VELIKONOČNÍ TŘENÝ MRAMOROVANÝ BERÁNEK - V.Ý.B.O.R.N.Ý.…
Potřebné ingredience
120g másla nebo Hery, 4 vejce, 200g cukru, 1 vanilkový cukr, 2 dcl mléka, 300g polohrubé mouky, 1 lžička PDP, šťáva a kůra z citronu, 1 lžíce kakaa, špetička soli.
Postup přípravy
Změklý tuk, žloutky a cukr utřeme ( nebo el. šlehačem ušleháme ) do pěny. Postupně střídavě přidáváme vlažné mléko a mouku smíchanou s PDP a solí. Nastrouháme kůru z citrónu a…
Medové řezy - lepší než medovník a hlavně - je toho…
Potřebné ingredience
Těsto - 50dkg hladké mouky, 20dkg rozpuštěného másla nebo Hery, 20dkg cukru, 2 lžíce medu, 2 vejce, 2 lžičky jedlé sody rozpuštěné ve 2 lžičkách mléka.Hmota z ořechů - 40dkg ořechů nahrubo nasekaných, 12dkg másla, 8dkg cukru, 3 lžíce medu.Krém - 1a1/2 hrnku mléka, 2 lžíce hladké mouky, 1 lžíce Solamylu, 10dkg cukru, 20dkg másla, šťáva z 1 citronu.
Postup přípravy
Z uvedených přísad vypracujeme těsto, které rozdělíme na 2 díly - pokud to lepí, přidáme ještě trochu mouky ).
1.díl těsta - vyválíme na velikost plechu, pomocí válečku…
Jablíčkovo-pudingová piškotka - móóóc dobrý dezertík :…
Potřebné ingredience
1 balíček listového těsta, balíček piškotů, nastrouhaná jablka, cukr, uvařený vanilkový puding ( 3/4L mléka + 3 pudingy ), moučkový cukr na posypání.
Postup přípravy
Listové těsto rozválíme na 2 placky o velikosti plechu. Plech mírně navlhčíme vodou - vymazávat se nemusí, list. těsto je dost mastné, takže se nepřichytí ) a pomocí válečku…
POHRKANÉ ŘEZY :-))
Potřebné ingredience
PIŠKOT I. ( Nižší, pružný, vhodný také na roládu ) - 8 vajec, 8 lžic cukru, 4 lžíce vody, 9 lžic polohrubé mouky, 1 PDP, špetička soli. PIŠKOT II. ( Vyšší, nadýchaný, super ) - 4 vejce, 300 g cukru, 8 a 1/2 lžíce vody, 8 lžic oleje, 300 g polohrubé mouky, 1/2 PDP. Vyberte si piškot, jaký Vám víc vyhovuje. Krému je hodně, proto já upřednostňuji ten vyšší. Piškoty pokaždé pečte na pečícím papíře !"HRK-HRK" KRÉM : 2 smetany ke šlehání ( nebo 1 šlehačka a 1 zakysaná smetana ), 1 plechovka mandarinek, 1 plechovka ananasu, 1-2 pytlíky pudingu bez vaření "Olé" od Dr. Oetkera, 1 ztužovač šlehačky. Čokoláda na postrouhání.
Postup přípravy
PIŠKOT I. - z bílků a vody vyšleháme tuhý sníh, postupně přidáváme cukr a ještě chvíli šleháme. Ke sněhu přidáme žloutky, mouku a PDP a opatrně smícháme. Nalijeme na plech…
Babiččiny krémeše
Potřebné ingredience
28 dkg hladké mouky, 10 dkg cukru moučka, 1 lžička jedlé sody nebo prášku do pečiva, 5dkg rozpuštěné Hery nebo másla, 2 vejce, 1 lžíce rumu, 1 lžíce tekutého medu, špetička soli.
