Obyčejné rohlíky
Potřebné ingredience
500g hladké mouky, 30g měkkého sádla, 10g soli, 20g droždí, 260 - 270g vody, lžička sladěnky, mák na posypání
Postup přípravy
Z vody, droždí, sladěnky a 100g mouky uděláme kvásek a necháme vzejít. Poté přidáme zybtek surovin a vypracujeme těsto (cca 8 min.). Necháme 50min. kynout, poté rozdělíme na 8 - 9…
Rychlé rohlíky
Potřebné ingredience
150g polohrubé mouky, 150g hladké mouky, 20g droždí, 25g másla, 200g mléka, 5g soli, lžička sladěnky, vejce na potření (nebo žloutek), kmín, mák,... na posypání
Postup přípravy
Smícháme mléko, droždí, sladěnku a trochu mouky a necháme vzejít kvásek. Poté přidáme zbytek surovin a vypracujeme těsto (cca 10 min.). Vyklopíme na vál, rozdělíme na dvě části a…
Pečivo pšenično-žitné
Potřebné ingredience
Omládek: 100g vody, lžička sladěnky, 125g hladké mouky, 14g droždí. Těsto: 210g vody, 20g oleje, 2 lžičky soli, 100g žitné mouky, 270g hladké mouky
Postup přípravy
Suroviny na omládek smícháme, zakryjeme a necháme asi hodinu kynout. Poté přidáme zbytek surovin, vyhněteme těsto a necháme asi hodinu kynout. Umotáme tvary, necháme na plechu…
Toustový chleba s omládkem
Potřebné ingredience
Na omládek: 8-10g droždí, 100g vody, 120g pšeničné celozrnné mouky. Těsto: 130 - 140g vody, 35g oleje, 20g Solamylu, 280g hladké mouky, 1 lžička sladěnky, 2 malé lžičky soli
Postup přípravy
Omládek necháme 60min. vykynout, poté přidáme ostatní suroviny a vypracujeme těsto. necháme kynout asi hodinu, pak stočíme a dáme do formy. Necháme znovu nakynout a pečeme na 180 …
Focaccia
Potřebné ingredience
Preferment: 125g hladké mouky, 150g vody, 10g droždí. Těsto: 375g hladké mouky, 150g vody, 1 lžíce olivového oleje, 10g sladěnky, 10g soli. Olivový olej.
Postup přípravy
Smícháme suroviny na preferment a necháme 1,5 hodiny kynout. Poté přidáme zbytek ingrediencí a vypracujeme kynuté těsto. Potřeme ho olejem a necháme v míse kynout. 4x po deseti…
Toustový chleba
Potřebné ingredience
250g pšeničné celozrnné mouky, 250g hladké pšeničné mouky, 10g soli, 10g droždí, 1 malé lžíce medu nebo sladěnky, 200g vody, 100g mléka, 40g oleje
Postup přípravy
Vypracujeme těsto, necháme vykynout, poté propracujeme, stočíme a dáme do máslem vymazané formy. Zakryjeme a necháme kynout dle potřeby 1 - 2 hodiny. Pečeme ve vyhřáté troubě na…
Překládané sýrové pečivo
Potřebné ingredience
Na omládek: 100g vody, 40g hladké mouky, 18 - 20g droždí. Těsto: 250g pšeničné celozrnné mouky, 210g hladké pšeničné mouky, 1 žloutek, 100g měkkého másla, 2 lžičky soli, 100g vody, 50g kefíru. Na promazávání: 2 lžíce rozpuštěného sádla, 150g strouhaného parmazánu. Navrch: bílek, sezamová semínka
Postup přípravy
Smícháme suroviny na omládek a necháme vzejít kvásek, poté přidáme další suroviny a vypracujeme těsto, které dáme kynout do lednice na 30min. Poté vyndáme, rozválíme na plát,…
Pšeničné placky
Potřebné ingredience
250g vody, 1/4 - 1/2 lžičky soli, 1 lžíce oleje, 150g pšeničné hladké mouky, 150 - 170g pšeničné celozrnné mouky
Postup přípravy
V robotu vypracujeme vláčné těsto, které necháme asi hodinu odpočinout. Poté rozdělíme na 9 - 10 kousků, vyválíme bochánky a ty zlehka rozválíme a pečeme na rozpálené pánvi z obou…
Kořenové bagety
Potřebné ingredience
Preferment: 150g vody, 150g pšeničné chlebové nebo celozrnné mouky, 1g droždí. Finální těsto: 210 - 220g vody, 50g žitné chlebové mouky, 250g hladké mouky, 50g pšeničné chlebové mouky, 2 lžičky soli, 2g droždí
Postup přípravy
Smícháme suroviny na preferment a necháme asi 10 - 12 hodin kynout při pokojové teplotě. Poté přidáme zbytek surovin a uhněteme těsto. Necháme kynout asi 2 hodiny, po půl hodině…
Bramborové bulky
Potřebné ingredience
200g vody, 200g předem uvařených brambor ve slupce - strouhaných, 1 lžička soli, 400g hladké mouky, 60g oleje, 2 vejce, 20h droždí, 1 lžička sladěnky, popřípadě grilovací koření, česnek, majoránka,... Vejce na potření
Postup přípravy
Vypracujeme těsto - je velice volné a lepivé. Necháme v míse kynout asi hodinu a půl. V průběhu dvakrát přeložíme. Poté vyklopíme na vál, rozdělíme a utvoříme bulky. Na plechu…