náplň :
V mléce rozmícháme oba cukry, žloutky a mouku a uvaříme z toho hustší…
Moravské koláče po našem /výborné nebíčko v papulce/
Potřebné ingredience
Těsto : mléko 3 dcl, žloutek 2 kusy, olej 8 pl, polohrubá mouka 500g, krystalový cukr 2 pl, sůl trochu, sušené droždí 7 g, žloutek na potření 1 kus, mléko na potření 2 pl, Tvarohová náplň : tučný hrudkovitý tvaroh 250 g, žloutek 1 kus, mletý cukr 2 pl, vanilkový cukr 1 kus, na tvarohovou náplň - švestková povidla, Posýpka : hrubá mouka 2 pl, máslo 30 g, mletý cukr 1 pl,
Postup přípravy
Těsto nám vymísí a vykyne domácí pekárna.
Mezitím si připravíme tvarohovou náplň – smícháme dokopy tvaroh, vanilkový cukr, mletý cukr a žloutek /ten tam nemusí být/.
Dál…
Medové placky
Potřebné ingredience
MEDOVÉ ŘEZY 500 hladké mouky 2 lž medu + soda 1 vejce + 150 cukru +130 g tuku- do kastrolu rozpustíme a uděláme těsto, pak přidáme mouku a med, rozdělíme na 3 díly\ KRÉM 500 ml mléka, 5 lž polohrubé mouky 2 van.cukry – svaříme do kaše. Po vychladnutí kaše přidáme - 375másla 2 lž rumu POLEVA 50 g másla 1 čokoláda na vaření 2 bílky a s cukrem ušlehat sníh Placku pečeme na obráceném plechu pomazaný sádlem a posypaný moukou. Těsto propícháme, až zrůžoví tak vyndáme. Když máme 3 placky tak na první namažeme krém bílý, přiklopíme 2 plackou. Do krému přidáme trochu kakaa a namažeme na druhou placku a 3 plackou přiklopíme. Třetí placku pomažeme čokoládou a sem tam pocákáme sněhem a špejlí děláme čáry zleva doprava a nahoru dolů. Vznikne krásná mozaika.. Dobrou chuť
Postup přípravy
MEDOVÉ ŘEZY
500 hladké mouky, 2 lž medu + soda
1 vejce + 150 cukru +-130 g tuku- do kastrolu rozpustíme a uděláme těsto, pak přidáme mouku a med, rozdělíme na 3 díly…
Tvarohová bábovka
Potřebné ingredience
250 g : tvarohu (lépe ve vaničce), práškového cukru, polohrubé mouky, Hery, díle 3 vajíčka, 1/2 PDP (prášku do pečiva), 1 vanilk. cukr, šťávu z půlky citronu , kakao na obarvení části těsta
Postup přípravy
Tvaroh+ +cukr + heru + mouku smícháme na hladkou hmotu, přidáme zbytek surovin a vymícháme řidší těsto.
Část nalijeme do vymazané a moukou vysypané formy, zbytek obarvíme…
Šťavnatý perník s meruňkami
Potřebné ingredience
400 gr hladké mouky,200 gr moučk.cukru,1/2 vanilkového cukru,500 ml mléka, 100 ml oleje,2 vejce,2 lžíce kakaa,lžička skořice,1 prášek do perníku,lžička sody,meruňkový kompot
Karamelový větrník na plechu s podrobným postupem a…
Potřebné ingredience
750 ml vody, 750 ml polotučného nebo plnotučného mléka, 230 g másla, 250 g másla, 230 g hladké mouky, 250 g krupicového cukru, nebo třtinového cukru, 9 vajec M, 2 x karamelový pudink (extra karamelový od Oetkera), 2 x 250 ml cca 30% smetany na šlehání, 1 x ztužovač šlehačky, 2 lžíce moučkového cukru, moučkový cukr, nebo karamelový sirup, špetka soli
Postup přípravy
750 ml vody rozehřejeme s 230 g másla a špetkou soli. Za stálého míchání přidáme 230 g hladké mouky a vaříme na mírném ohni, tak dlouho až se těsto přestane lepit na vařečku, či…
Zdravé sušenky (ev. cukroví) podle Markéty
Potřebné ingredience
http://www.kitchenette.cz/clanek/124-engadiener
Malinový flekatý koláč
Potřebné ingredience
Těsto: 20 g másla, 200 ml mléka, 300 g hladké mouky, špetka soli, 15 g droždí. Náplň: 2 vejce, 200 g zakysané smetany, 100 g tvarohu ve vaničce, 80 g cukru moučka, asi 500 g mražených malin nebo malinový kompot. Malinové želé: 75 ml slité malinové šťávy, 1 lžička cukru, 3 g čirého dortového želé.
Postup přípravy
Kynuté těsto vypracujeme ručně nebo v pekárně.
Maliny necháme rozmrznout a slijeme šťávu.
Vykynuté těsto roztáhneme na vymazaný plech 30 x 40 cm a necháme dalších 30 minut…
Domácí Ovesná instantní kaše, výborná aneb jak (nejen)…
Potřebné ingredience
Budete potřebovat: 250 g jemných ovesných vloček (jsou mírně drcené) 100 g sušeného mléka (může být i trochu méně, pokud vám nevadí vodnatější, v případě, kdy pouze zalijete vodou) 65 g třtinového cukru (nebo můžete dát i méně, případně ho vynechat úplně a pak až na talíři dochutit, jak každý chce) 50 g sušeného ovoce trochu oleje případně můžete obměnit sušenými jablky, skořicí, kakaem, ...
Postup přípravy
Domácí instantní ovesná kaše
Rychlá a výborná varianta zdravého pokrmu:-) Aneb jak (nejen) do dětí dostat něco užitečného. Líbí se mi na tom, že nic nemusím zdlouhavě…
PERNÍK-vláčný,nadýchaný,nejlepší,jaký jsem pekla(a to…
Potřebné ingredience
musím se s vámi podělit o tento perník,léta jsem hledala,zkoušela nové recepty na perník a většinou nic-moc a většinou mi po upečení spadl a byla z něho dusivá placka:-)tento mi našla dcerka na netu,se špetkou skepse jsem ho upekla a byla nadšená i nejstarší,které nikdy perník nechutnal,zachutnal:-) 2 HRNKY HLADKÉ MOUKY,1HRNEK POLOHRUBÉ MOUKY,2HRNKY MLÉKA,1HRNEK OLEJE,1HRNEK CUKRU,1ČOKOLÁDOVÝ PUDING V PRÁŠKU,2VEJCE,1PRDOPEČ,1PRÁŠEK DO PERNÍKU,1VANILKOVÝ CUKR,3LŽÍCE KAKAA(může být méně),3LŽÍCE POVIDEL,NEBO MARMELÁDY,1LŽIČKA SKOŘICE,1LŽÍCE MEDU(nemusí)
Postup přípravy
smíchám vše suché,přidám vše tekuté(nebo tekuté můžu smíchat v jiné misce a přilít k suchému),metlami vyšlehám,peču cca 175st. cca 40min. na vymazaném a moukou vysypanem plechu…