KRÉM : 1L mléka, 3 vanilkové pudingy, 25 dkg Hery nebo másla, 4 žloutky, 15-20 dkg cukru. Dále 2 -3 smetany ke šlehání, moučkový cukr na posypání.
Postup přípravy
Smícháme mouku s jedlou sodou, přidáme ostatní suroviny a na vále vypracujeme vláčné těsto. Jako každé medové těsto, i toto by mělo chviličku odpočívat v ledničce. Těsto si…
SENZAČNÍ MAKOVEC - rychlovka !!!
Potřebné ingredience
30 dkg mletého máku ( v zeleninách mívají již mletý a ochucený mák - na váhu ), 25 dkg hrubé mouky, skořice, 5 dkg cukru ( v případě již ochuceného máku, pokud budete mít mletý mák neochucený, dejte 15 dkg cukru ), špetička soli, prášek do pečiva, 2 vejce, mléko dle potřeby - cca 1/2 L.
POLEVA : cukr moučka, 2 lžíce horké vody, šťáva z 1 citrónu.
Postup přípravy
Mák, mouku, cukr, skořici, PDP a sůl smícháme a přidáme žloutky a mléko. Promícháme a lehce vmícháme sníh z bílků. Vložíme do předem vyhřáté trouby ( já peču na 200°C ) - necháme…
Be-Be ŘEZY
Potřebné ingredience
PIŠKOT - 5 vajec, 2 lžíce vody, 6 lžic cukru, 6a1/2 lžíce polohrubé mouky, 1/2 prášku do pečiva, trošku soli.
KRÉM - 3/4 L mléka, 2 vanilkové pudingy, 1 Hera nebo máslo, moučkový cukr, rum.
2 balíčky Be-be sušenek, rum, čokoláda na vaření, 100% tuk.
Postup přípravy
PIŠKOT - ručním mixérem vyšleháme tuhý sníh z bílků, vody a trošky soli. Když je sníh vyšlehaný, přidáme cukr a ještě chvíli šleháme. pak opatrně vmícháme žloutky, mouku a PDP. …
ŠŤOUCHANÁ BUCHTA - rychlá, výborná !!!!
Potřebné ingredience
MOUČNÍK - 35 dkg polohrubé mouky, 12-15dkg cukru, 1prášek do pečiva, 12dkg rozpuštěné Hery, 2 vejce, 2 lžíce oleje, 3/4 hrnku mléka, špetička soli.POLEVA - 18dkg másla nebo Hery, 4 lžíce rumu, 3 lžíce horké vody, 20-25dkg práškového cukru, 4 dkg kakaa.
Postup přípravy
MOUČNÍK - mouku, cukr, PDP a sůl promícháme, přidáme i ostatní "mokré" suroviny a promícháme. Vylijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech a upečeme dorůžova. Po upečení druhým…
ŽLOUTKOVÉ VĚNEČKY
Potřebné ingredience
ODPALOVANÉ TĚSTO - 250ml vody, 15dkg 100% tuku ( omega, ...), 15dkg hladké mouky, 5 vajec.KRÉM - 3/4 L mléka, 3 vanilkové pudingy, cukr moučka, 30dkg Hery nebo másla, 2 žloutky, rum.
Postup přípravy
VĚNEČKY - Ve vodě necháme rozpustit 100% tuk a přidáme hladkou mouku - chvíli "povaříme?". Po zchladnutí postupně zašleháváme vejce ( ručním šlehačem ). POZOR ! - každé vejce je…
Vynikající dort ze zakysaných smetan - rychlovka
Potřebné ingredience
4-5 zakysaných smetan, balíček piškotů, ovoce dle chuti ( ananas, mandarinky, jahody, broskve, meruňky, ... ), trošku cukru moučka, Granko na posypání,
Postup přípravy
Zakysané smetany si dáme do misky a podle chuti přisladíme. Do dortové formy rozprostřeme piškoty ( kdo má rád, může piškoty pocákat silnou kávou), na to dáme trošku smetany,…