"Zakázaný" dort podle pořadu Prostřeno
Potřebné ingredience
Korpus: 4 vejce, 250 g cukru krupice (dala jsem méně), 250 g hladké mouky, 1 prášek do pečiva, 1 tekutá šlehačka. Káva: 250 ml vody, 4 lžičky instantní kávy, 4 lžíce rumu. Krém: 2 smetany ke šlehání, 2 ztužovače šlehačky, čokoláda (dala jsem 81%ní), vaječný koňak.
Postup přípravy
"Zakázaný" bude asi pro děti, protože jsou v něm dva druhy alkoholu a káva, čímž bude o to lepší pro nás dospělé :-). Recept jsem okoukala ve včerejším pořadu Prostřeno a…
Špaldový kokosový chlebíček - výborná a zdravá…
Potřebné ingredience
2 hrnky hladké špaldové mouky, 1 hrnek třtinového cukru, 3 vejce, 1 vanilkový cukr, 250g bílého jogurtu, prášek do pečiva, 1 hrnek kokosu, 1/2 hrnku oleje, kakao na obarvení.
Postup přípravy
Všechny suroviny smícháme dohromady. Kdo chce, může část těsta obarvit kakaem.
Těsto nalijeme do vymazané a vysypané nebo pečicím papírem vyložené formy. Pokud děláte "…
Kokosovo-jablíčková buchta s polevou z ledových…
Potřebné ingredience
Těsto: 5 středně velkých jablíček nastruhaných nahrubo, 2 hrnky hrubé mouky (dala jsem špaldovou), 1 hrnek cukru (dala jsem třtinový), 3/4 hrnku oleje, 1 hrnek strouhaného kokosu, 3-4 vejce, prášek do pečiva. Na polevu: zakysaná smetana + 2 tyčinky ledových kaštanů.
Postup přípravy
Všechny surovniny na těsto zamícháme, rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů cca 25 minut.
Ledové kaštany roztopíme ve…
Vláčná špaldová buchta - zdravá, rychlá, hrníčková a…
Potřebné ingredience
2 hrnky hladké špaldové mouky, 1 hrnek třtinového cukru, 1/2 hrnku oleje, 1 prášek do pečiva, 2 lžíce kakaa, 2 hrnky kefíru (popř. o něco více podle hustoty těsta), čokoládová poleva (čokoláda + zakysaná smetana), kokos nebo strouhané oříšky na posypání
Postup přípravy
Všechny suroviny smícháme dohromady, vylijeme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupň 10 - 15 minut.
Po vychladnutí můžeme buchtu potřít…
Čokoládový dezert (brownies) s vanilkovou zmrzlinou a…
Potřebné ingredience
Množství na kulatou zapékací mísu o průměru cca 28 cm (nebo 10 zapékacích mističek na muffiny): 160g másla, 160g tmavé čokolády s obsahem kakaa 70% (v nouzi lze použít i čoko na vaření, ale výsledek se nedá srovnat), 4 vejce, 100g krupicového cukru, 100g hladké mouky Na horké ovoce potřebujeme jakékoliv mražené nebo čerstvé "lesní" ovoce. Tentokrát jsem použila borůvky a ostružiny. Dále cukr a trochu vody. Jako poslední potřebujeme kvalitní vanilkovou zmrzlinu, nejlépe Carte D´or.
Postup přípravy
Recept na brownies není můj, ale nechala jsem se inspirovat pořadem Prostřeno, kde byl podáván jako pohár s "opilými" třešněmi. Trošku jsem si jej upravila a "…
Dietní jogurtový dortík
Potřebné ingredience
1 velký bílý jogurt Hollandia, 1 želatinový ztužovač za studena, piškoty, ovoce podle chuti (já dala tentokrát kompotované meruňky), cukr podle chuti (já dala 2 vrchovaté lžíce vanilkového cukru, strouhaná čokoláda na ozdobu
Postup přípravy
Želatinový ztužovač připravíme podle návodu na obalu.
Jogurt vyšleháme s cukrem a přidáme ho k připravenému ztužovači.
Na dno formy dáme piškoty a ovoce. Piškoty…
Vláčná rychlobuchta - hrníčková
Potřebné ingredience
Tato buchta je skvělá v tom, že ji můžeme jakkoliv obměnovat, nemusíme nic odvažovat, pouze zamícháme a nalijeme na pekáč. Těsto: 2 hrnky hrubé mouky, 1 a 1/2 hrnku krystalového cukru, 2 hrnky mléka, 1 hrnek mletého máku (můžeme nahradit kokosem nebo mlétymi ořechy), 2 vejce, 1/2 hrnku oleje, 1 vanilkový cukr, 1 prášek do pečiva, 1 lžička skořice, struhaná čokoláda. Povrch jsem tentokrát pokladla mandlovými lupínky a plátky jablek, můžete dát cokoliv podle chuti, nebo péct jen samotnou buchtu.
Postup přípravy
Všechny suroviny zamícháme a nalijeme na vymazaný a vysypaný pekáč. Pečeme při 180 stupních 15 - 20 minut.
Horký koláč posypeme strouhanou čokoládou.
Babicův KAKAOVÝ MOUČNÍK S MANDARINKOVÝM KRÉMEM
Potřebné ingredience
20 dkg polohrubé mouky, 10 dkg moučkového cukru, 1 dcl oleje, 150 ml mléka, 1 vejce, 1 lžička prášku do pečiva, 1 lžíce kakaa Mandarinkový krém: 250 ml smetany na šlehání, 1 mandarinkový kompot, 1 ks pudinku Creme Olé (bez vaření), 1 ztužovač šlehačky (nedala jsem a přesto byl krém krásně tuhý)
Postup přípravy
Všechny základní ingredience na těsto smícháme, nalejeme do kulaté formy (vyložené pečícím papírem nebo vysypané) a pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů 15 minut.
Nepřekonatelný kakaový koláč s hruškami
Potřebné ingredience
Těsto: 400ml (2 kelímky) smetany ke šlehání, 150g cukru (včetně 1 vanilkového cukru),nastrouhaná kůra z 1 citrónu, 3 vejce, 1 prášek do pečiva, 370g polohrubé mouky, 3 lžíce kakaa Dále potřebujeme: 6 zralých hrušek, vlašské (nebo jiné) ořechy, pečící papír, pekáč nebo menší plech. Z tohoto množství budeme mít 12 kousků lahodného a originálně vypadajícího moučníku.
Postup přípravy
1. Hrušky oloupeme, stopky ponecháme a ze spodu škrabkou nebo nožíkem odstraníme jádřince.
2. Smetanu vyšlecháme spolu s cukrem a citrónovou kůrou. Až lehce zhoustne,…
Jednoduchý biskupský chlebíček
Potřebné ingredience
5 vajec, 100 g moučkového cukru, 140 g hrubé (popř. polohrubé) mouky, 1 prášek do pečiva, kůra z 1 citrónu, 2 lžíce rozpuštěného másla (nemusí být), 250 g směsi sušeného ovoce, ořechů, kousků čokolády nebo kandovaného ovoce.
Postup přípravy
1. Všechno ovoce, čokoládu a ořechy nakrájíme na menší kousky, dáme do misky, posypeme 2 lžícemi mouky a promícháme, aby směs při pečení neklesla na dno.
2. Žloutky…