Lívance s borůvkovou omáčkou
Potřebné ingredience
na těsto: 1/2 kostky droždí NOLI (20 g )
375 g hladké mouky
625 ml mléka
20 g cukru
1 vejce
špetku soli, sádlo nebo olej na pečení
Postup přípravy
Boruvková omáčka:
100 g borůvek
1 lžíce cukru
1 lžíce citrónové šťávy
půl lžičky škrobové moučky bramborové
hrozny na ozdobu
strouhaný tvaroh
Ve vlažném…
Honzovy buchty
Potřebné ingredience
1 kostku droždí NOLI 42 g
600 g hladké mouky
100 g cukru krupice
250 ml vlažného mléka
3 žloutky
1 dl oleje
1 vanilkový cukr
1 kávovou lžičku soli (7 g)
Postup přípravy
Všechny ingredience vymícháme v hladké nelepivé těsto, které přikryjeme a v teple necháme 20 minut odpočinout. Vykynuté těsto rozválíme na pomoučené ploše na tloušťku 1 cm. Pomocí…
Čokoládové lanýžky
Potřebné ingredience
200 g čokolády na vaření, 50 ml smetany ke šlehání, 50 g másla,50 g mandlových lupínků, 20 g krystalového cukru.
Postup přípravy
Mandlové lupínky jemně opražíme na pánvi bez tuku. Přidáme cukr, promícháme a necháme ho i s mandlemi zkaramelizovat. Dáme si pozor, abychom to nepřehnali, karamel stačí, aby byl…
Borůvkový tvarohový dort
Potřebné ingredience
Krém: 2 lžíce želatiny, 2 dl mléka, 500 g měkkého tvarohu, 3 lžíce moučkového cukru, 1 balíček vanilinového cukru, asi 400 g borůvek
Na ozdobení:šlehačka v prášku, mléko
1 balíček dětských piškotů
Postup přípravy
Dortovou formu vyložíme na dně i po stěnách piškoty. Želatinu namočíme do vlažného mléka a necháme nabobtnat. Měkký tvaroh, cukr a rozpuštěnou želatinu našleháme do hladkého krému…
Pařížský dort
Potřebné ingredience
1 balíček piškotů, 1 balíček kakaa (125 g), 4 dl vody, světlá želatina, 1 máslo (příp. rostlinný ztužený tuk), 150 g cukru moučky, 4 žloutky, šlehačka na ozdobu.
Postup přípravy
Ve vodě rozmícháme kakao a uvaříme. Necháme vychladnout. Máslo utřeme s cukrem a žloutky. Jednu třetinu krému odložíme a zbylé dvě třetiny smícháme s kakaovou vodou. V případě, že…
Harlekýn
Potřebné ingredience
Těsto: 4 vejce, 100 g cukru, 20 g kakaa, 50 g hrubé mouky
Nádivka: 30 g másla,30 g hrubé mouky, 1/4 l mléka + 100 g másla, 100 g cukru, 30 g kakaa, 1 šlehačka
Postup přípravy
Utřeme žloutky s cukrem,přidáme kakao,mouku a vmícháme sníh z bílků.Upečeme ve vymazané a moukou vysypané dortové formě. Ze 30 g másla a 30 g mouky uděláme světlou jíšku. Zalijeme…
Tvarohové řezy
Potřebné ingredience
Těsto: 150 g hladké mouky, 150 g polohrubé mouky, 150 g hery, 100 g cukru, 1 vejce, 1/2 prášku do pečiva
Náplň: 50 g másla, 150 g cukru,
2 vejce, 1 vanilkový cukr, 2 tvarohy, 1/2 l mléka, 1 vanilkový pudink
Postup přípravy
Nejdříve si připravíme nádivku: máslo, cukr, 2 vejce utřeme do pěny. V trošce mléka rozmícháme pudink a vanilkový cukr, ve zbytku mléka rozmícháme tvaroh, přilijeme pudink a…
Kakaová roláda s tvarohem
Potřebné ingredience
5 vajec, 150 g cukru krupice, 100 g polohrubé mouky, 10 g ( 1 lžíce ) kakaa, 1 lžíce oleje
Náplň: 200 ml mléka, 1/2 sáčku vanilkového pudinkového prášku, 3 vanilkové cukry, 1 lžíce mletého cukru, asi 50 g másla, 250 g tvarohu, 4 plátky želatiny, mandarinkový kompot
Postup přípravy
Z bílků ušleháme ne příliš tuhý sníh. Po částech přidáváme cukr a ušleháme hodně dotuha. Snížíme obrátky šlehače na minimum a jeden po druhém zašleháme žloutky. Potom lehce…
Sandokanovy oči
Potřebné ingredience
A:125 g rozpuštěné ivy,5 lžic kokosu,4 lžíce sušeného mléka,3 lžíce mletého cukru
B:100 g mletých ořechů,50 g cukru,50 g změklého másla,trochu rumu
C:125 g rozpuštěné ivy,50 g kakaa,4 lžíce mletého cukru,4 lžíce pudinkového prášku
Postup přípravy
Všechny tři hmoty vyrobíme důkladným promícháním všech surovin.Plníme do umělohmotných obalů na vejce vypláchnutých studenou vodou nebo do papírových košíčků.Dospodu dáme rozinku…
Ledová čokoláda
Potřebné ingredience
250 g stoprocentního tuku,50 g čokolády na vaření,50 g kakaa,3 celá vejce,3 lžíce moučkového cukru,1 vanilkový cukr
Postup přípravy
Tuk,čokoládu a kakao rozpustíme ve vodní lázni.Vejce s oběma cukry ušleháme do husté pěny(nejlépe ve šlehači).Do ušlehaných vajíček vešleháme rozpuštěnou čokoládu.Dáme do pytlíku…