Čokoládový chlebíček s mandlemi
Potřebné ingredience
Korpus: 125 g hořké čokolády (minimálně 60%), 100 g másla, 100 g sloupnutých jemně nastrouhaných mandlí, 4 vejce, 100 g cukru moučka, 35 g polohrubé mouky, ½ lžičky prášku do pečiva, ¼ lžičky jedlé sody, špetka soli. Dále: 75 g hořké čokolády, kousek kokosového oleje nebo 100% tuku, sekané mandle na posypání.
Postup přípravy
Čokoládu a máslo rozpustíme a necháme vychladnout. Připravíme si mandle a směs mouky s práškem, sodou a solí. Z bílků ušleháme pevný sníh, zašleháme do něho 3 lžíce cukru. Zbytek…
Veganský čokoládový dort
Potřebné ingredience
Korpus: 100g hladké pšeničné mouky, 100g hladké špaldové mouky, 50g cukru, 60g kakaa, 100g rozpuštěného kokosového oleje, 70g javorového sirupu, 1 lžička sody, 1 lžička PP, sůl, 1 lžička octu, 350g rostlinného mléka, 250g jablečného pyré. Krém: 1 plechovka kokosového mléka, 300g čokolády, 2 plné lžíce povoleného (ne rozpuštěného) kokosového oleje. Ovoce na ozdobu, marmeláda.
Postup přípravy
Na korpus smícháme suché a mokré ingredience zvlášť. Poté suché přisypeme k mokrým a metličkou promícháme. Pečeme ve formě 18-20cm zvolna (cca 160- 170°C asi hodinu). Necháme…
Kynuté nekynuté šátečky
Potřebné ingredience
125 g hladké mouky 125 g polohrubé mouky 125 ml smetany 33% 125 g másla špetka soli 1 žloutek 1 lžíce cukru 2 lžíce mléka 15 g čerstvého droždí
Postup přípravy
Tvarohová náplň:
250 g tvaroh v kostce
1 žloutek
1 lžíce rumu
vanilkový cukr
moučkový cukr dle chuti
Postup: Do vlažného mléka přidáme cukr, rozdrobíme droždí a…
Linecké košíčky s krémem
Potřebné ingredience
Linecké těsto - 315g hladké mouky 210g másla 105g cukru moučka 3 žloutky + citronová kůra.
Postup přípravy
Z těsta upečeme košíčky a naplníme je krémem.
Uvaříme si pudink - 1 litr mléka, 120g vanilkového pudinku, 100g cukru, 2 vanilkové cukry.
Necháme vychladnout, občas…
Měkké šátečky
Potřebné ingredience
300 ml vlahého mléka , 1,5 kostky droždí + cukr do kvásku 500g polohrubé mouky, 200g hladké mouky, nastrouhaná kůra že 2 citrónu, 100 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr , 1 změklé máslo, 4 žloutky Náplně maková : 100-200g mletého máku, 100-200 ml mléka podle použitého máku, 1 vanilkový cukr , cukr dle chuti, trochu rumu , šťávu z citrónu Ořechová : - 200 g vlašských ořechů mletých, 100ml mléka + trochu medu , 1 vanilkový cukr , cukr dle chuti , trochu rumu + trochu šťávy z citrónu Pokud je to řídké přidají se mleté piškoty na zahuštění Tvarohová : 1 tvaroh (nejlépe v kostce, je hustší ) + hrozinky, trochu skořice, šťáva z citrónu dle chuti, trochu rumu, 1 vejce , 2 vanilkové cukry + cukr na doslazení Na dokončení: 2vejce na potření drobenka, rozehřáté máslo, trochu rumu
Postup přípravy
Tyto šátečky jsou vláčné a vydrží měkké déle jak týden
Uděláme kvásek z vlahého mléka, droždí + cukr do kvásku + zaprášit hl. ostatní suroviny dáme do mísy a přilijeme…
Banánové muffiny bez cukru
Potřebné ingredience
2 hodně zralé banány, 1 vejce, 1 - 2 lžíce medu, sůl, cca 20g tekutiny (rostlinné mléko, mléko, kefír,...), 70g celozrnné pšeničné mouky, 70 - 80g hladké špaldové mouky, 2 lžičky PP, hrst slunečnice, 50g oleje, kousky čokolády
Postup přípravy
Banány, vejce a olej rozmixujeme na kaši. Ručně metlou zamícháme mouku s PP, nakonec semínka a čokoládu. Pečeme na 170 - 180°C asi 15 min.
Žloutková bábovka
Potřebné ingredience
6 žloutků, 150g cukru, 200g hladké mouky, 100g špalda celozrnná, sůl, kakao, 120g oleje, 2 lžičky PP, 200g rostlinného mléka, vanilka
Postup přípravy
Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přilijeme olej tenkým pramínkem a zašleháme. Přidáme polovinu mléka, sůl, vanilku a mouku s PP. Nakonec přilijeme zbytek mléka a došleháme. Do…
Bílkový chlebíček
Potřebné ingredience
6 bílků, 150g cukru, 100g polohrubé mouky, 100g mletých ořechů (vlašské, arašídy), 2 lžíce oleje, cca 25g rozinek v rumu, 25g brusinek, 25g kandovaných třešní, 25g sekaných mandlí. Čokopoleva
Postup přípravy
Ořechy umeleme s 30g cukru (popřípadě i s trochou mouky - záleží jak jsou mastné, aby nedělaly hrudky). Bílky vyšleháme, postupně zašleháme 100g cukru a šleháme dotuha. Zašleháme…
Ovocný koláč s drobenkou
Potřebné ingredience
1 a 1/2 hrnku pol. mouky, 1 PDP, 1 hrnek moučkového cukru, 1-2 vejce,1 hrnek mléka,1/2 hrnku oleje , drobenka -polohrubá mouka, máslo, cukr drobné ovoce
Postup přípravy
Všechny suroviny ušleháme a nalijeme na plech s papírem ,poklademe ovocem a posypeme drobenkou, pečeme při asi 180 / 25-30 minut
*** CITRONOVÁ BABETA
Potřebné ingredience
4 vejce, 220g cukru , 1 dcl oleje, 1 dcl vody,2 citróny, 250 g pol. mouky, 1/2 PDP
Postup přípravy
Vyšleháme bílky se špetkou soli. V jiné misce vyšleháme žloutky s cukrem do pěny. Přidáme olej, vodu a šťávu ze 2citronu a šleháme. Nakonec zašleháme mouku s 1/2PDP a kůru z 1…