Jemný ořechový koláč s tvarohem
Potřebné ingredience
Těsto: 6 vajec, 250 g másla nebo Hery, 280 g cukru moučka, 320 g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 2 PL kakaa, 100 g strouhaných ořechů. Náplň: 500 g tvarohu v alobalu, 1 vejce, 60 g cukru moučka, 1 vanilkový cukr, asi 4 PL mléka, hrst rozinek.
Postup přípravy
Připravíme si tvarohovou náplň smícháním všech surovin. Z bílků a 3 PL cukru ušleháme tuhý sníh. Změklé máslo, žloutky a zbývající cukr vyšleháme do pěny. Smícháme 200 g prosáté…
Křehký koláč s mákem, tvarohem a švestkami
Potřebné ingredience
Těsto: 250 g polohrubé mouky, ½ prášku do pečiva, 2 PL cukru moučka, 1 vanilkový cukr, 100 g másla, 1 vejce. Maková náplň: 200 ml mléka, 2PL cukru krupice, 150 g mletého máku. Tvarohová náplň: 500 g vaničkového tvarohu, 1 vejce, 2 PL cukru krupice. Dále: 10 švestek.
Postup přípravy
Mléko s cukrem přivedeme k varu, vsypeme mák a minutu povaříme, náplň vychladíme. Smícháme tvaroh s cukrem a vejcem. Z uvedených surovin na těsto uděláme drobenku. Do vymazané…
Čtvrtkilový koláč
Potřebné ingredience
Těsto: 250 g hladké a 250 g hrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 250 g cukru moučka, 250 g Hery, 2 vejce, citronová kůra. Dále: 2 PL kakaa, švestková povidla, 3 hrsti vlašských ořechů, čokoládová poleva.
Postup přípravy
Z uvedených surovin vypracujeme na vále těsto, které rozvážíme na tři stejné části, do jedné z nich ještě zapracujeme kakao. Každý bochánek těsta zabalíme do potravinové fólie a…
Borůvkové tvarohové řezy
Potřebné ingredience
Korpus: 6 vajec, 120 g cukru moučka, 110 g polohrubé mouky, 2 PL kakaa. Krém bílý: 500 g tučného tvarohu v alobalu, 200 g zakysané smetany, 4 PL cukru moučka. Krém borůvkový: 2 hrsti mražených borůvek (nebo borůvkový kompot), 500 g bílého jogurtu Hollandia, 250 g tvarohu ve vaničce, cukr moučka dle chuti (asi 4 PL), 1 želatinový ztužovač za studena. Dále: 1 čiré dortové želé.
Postup přípravy
Celá vejce vyšleháme s cukrem do husté pěny, lehce vmícháme prosátou mouku s kakaem a těsto nalijeme na vymazaný a vysypaný plech 30 x 40 cm. Pečeme v troubě předehřáté na 180°C…
Karamelové kostky s BeBe sušenkami
Potřebné ingredience
Korpus: 4 vejce, 150 g cukru krupice, 200 g polohrubé mouky, ½ prášku do pečiva, 5 PL vody, 5 PL oleje. Krém 1: 300 ml mléka, 1 vanilkový pudinkový prášek, 250 g másla, 1 zkaramelizované salko (plechovka). Krém 2: 250 g tvarohu ve vaničce, 200 g zakysané smetany, 250 ml smetany ke šlehání, 80 g cukru moučka, 1 lžička citronové šťávy, 4 želatinové plátky. Dále: 2 balíčky Be Be sušenek kakaových.
