Kokoschka - výborný osvěžující tvarohový dortík …
Potřebné ingredience
500 g tvarohu, ½ másla (Hera), 1 hrnek cukru krupice, 2 vanilkové cukry, 4 dcl mléka, 20 g sáček želatiny, piškoty, ovoce (čerstvé, nebo kompot), kakao
Postup přípravy
UPOZORNĚNÍ
Původně jsem zde psala, že je možné použít jakýkoliv druh neochucené želatiny. Vyskytly se ale případy, kdy dort neztuhl - zdá se, že problémy jsou hlavně s jemně…
Vločková pochoutka
Potřebné ingredience
250 g másla (Hera), 250 g přírodního krupicového cukru, 180 g medu, kůra z 1 pomeranče (ja dávám kupovanou sušenou + 1 lžíci vody), 430 g ovesných vloček, 50 g sekaných vlašských ořechů, 3 lžíce pomerančové zavařeniny
Postup přípravy
Udané množství surovin je na poloviční velikost pekáčku než se běžně používá pro pečení buchet.
Do mísy si dáme máslo, cukr a med a zahříváme, než se všechno spojí.…
Báječná kefírovka
Potřebné ingredience
* BUCHTA: 1 vejce, 120 g cukru, 100 g polohrubé mouky, 250 g hladké mouky, 1 pol. lžíce jedlé sody, 1 sklenička oleje (cca 200 ml), 500 ml kefíru (kefírového mléka), 2 lžíce kakaa; * POLEVA: čokoláda na vaření, 2 lžíce kysané smetany
Postup přípravy
Velmi oblíbená - lehoučká, ne moc sladká, s dokonalou polevou :-)
Všechny přísady na buchtu smíchat, nalít na plech a péct při 180 st.
Čokoládu rozpustit a…
Perník
Potřebné ingredience
0,5 l mléka, 250 g másla, 2 lžíce medu, 1 vejce, 500 g polohrubé mouky, 250 g cukru krupice, 1 vanilkový cukr, 1 kypřící prášek do perníku, poleva (nejlépe čokoládová)
Postup přípravy
Mléko + máslo + med spolu pomalu zahřívat, dokud se vše nerozpustí. Směs nechat vychladnout na pokojovou teplotu.
V jiné míse smíchat mouku, cukr, vanilkový cukr a prášek…
Pudinkový dort
Potřebné ingredience
* TĚSTO: 4 čokoládové pudinkové prášky (nebo kakaové), 1 kypřící prášek do pečiva, 200 g moučkového cukru, 4 vejce, 1 lžíce rumu, 200 ml oleje, tuk na vymazání a mouka na vysypání formy; * KRÉM: skvělý vanilkový krém od paní Libušky (galli) ID 23782
Postup přípravy
Je to první dort, jaký jsem kdy upekla :-) Je hrozně jednoduchý a přitom dobrý a lehký.
Formy, ve kterých se bude péct, vymazat tukem a vysypat polohrubou moukou.
…
Rychlý ovocný koláč - kynutý bez kynutí :-)
Potřebné ingredience
* KVÁSEK: 10 lžic vlažného mléka, 3 lžičky cukru krupice, 40 g droždí; * TĚSTO: 300 g hladké mouky, 200 g polohrubé mouky, větší polovina Hery, špetka soli, 1 vejce; * DROBENKA: 40 g Hery, 80 g polohrubé mouky, 80 g cukru krupice; * OVOCE: libovolné - švestky, borůvky, meruňky .....
Postup přípravy
Ve čtvrtlitrovém hrnku zadělat kvásek a nechat ho vykynout.
Když je kvásek vykynutý, přelít ho do mísy a přidat obě mouky, sůl , vejce a Heru - v tekutém stavu (rozpouštím…
Jablečný dort (nepečený)
Potřebné ingredience
* DORT: 250 g moučkového cukru, 6 dcl vody, 6 středně velkých jablek, 2 vanilkové pudinky, 1 balíček dětských piškotů, rum (nebo ovocná šťáva, sirup, nálev z kompotu ...); * NA OZDOBENÍ: kysaná smetana, jogurt, šlehačka
Postup přípravy
Do hrnce dát vodu, cukr a oloupaná, nahrubo nastrouhaná jablka. Uvést do varu a potom povařit asi 5 minut.
Pudinkový prášek rozmíchat v troše vody (cca 1-2 dcl) a postupně…
Ovocný nanuk
Potřebné ingredience
200 g čerstvého nebo mraženého ovoce (nejlépe nějaké výrazné - jahody, borůvky, maliny, rybíz), 1 vanilkový cukr, 100 ml smetany ke šlehání, 100 ml bílého jogurtu, 2 polévkové lžíce cukru (nejlépe hnědého)
Postup přípravy
Do smetany vmíchat vanilkový cukr a dobře ušlehat. V jiné míse rozmixovat ovoce, cukr a jogurt.
Oboje opatrně smíchat, dát do formiček a nechat v mrazáku alespoň 6 hodin.
Skotský jablečný páj
Potřebné ingredience
* NÁPLŇ: 5 velkých jablek, 190 g cukru krupice, asi 60 ml studené vody, 2 lžíce citrónové šťávy, větší špetka soli, 50 g polohrubé mouky, 1 vanilkový cukr, 2 lžíce másla, 2 lžíce skotské whisky (nebo rumu). * TĚSTO: 250 g polohrubé mouky, 100 g hladké mouky, ¼ lžičky soli, 1 lžíce cukru, ½ kostky másla (Hera), ½ kostky tuku (Omega), 1 vejce, 1 lžíce octa, asi 60 ml studené vody.
Postup přípravy
Ideální je koláčová forma o průměru 30 cm, 4 cm vysoká, ale je možné použít i rozvírací dortovou formu (otevírat až po úplném vychladnutí)
Nejdřív oloupat jablka, zbavit je…