Tvarohová bábovka
Potřebné ingredience
Kostka (250g) měkkého tvarohu, kostka (250g) másla, 250 g cukru, 250 g polohrubé mouky, 5 vajec, 1 prášek do pečiva, moučkový a vanilkový cukr na posypání
Postup přípravy
Máslo utřeme s cukrem do pěny a postupně vmícháme žloutky. Potom přidáme tvaroh a chvíli třeme. Přisypeme mouku s práškem do pečiva (můžeme i rozinky, kousky čokolády - dle…
Dort pařízek s trpaslíkem
Potřebné ingredience
Korpus dle toho na MMB asi nejoblíbenějšího - od paní Dáši V. ID 9782 . Mléčná hmota na modelování. Krém z pudingu a másla obarvený kakaem.
Postup přípravy
Upekla jsem si dva korpusy (jeden menší), prořízla, pomazala višňouvou marmeládou a krémem, sesadila, seřízla do tvaru pařízku, ozdobila vrstvou krému, do kterého jsem nadělala…
Pražský koláč
Potřebné ingredience
Těsto: 500 g mouky (půl na půl polohrubou a hladkou), 250 g majolky (na zvláčnění těsta), 3 lžíce cukru krupice, 1 vejce, 30 g droždí, 150 ml vlažného mléka, špetku soli.
1 Vejce na potření koláče
Žmolenka: 120 g cukru krupice, 200 g hladké mouky, 120 g másla, 2 lžíce skořicového cukru.
Krém: 200 ml mléka, 1 sáček vanilkového cukru, 1 lžíci škrobové moučky (používám běžný Solamyl), 3 lžíce moučkového cukru, 100 g studeného másla, 500 ml šlehačky.
Postup přípravy
Droždí rozdrobíme do hrnku, přidáme mléko, trošku soli a trošku cukru. V míse smícháme mouku, cukr, majolku a vejce, vlijeme vzešlý kvásek a zaděláme vláčné těsto. Přikryjeme…
Medovník dle ruského receptu
Potřebné ingredience
100 g másla, 2 lžíce medu, 250 g cukru, 1 lžička octa, 1 lžíce sody, 2 vejce, 700 g mouky (350 g hladké + 350 g polohrubé)
Krém: 200 g másla, 1 konzerva Salka, vlašské ořechy, 2 cl koňaku
Postup přípravy
Sodu a ocet smícháme. Do hrnce dáme máslo, med, cukr a vymícháme; pak přidáme sodu s octem a znovu vymícháme. Směs dáme na oheň a za stálého míchání přidáme 2 vejce a mícháme až…
Karamelové větrníčky
Potřebné ingredience
Na větrníčky: 4 vejce, 1/4 l vody, 70 g másla (může být i olej), 160 g hladké mouky, špetka soli
Na krém: 100 g cukru krupice, 3,5 dl 12% smetany, 1 vanilkový puding, 1 žloutek, 50 g moučkového cukru, 200 g másla, 1/2 balíčku vanilkového cukru
Do větrníčků 1 šlehačku
Na polevu: 220 g moučkového cukru, 50 g cukru krupice, 3 lžíce mléka (lze i vody)
Postup přípravy
Větrníčky: Vodu, tuk a sůl přivedeme k varu. Tenkým praménkem přisypeme mouku (za stálého míchání) a vaříme - odpalujeme na mírném ohni, až se těsto nelepí na dno a na stěny hrnce…