veky a bagety
Potřebné ingredience
zadělávám v pekárně,ale jde i zamozřejmě klasicky: 2 dcl vlaž.mléka 1 vejce, lžička cukru + soli 0,5kg hl.mouky suš.droždí 1 ks bylinky nebo kmín nebo česneková pasta....dle chuti a nálady hustota se samozřejmě dojede podle toho,zda je moc řídké-přidám mouku a nebo pokud je těsto tuhé,přidám mléko....
Postup přípravy
Je to vlastně těsto na knedlíky ale bez housek.Po vykynutí vyválíme šišky dle vaší potřebné velikosti(jako veka vyjdou 4 ks),pečeme cca 15 minut na 180°C,až zrůžoví,vytáhneme z…
Housky s majolkou
Potřebné ingredience
500g hladké mouky, 1 majolka (100 ml ), 1/2 kostičky droždí, sůl, sezamové semínko (nebo jiné ), mléko dle potřeby. Na potření žloutek, na posyp mák, hrubá sůl, kmín, ...
Postup přípravy
Zadělat těsto, nechat vykynout, uplést housky, namazat vajíčkem a posypat, upéct.
Inspirace z časopisu Pošli recept .
Domácí chléb
Potřebné ingredience
3 větší hrnky hladké mouky- uplně obyčejné žádná 00 nebo tak 1 a půl hrnku vody 1 KL soli 1 KL kmínu,ale může být i sezam,slunečnice,atd...... 1/2 sáčku sušeného droždí jen sušené skleněnou mísu na pečení i s poklopem
Postup přípravy
Všechny přísady smícháme dohromady a utvoříme těsto, já ho dělávám večer a nechám celou noc kynout v misce na kuchyňské lince pod utěrkou.
Ráno: Zapnu si troubu na 220 na 30…
Domácí chléb pečený v troubě
Potřebné ingredience
Do mísy dáš: (používám plastovou mísu s víkem). 2 hrnky hladké mouky (základ) 1 hrnek mouky na domácí chléb s kauflandu (pokud chceš chleba žitný dáš mouku žitnů aj.) 1,5 lžičky soli 1/4 lžičky sušeného droždí (používám s modrým ptákem) 1 lžíčka kmínu vše nasucho promíchat a potom přidat 1 lžičku octu ( používám balzamikový, stačí i obyčejný) 1,5 hrnku vlažné vody
Postup přípravy
Chléb se peče v troubě při 230 st.v litinovém kastrolu s pokličkou o průměru cca 20 cm, (pečeme i v plechovém kastrolu nebo plechových kotcháncích).
Nepečeme ve skleněné…
Klárčina pizza
Potřebné ingredience
500 g hladké mouky, 2,5 dcl vlažné perlivé vody, 1/2 balíčku droždí, 1 polévková lžíce extra virgine olivového oleje, 5 g soli
Postup přípravy
1) V polovině množství perlivé vody rozpustíme droždí.
2) Promísíme mouku se solí, přidáme rozpuštěné droždí a olivový olej a lehce zpracujeme v těsto.
3) Přidáme zbytek…
Klárčin kváskový chléb
Potřebné ingredience
600 g mouky (jakékoliv, my dáváme 300 g hladké + 150 g špaldové + 150 g žitné), 5-6 polévkových lžic kvásku, 1 polévková lžíce soli, 2 polévkové lžíce drceného kmínu, 420 ml vlažné vody (může být i bublinkaté) Lze přidat i kusy vlašských ořechů, lněné semínko, sezamové semínko, jiné koření... prostě co máte rádi, a čím chcete svůj chléb vychutit.
Postup přípravy
1) Promísit mouky + přidat sůl a koření.
2) Přidat kvásek.
3) Přidat vodu.
4) Spojit v těsto (dělám ručně vařečkou).
5) Těsto nechám přes noc v zadělávací…
Špenátový koláč
Potřebné ingredience
listové těsto,cibule,špenát česnek,sůl,pepř,zakysaná smetana,3vejce,20 dkg sýra-aidam nebo gouda nebo kozí
Postup přípravy
Listové těsto rozválíme do kulaté formy propícháme.Na rozpálemém oleji zpěníme cibulku přidáme špenát,sůl, pepř a česnek dáme zchladit. Vmícháme zakysanku, sýr a vajíčka.Upečeme…
Pšenično-žitný ořechový chleba
Potřebné ingredience
500 gr celozrnné žitné mouky, 500 gr hladké pšeničné, 3 lžíce kmínu, 2 lžíce fenyklu ( nemusí být), 2 lžíce soli, 2 lžíce kvasného lihového nebo 3 lžíce bílého vinného octa, 50 gr másla nebo sádla, 2 hrsti vlašských přechů, 100 gr droždí, 2 lžíce krupisového cukru, 0,5 l podmáslí (neměla jsem, tak jsem dělala a acidofilního - je to jedno), 100 ml vody, nejlépe tělesné teploty
Postup přípravy
Recept jsem našla u kamarádky, měla ho vystřižený z nějakého časopisu. Musela jsem ho hned vyzkoušet, Je opravdu moc dobrý. Dělala jsem z poloviční dávky, než je uvedeno v receptu…
Pikantní houstičky do zlatova vypečené
Potřebné ingredience
500 gr polohr.mouky, 50 gr sádla nebo oleje, 1 lžička cukru, 2 gr droždí, sůl, cca 1/4l mléka, 2 vejce, jedna velá cibule nebo dvě malé, větší stroužek česneku, špetka pepře, sůl a kmín na posypání Cca 3 hodiny času.
Postup přípravy
Tento recept je letitý, vyšel kdysi - ješta za totáče - v časopise. Na Silvestra nebo na nějaké posezení u vínka u nás velice oblíbené.
Cibuli na jemno nechat spolu s utřeným…
Pizza s mletým mäsom
Potřebné ingredience
Cesto:500 g hladkej muky,1/2 kocky droždia,4 pl oleja,250 ml teplej vody,2 čl soli,1 čl cukru 500 g mletého hovädzieho mäsa,sol,korenie štyroch farieb,pizza korenie,cesnak,1 cibula,1 plechovka krájaných paradajok,šampiony,tvrdý syr
Postup přípravy
Spravíme si cesto a necháme 1 hodinku kysnut.Zatial si orestujeme nakrájanu cibulu na oleji,pridáme šampiony a podusíme ich.Pridáme mleté mäso a necháme zatiahnut do hneda…