PIZZOVÉ SRDÍČKO s mozzarellou
Potřebné ingredience
Ingredience na těsto: 500 g hladké mouky, 3 g čerstvého droždí, 250 g vody, 1-2 PL extra olivového oleje, 1-2 KL soli (5-10 g), trochu husté rajčatové šťávy na potření, strouhanou mozzarellu na posypání. Ingredience na ozdobu: Několik rozpůlených koktejlových rajčátek, půlky maličkých mozzarellových kuliček, vypeckované a rozpůlené zelené olivy, čerstvé lístečky bazalky.
Postup přípravy
Z předepsané dávky vody odebereme půl skleničky a v misce rozmícháme čerstvé droždí. Odebereme další vodu, ve které rozpustíme sůl. Do robotu vložíme mouku, přidáme rozpuštěné…
Domácí houstičky ze sušeného droždí
Potřebné ingredience
Suroviny: 7g sušené droždí, 300ml mléka, 1 lžička moučkový cukr, 500g hladká mouka, 2 lžička sůl, 1ks žloutek, 2 lžíce máslo rozpuštěné, 1 ks rozšlehané vejce, 1 lžíce hrubá sůl na posyp, 1 lžička mák na posyp.
Postup přípravy
Nejdřív připravte kvásek:
Do zadělávací mísy nasypte sušené droždí a zalijte ho 100 ml vlažného mléka, přidejte cukr, 100 g mouky, rozmíchejte a nechte asi 10 minut odpočívat…
Trhací chleba
Potřebné ingredience
180g vody, 20g leje, lžička soli, 1/2 lžičky cukru, 10g droždí, 210g hladké mouky, 60g pšeničné chlebové mouky, 30g žitné chlebové mouky. Náplň: cca 50g másla, bylinky dle chuti, 2 stroužky česneku, asi 30 - 50g parmazánu
Postup přípravy
Vypracujeme kynuté těsto, necháme vykynout asi hodinu. Poté rozválíme na placku, potřeme náplní, posypeme sýrem a nakrájíme na pruhy (5-6), ty naskládáme na sebe a nakrájíme na &…
Toustový chleba
Potřebné ingredience
Thangzhong: 115g vody + 25g hladké mouky. Těsto: 420g hladké mouky, 8 g soli, 1 malé vejce, 35g měkkého másla, 6g sušeného droždí, 130g plnotučného mléka, 10g cukru (pro sladkou variantu 45g cukru)
Postup přípravy
25g mouky rozmícháme metličkou ve 115g vody a zahříváme do zhustnutí (cca 65°C, 1-2 minuty), necháme vychladnout. Poté vše smícháme v robotu a vypracujeme těsto. Necháme kynout…
Kváskový olivový chléb
Potřebné ingredience
100 g pšeničného kvásku, 1⁄2 lžičky cukru, 2 lžičky soli (8 g), 1 lžička sušeného oregana, 40 g olivového oleje, 200 g vody, 380 g pšeničné chlebové mouky, olivový olej na potření chleba
Postup přípravy
(Tento recept je z Kváskové kuchařky Jany Berkové.)
Ze všech surovin vypracovat těsto a nechat ho vykynout (cca 1-2 hodiny).
Po vykynutí těsto rozděli na dvě…
Kváskový škvarkový chléb
Potřebné ingredience
* ROZKVAS: 20 g žitného kvásku, 100 g žitné chlebové mouky, 100 g vody; * DÁLE DO TĚSTA: 240 g vody, 300 g pšeničné chlebové mouky, 100 g hladké pšeničné mouky, 2 lžičky soli, drcený kmín, 2 hrsti škvarků
Postup přípravy
(Tento chléb je z kuchařky Ruce v mouce od Ivy Trhoňové.)
Den předem rozkvasit kvásek:
- smíchat kvásek + vodu + mouku, přikrýt a nechat kvasit cca 12 hodin při…
Kváskový pšenično-žitný chléb
Potřebné ingredience
* ROZKVAS: 2 lžíce žitného kvásku, 140 g celozrnné žitné mouky, 160 ml vody; * DÁLE DO TĚSTA: 600 g pšeničné chlebové mouky, 330 ml syrovátky, 1 lžíce drceného kmínu, 3 lžičky soli (tzn. cca 12 g)
Postup přípravy
Den předem rozkvasit kvásek:
- smíchat kvásek + vlažnou vodu + mouku, přikrýt a nechat kvasit cca 12 hodin při pokojové teplotě
2. den - dokončení
K rozkvasu přidat …
Kváskový pita chleba
Potřebné ingredience
140g vody, 1 lžíce kvásku, 10g olivového oleje, 250g pšeničné mouky (chlebové, pizza), 5g soli
Postup přípravy
V robotu uhněteme těsto (cca 4 minuty). Těsto dáme do mísy vytřené olejem, zakryjeme a necháme 20 - 24 hod. při pokojové teplotě kynout (po 12 hodinách dvojnásobek, po 24 hodinách…
Placky s kváskem
Potřebné ingredience
50g jogurtu, 30g olivového oleje, 300g hladké mouky, 2 malé lžičky soli, cca 100 - 130g vody, 100g pšeničného kvásku (z 50g mouky a 50g vody). Máslo
Postup přípravy
Ze všech surovin kromě másla vypracujeme pružné těsto, rozdělíme na 10 bochánků a necháme přikryté odpočívat 30min. Poté rozválíme ne tenkou placku, potřeme slabě máslem a…
PŮLNOČNÍ OŘECHOVÝ CHLÉB - velmi vláčný a chutný
Potřebné ingredience
Ingredience na dva půlkilové bochníky: 200 g špaldové mouky, 150 g celozrné mouky, 150 g polohrubé-chlebové mouky (já používám americkou mouku s názvem Manitoba), 150 g čerstvého namnoženého kvásku (nebo 25 g droždí), 350 g přírodní minerálky pokojové teploty, 20 g extra olivového oleje (nebo slunečnicový olej), 100 g sekaných vlašských ořechů (nebo různá svoje oblíbená semínka), 5 g soli (i méně).
Postup přípravy
Všechny suroviny řádně zpracujeme do vláčného těsta, do kterého nakonec vmícháme ořechy.
Těsto několikrát pečlivě přeložíme, zakryjeme utěrkou a v pokojové teplotě bez průvanu…