Škvarkové pagáče
Potřebné ingredience
500 g polohrubé mouky, 250g škvarků jemně nakrájených, 1/8 kysané smetany,1 vejce,20g droždí,sůl,lžička cukru a 1,5 dcl mléka na kvásek.
Postup přípravy
Uděláme těsto,já dávám do pekárny. Vykynuté těsto rozválíme,přehneme,znovu rozválíme a to opakujeme 2x. Pak vyválíme ,vykrajujeme kolečka a necháme na plechu s pečícím papírem…
Domácí chléb
Potřebné ingredience
300ml vody, 500g hladké mouky, 2 lžičky cukru krystal, 2 lžičky soli, 1 lžička kmínu,1 lžička sušeného droždí,nebo 1/4 čerstvého.
Postup přípravy
Těsto si udělám v pekárně ale jde to i bez pekárny. Jak je těsto vykynuté,dám ho do hodně pomoučené ošatky a nechám kynout 45 minut. Potom opatrně překlopím na plech s pečícím…
Pizza
Potřebné ingredience
500g hl. mouky, 250ml vlažné vody, čtvrt kostky droždí, 3 lžíce oleje, 1 lžička soli, špetka cukru
Postup přípravy
Do vlažné vody dáme cukr a rozdorbíme kvasnice. Necháme vzejít kvásek, mezitím si připravíme do mísy mouku, olej a sůl. Přísady smícháme a přidáme kvásek. Zpracujeme v hladké…
Vesnický chléb
Potřebné ingredience
40 dkg hladké mouky, 25 dkg žitné chlebové mouky, 1 kostka droždí, 2 kávové lžičky soli, 1,5 kávové lžičky kmínu,2 pol.lžíce octa, vody tolik,aby vzniklo tužší těsto (300 ml )cukr do kvásku
Postup přípravy
Z mouky,vody a trocha cukru připravit kvásek,když vykyne ,tak zadělat tužší těsto,které necháme vykynout (já ho jednou srazím),když znovu vykyne ,vytvaruju buď veku nebo bochník…
Pizza se špaldovou moukou
Potřebné ingredience
350g chlebové pšeničné mouky, 150g špaldové mouky, 1 zakysaná smetana, 4 lžíce olivového oleje, 150ml vody, 1/4 droždí. Náplň.
Postup přípravy
Těsto necháme zadělat v pekárně, vyválíme na slabou placku, potřeme a naplníme. Pečeme na 230°C asi 10min.
ITALSKÁ PIZZA
Potřebné ingredience
Pizza těsto:3 hrníčky hladké mouky (360g), 1/2 hrníčku vody (180g), 1 vrchovatá kávová lžička soli, 1/8 kostky droždí (2g), 2 malé kávové lžičky olivového oleje. Obloha:Rajčata ve vlastní šťávě (jsou běžně k dostání), (nikdy ne kečup!), 3stroužky česneku,2špetky bazalky,Sýr mozarella. Ostatní suroviny nechávám na vás. (salám, šunka, žampióny, vejce, co dům dá...)
Postup přípravy
Receptů na pizzu je na internetu hodně, bohužel musím říct, že naprostá většina z nich má od pravé italské pizzy velice daleko, hlavně ty, které používají v receptu tzv. kvásek.…
Cikánské topinky
Potřebné ingredience
Veka, tavený sýr se šunkou nebo uzeným česnek, křen
Postup přípravy
Veku ( může být i chléb ) osmažíme na malém množství oleje (nejlépe na teflonové pánvi), potřeme česnekem, rozetřeme sýr a posypeme strouhaným křenem.
Celerová pomazánka se sýrem
Potřebné ingredience
1/2 celeru menší mrkev 100 g tvrdého sýra dva stroužky česneku špetka kari 100 g majonézy špetka soli
Postup přípravy
celer jemně nastrouháme a hned vmícháme do majonézy, aby nesnědl, přidáme nastrouhanou mrkev a sýr, osolíme, přidáme koření kari a prolisovaný česnek,
promícháme, necháme…
Bramborový tatarák
Potřebné ingredience
Ingredience:\r\n300 g vařených brambor - strouhaných\r\n1 velká cibule, sůl, pepř, paprika (chilli), mletý kmín\r\n1 ČL hořčice\r\n1 - 2 ČL sójové omáčky\r\n1 ČL worcesterské omáčky\r\n1 - 2 PL kečupu
netýnky
Potřebné ingredience
2 půllitrypolohrubé mouky, 1/2 prášku do pečiva,15 lžic sádla/rozpuštěného/, 2 vejce, mléko dle potřeby
Postup přípravy
Do mouky nalijeme mléko s rozšlehaným vejcem, přidáme sádlo a v troše mouky rozmíchaný prášek do pečiva. V míse zaděláme a na vále vypracujeme těsto. rozválíme a pečeme na plechu…