Mrkvový koláč s tvarohem
Potřebné ingredience
Korpus: 150 g hladké a 150 g polohrubé mouky, ½ prášku do pečiva, 100 g cukru moučka, 1 vanilkový cukr, 125 g Hery, 125 g jemně nastrouhané mrkve, 1 žloutek, ½ lžičky citronové kůry, špetka soli. Náplň: 250 g měkkého tvarohu (v alobalu), 3 PL cukru krupice, 1 žloutek, 2 bílky.
Postup přípravy
Recept na mrkvové řezy (z dvojité dávky) jsem objevila na internetu a hned jej i vyzkoušela.
Z uvedených surovin na vále zpracujeme vláčné těsto, zabalíme do potravinové…
Tvarohová bábovka s pomerančem
Potřebné ingredience
Těsto: 3 vejce, 250 g tvarohu, 200 g cukru krupice, 150 g másla, 300 g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, šťáva z 1 středně velkého pomeranče, 1 lžička pomerančové kůry, 1 vanilkový cukr, špetka soli.
Postup přípravy
Z bílků, špetky soli a vanilkového cukru ušleháme pevný sníh. Žloutky s tvarohem (dala jsem vaničkový polotučný) a cukrem vyšleháme do krému, za stálého šlehání přiléváme…
Marcipánovo-ananasový chlebíček
Potřebné ingredience
Těsto: 100 - 150 g marcipánu, 140 g másla nebo Hery, 140 g cukru krupice, 1 vanilkový cukr, 3 vejce, špetka soli, 240 g hladké mouky, 1 a půl zarovnané lžičky (4 g) prášku do pečiva, 135 g odkapaného ananasu z kompotu. Dále: čokoládová poleva v sáčku.
Postup přípravy
Vyšleháme změklé máslo, oba cukry a marcipán, nastrouhaný nahrubo. Přidáváme po jednom vejce a každé důkladně zašleháme, přidáme špetku soli. Pak už jen lžící vmícháme prosátou…
Obrácený jablečník růžový
Potřebné ingredience
Korpus: 4 vejce, 200 g cukru krupice, 200 g polohrubé mouky, 1/2 prášku do pečiva, 6 PL teplé vody, 4 PL oleje. Dále: 500 g očištěných jablek, ½ vanilkového cukru, trošku skořice. Pudink: 400 ml mléka, 1 vanilkový pudinkový prášek, 2 PL cukru, kousek másla. Krém: 500 g bílého jogurtu, 250 g tvarohu ve vaničce, cukr dle chuti, 7 PL malinové šťávy (z povařených a přepasírovaných malin), 250 ml smetany ke šlehání, 6 želatinových plátků. Dále: kandované třešně.
Postup přípravy
Jablka nakrájíme na plátky a rozložíme na plech 30 x 40 cm s pečícím papírem, posypeme je vanilkovým cukrem a skořicí. Z bílků a malé části cukru ušleháme pevný sníh. Žloutky s…
Karamelové řezy se šlehačkou
Potřebné ingredience
Korpus: 2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek cukru krupice, 1 prášek do pečiva, 2 vejce, 1 hrnek mléka, ½ hrnku oleje. Krém: 250 g másla, 250 g netučného tvarohu, 1 karamelové salko. Dále: 500 ml smetany ke šlehání, 1 smeta-fix, trochu kokosu na posypání, kousek čokolády.
Postup přípravy
Všechny suroviny na korpus zamícháme, krátce prošleháme, nalijeme na plech 30 x 40 cm s pečícím papírem a v troubě předehřáté na 180°C upečeme. Necháme vychladnout.
Suroviny na…
Čokokávové řezy
Potřebné ingredience
Korpus: 4 vejce, 90 g cukru moučka, 80 g polohrubé mouky, 10 g kakaa. Pudinkový krém: 400 ml mléka, 1 vanilkový pudinkový prášek, 3 PL cukru krupice, 125 g másla, 250 g tvarohu ve vaničce. Smetanový krém: 250 g mascarpone, 250 ml smetany ke šlehání, 3 vrchovaté PL cukru moučka. Poleva: 150 g hořké čokolády, kousek 100% tuku. Dále: dětské piškoty, 150 ml černé kávy.
Postup přípravy
Zákusek, který voní kávou, je plný smetanového krému a čokolády.
Celá vejce s cukrem vyšleháme do husté světlé pěny, ručně vmícháme prosátou mouku s kakaem. Těsto nalijeme…
Osvěžující jogurtové řezy
Potřebné ingredience
Korpus: 4 vejce, 200 g cukru moučka, 200 g polohrubé mouky, ½ prášku do pečiva, 5 PL oleje, 5 PL teplé vody. Náplň: 500 ml ovocné šťávy s cukrem (přepasírované maliny a rybíz), 1 vanilkový pudinkový prášek, 200 ml vody. Krém: 500 g selského jogurtu Hollandia, 250 ml smetany ke šlehání, 3 vrchovaté PL cukru moučka, 1 želatinový ztužovač Dr. Oetker, 100 ml vody. Dále: strouhaný kokos, zdobení.
Postup přípravy
Lehký jogurtový zákusek z mraženého ovoce.
Z bílků ušleháme pevný sníh. Žloutky s cukrem a vodou vyšleháme do pěny, přidáváme olej a mouku s práškem. Nakonec zlehka…
Linecké koláčky s tvarohem
Potřebné ingredience
Těsto: 160 g hladké mouky, ½ prášku do pečiva, 50 g cukru moučka, 100 g másla, 2 žloutky. Náplň: 250 g měkkého tvarohu v alobalu, 1 žloutek, 30 g cukru moučka, 1 vanilkový cukr. Dále: sušené brusinky nebo rozinky.
Postup přípravy
Linecké tvarohové svatební koláčky mě inspirovaly k vyzkoušení těchto koláčků k čaji. Tady je ale jiné těsto a větší okraje, méně tvarohu.
Máslo pokrájíme na malé kousky a…
Křehký jablečný štrůdl
Potřebné ingredience
Těsto: 300 g hladké mouky, 125 g Hery, 10 PL mléka. Dále: strouhanka, asi 800 g nastrouhaných jablek, cukr dle chuti, sekané ořechy, rozinky, skořice.
Postup přípravy
Receptů na štrůdl je jenom tady na MMB už 327 a každá máme ten svůj jediný a nejlepší. Já jsem celé roky dělala štrůdl podle rodinného receptu a byla jsem přesvědčená, že je to…
Tvarohový koláč s kokosem a mandlemi
Potřebné ingredience
Drobenka: 75 g másla nebo Hery, 200 g polohrubé mouky, ½ prášku do pečiva, 100 g cukru krupice, 1 vejce. Náplň: 500 g měkkého tvarohu (alobal), 130 g cukru krupice, 1 vanilkový cukr, 1 vejce, 40 g strouhaného kokosu, asi 100 ml mléka (podle hustoty tvarohu). Dále: švestková povidla, 1 hrst mandlových lupínků, čokoládová poleva v sáčku.
Postup přípravy
I koláč, který na první pohled vypadá obyčejně, vás může svou chutí příjemně překvapit.
V míse ručně vypracujeme drobenku a asi ¾ jí nasypeme do vymazané koláčové formy …