Postup přípravy
Z bílků a menší části cukru ušleháme pevný sníh. Zbývající cukr, žloutky a vodu vyšleháme do pěny, přiléváme olej a přidáváme prosátou mouku s práškem do pečiva, nakonec lehce…
Malinové miniroládky
Potřebné ingredience
Korpus kakaový: 5 vajec, 60 g cukru moučka, 70 g polohrubé mouky, 1 PL kakaa. Korpus světlý: 4 vejce, 50 g cukru moučka, 80 g polohrubé mouky. Krém: 200 g přepasírovaných malin, 2 PL cukru krupice, ½ sáčku vanilkového pudinkového prášku, 50 ml vody, 250 g másla, 70 g cukru moučka. Dále: 100 g hořké čokolády, kousek 100% tuku.
Postup přípravy
Celá vejce s cukrem vyšleháme do husté pěny, vmícháme prosátou mouku (s kakaem) a upečeme na plechu s pečícím papírem. Kakaový korpus 180°C 12 minut, světlý 180°C 10 minut. Každý…
Makový jablečník s čokoládou
Potřebné ingredience
500 g očištěných jablek, 3 vejce, 150 g cukru moučka, 150 g polohrubé mouky, 150 g mletého máku, 100 g másla, 100 ml vody, 1 lžička prášku do pečiva (3 g), ½ lžičky skořice, 1vanilkový cukr. Dále: 100 g hořké čokolády, kousek 100% tuku.
Postup přípravy
Do dortové formy průměr 26 cm přivřeme pečící papír a okraje papíru odstřihneme. Na papír nakrájíme plátky jablek a posypeme je skořicí a vanilkovým cukrem. Z bílků a poloviny…
Hrnková buchta s třešňovým želé
Potřebné ingredience
Korpus: 2 hrnky polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 1 hrnek cukru krupice, 2 vejce, 1 hrnek mléka, ½ hrnku oleje. Želé: 400 g vypeckovaných třešní, 3 PL cukru krupice, 1 vanilkový pudinkový prášek, 100 ml vody. Dále: 1 čiré dortové želé, 250 ml vody, 2 PL cukru krupice.
Postup přípravy
V míse smícháme mouku s kypřícím práškem a cukrem, přidáme vejce, mléko a olej, vše krátce prošleháme. Těsto nalijeme na menší plech (24 x 30 cm) s pečícím papírem. Pečeme v…
Pruhovaný chlebíček
Potřebné ingredience
Korpus: 4 vejce, 120 g cukru moučka, 120 g polohrubé mouky, 2 PL oleje. Pudink: 400 ml mléka, 1 čokoládový pudinkový prášek, 2 PL cukru. Jablečná náplň: 500 g nahrubo nastrouhaných jablek, 100 g cukru krupice, 20 g másla, 1 vanilkový pudinkový prášek, 200 ml vody, šťáva z ½ citronu. Dále: 8 kousků Be Be sušenek kakaových, 70 g hořké čokolády, kousek 100% tuku, zdobení (zde slunečnicová semínka v jogurtu a čokoládě).
Postup přípravy
Celá vejce s cukrem vyšleháme do husté světlé pěny, metličkou vmícháme prosátou mouku. Těsto natřeme na plech 30 x 40 cm s pečícím papírem a v troubě předehřáté na 180°C upečeme …
Malinové straciatella řezy
Potřebné ingredience
Korpus: 6 vajec, 250 g cukru moučka, 200 g polohrubé mouky, 100 g strouhaných vlašských ořechů, 4 g prášku do pečiva. Malinový krém: 250 g tvarohu ve vaničce, 250 ml smetany ke šlehání, 475 g malinové šťávy, cukr moučka dle chuti, 6 želatinových plátků. Straciatella krém: 250 g tvarohu ve vaničce, 200 g zakysané smetany, 250 ml smetany ke šlehání, asi 4 PL cukru moučka, 100 g hořké čokolády, 3 želatinové plátky. Dále: kakao, sušenky Amarettini, rozpuštěná čokoláda.
Postup přípravy
Celá vejce s cukrem vyšleháme do husté světlé pěny, metličkou vmícháme prosátou mouku s práškem do pečiva a strouhané ořechy. Těsto natřeme na plech 30 x 40 cm s pečícím papírem a…