Zobrazit přihlášovací formulář

Recepty - Pizzy, chleby

Přidat recept
PIZZY, CHLEBY
Kváskový chléb Šumava - nehnětený

Kváskový chléb Šumava - nehnětený

Potřebné ingredience

150 g žitné mouky, 300 g hladké (nebo chlebové) pšeničné mouky, 320 g vody, 20 g žitného kvásku, 8 g soli, 5 g drceného kmínu, na posypání plátna trochu celozrnné žitné mouky

Postup přípravy

Podle receptu pana Cuketky - https://www.cuketka.cz/?p=11418


Chléb kyne v míse (nebo ošatce) a peče se v uzavřené formě (ideálně v litinovém hrnci), takže je potřeba…

Zobrazit více...
PIZZY, CHLEBY
Kváskový český chléb

Kváskový český chléb

Potřebné ingredience

300 g žitného kvásku, 300 g hladké pšeničné mouky, 2 lžičky soli (8 g), 1 lžička celého kmínu, 170 ml vody

Postup přípravy

Podle receptu pana Cuketky - https://recepty.cuketka.cz/cesky-chleb/


Všechny suroviny dát do mísy a řádně prohníst cca 10 - 15 minut (těsto bude poměrně řídké a bude se…

Zobrazit více...
PIZZY, CHLEBY
Podmáslovo-vločkové pečivo

Podmáslovo-vločkové pečivo

Potřebné ingredience

500 g hladké pšeničné mouky, 250 g ovesných vloček (+ nějaké navíc na posypání), ½ kostky čerstvého droždí, 1½ lžičky cukru, 1 lžička soli, 500 ml podmáslí, 5 lžic oleje, 1 vejce

Postup přípravy

Recept jsem našla na nějakém blogu a myslím, že tu ještě není - což je škoda, protože je to výborné pečivo, tak přidávám.

Z vloček odebrat 100g a umlít na jemno.

Zobrazit více...
PIZZY, CHLEBY
Kváskový kořenový chléb se špaldou

Kváskový kořenový chléb se špaldou

Potřebné ingredience

* ROZKVAS: 2 lžíce kvásku (dávám žitný), 100 g hladké pšeničné mouky, 100 ml vlažné vody; * DÁLE DO TĚSTA: 100 g celozrnné špaldové mouky, 150 g hladké pšeničné mouky, 130 g podmáslí, 1 lžička soli (4 g)

Postup přípravy

1. den - příprava kvásku
V misce smíchat 2 lžíce kvásku + 100g vlažné vody + 100g hladké pšeničné mouky.
Misku přikrýt a nechat kvasit cca 12 hodin při pokojové teplotě.

Zobrazit více...
PIZZY, CHLEBY
Kváskový bramborový chléb

Kváskový bramborový chléb

Potřebné ingredience

* ROZKVAS: 1 lžíce kvásku (dávám žitný), 80 g hladké pšeničné mouky, 100 g vlažné vody; * DÁLE DO TĚSTA: 350 g hladké pšeničné mouky, 50 g celozrnné (nebo hladké) žitné mouky, 200 ml vlažné vody, 9 g soli, ¼ lžičky chlebového koření, ½ lžičky kmínu, trochu kurkumy, 170 g brambor (nejlepší jsou salátové)

Postup přípravy

1. den - příprava kvásku
- smíchat 1 lžíci kvásku + 100 g vlažné vody + 80 g hladké pšeničné mouky
Nechat kvasit cca 12 hodin.
(Pokud udržujete větší množství kvásku,…

Zobrazit více...
PIZZY, CHLEBY
Chléb NAAN

Chléb NAAN

Potřebné ingredience

* TĚSTO: 250 g hladké pšeničné mouky, 2 lžičky cukru, ¼ kostky čerstvého droždí, 1 lžička soli, 3 polévkové lžíce olivového oleje, 200 ml vody; * POSYP: rozpuštěné máslo, 3 stroužky česneku, čerstvý koriandr (případně bazalku, kmín, mák ......)

Postup přípravy

Těsto zadělávám v pekárně, ale je možné i bez pekárny (doba kynutí je pak cca 1 hodinu).

Všechny suroviny na těsto dát do pekárny - program Těsto. Vody dávám tak tři…

Zobrazit více...
PIZZY, CHLEBY
Kváskový chléb s podmáslím a cibulí

Kváskový chléb s podmáslím a cibulí

Potřebné ingredience

* ROZKVAS: 50 g žitného kvásku, 150 g hladké žitné mouky (chlebové), 100 g podmáslí, 200 g vody; * DÁLE DO TĚSTA: 500 g hladké pšeničné mouky, 15 g soli, 1 lžička kmínu, 10-15 g sušené cibule (může být i čerstvá lahůdková, pokrájená na drobno), 200-300 ml vody

Postup přípravy

1. den - připravit kvásek
Smíchat kvásek + vlažnou vodu + podmáslí + mouku, přikrýt a nechat kvasit cca 12 hodin při pokojové teplotě.

2. den - dokončení
Ke kvásku…

Zobrazit více...
PIZZY, CHLEBY
Raženky - kaiserky, housky

Raženky - kaiserky, housky

Potřebné ingredience

* TĚSTO: 250 g hladké mouky (část mouky možno nahradit pšeničnou celozrnnou moukou), 125 g polohrubé mouky, 125 g pšeničné chlebové mouky, 10-15 g soli, ¼ kostky čerstvého droždí, 5 g cukru, 300 ml mléka, 25 g rozpuštěného másla, (přidávám ještě cca 2 lžíce žitného kvásku - nemusí být); * NA POTŘENÍ: rozšlehané vejce; * NA POSYP: lněné semínko, sezam, kmín, hrubozrnná sůl ....

Postup přípravy

Těsto dělám v pekárně - všechny suroviny dát do pekárny a nastavit program Těsto, ale jde to i bez pekárny - zadělat hladké těsto a nechat vykynout.

Vykynuté těsto na vále…

Zobrazit více...
PIZZY, CHLEBY
Kváskový Vinohradský pšeničný chléb

Kváskový Vinohradský pšeničný chléb

Potřebné ingredience

* ROZKVAS: 1 lžíce kvásku (dávám žitný), 80 g hladké pšeničné mouky, 100 g vlažné vody; * DÁLE DO TĚSTA: 200 g vody, 350 g hladké pšeničné mouky, 45 g celozrnné (nebo obyčejné) žitné mouky, 9 g soli (případně dle chuti koření, cibulku, brambory ....)

Postup přípravy

Polopatický postup na 1 bochník (cca 800 g) - píšu ho hlavně pro sebe, ale třeba to pomůže i někomu jinému :-)

1. den - příprava kvásku
- smíchat 1 lžíci kvásku + 100 g…

Zobrazit více...
PIZZY, CHLEBY
Kváskový pšenično-žitný chléb

Kváskový pšenično-žitný chléb

Potřebné ingredience

500 g žitného kvásku, 550 g hladké pšeničné mouky (nejlépe chlebové), 100 ml podmáslí, 100 ml vody, 15 g soli, lžička kmínu

Postup přípravy

Můj první pokus s ošatkou :-)

Ze všech surovin vypracovat hladké těsto - dělám v pekárně na program "Těsto".
Po vykynutí těsto na vále probouchat, vytvarovat,…

Zobrazit více...

Kategorie