Raženky - kaiserky, housky
Potřebné ingredience
* TĚSTO: 250 g hladké mouky (část mouky možno nahradit pšeničnou celozrnnou moukou), 125 g polohrubé mouky, 125 g pšeničné chlebové mouky, 10-15 g soli, ¼ kostky čerstvého droždí, 5 g cukru, 300 ml mléka, 25 g rozpuštěného másla, (přidávám ještě cca 2 lžíce žitného kvásku - nemusí být); * NA POTŘENÍ: rozšlehané vejce; * NA POSYP: lněné semínko, sezam, kmín, hrubozrnná sůl ....
Postup přípravy
Těsto dělám v pekárně - všechny suroviny dát do pekárny a nastavit program Těsto, ale jde to i bez pekárny - zadělat hladké těsto a nechat vykynout.
Vykynuté těsto na vále…
šunkovosýrové trojúhelníčky-obměna již známých…
Potřebné ingredience
200ml vlahého mléka 60ml oleje 1/2 lžičky cukru 1 lžička soli 375g hladké mouky 27g čerstvého droždí náplň: 100g změklého másla sůl-nebo grilovací koření 150g šunky na plátky 150g plátkového sýra
Postup přípravy
Těsto udělala pekárna,pak jsem rozdělila na dva díly a z každého vyválela plát.Potřela asi třetinou náplně(máslo +gril. koření),pokladla plátky šunky a sýra) a zamotala jako závin…
Kváskový chléb - pšenično-žitný - jiný už nepeču
Potřebné ingredience
200 ml vody, 200 ml mléka (nemusí být, stačí dalších 200 ml vody), 3 lžíce olivového oleje, 1 lžička cukru, 2 lžičky soli, 70 dkg mouky (30 pšeničná a 40 žitná), chlebové koření, 200 ml žitného kvásku.
Postup přípravy
Do pekárny tekuté přísady, cukr a sůl a dále v míse smíchám cca 15 dkg hladké pšeničné obyčejné, 15 dkg pšeničné celozrnné hrubé (používám Křemežskou), 20 dkg hrubé celozrnné…
Kváskový Vinohradský pšeničný chléb
Potřebné ingredience
* ROZKVAS: 1 lžíce kvásku (dávám žitný), 80 g hladké pšeničné mouky, 100 g vlažné vody; * DÁLE DO TĚSTA: 200 g vody, 350 g hladké pšeničné mouky, 45 g celozrnné (nebo obyčejné) žitné mouky, 9 g soli (případně dle chuti koření, cibulku, brambory ....)
Postup přípravy
Polopatický postup na 1 bochník (cca 800 g) - píšu ho hlavně pro sebe, ale třeba to pomůže i někomu jinému :-)
1. den - příprava kvásku
- smíchat 1 lžíci kvásku + 100 g…
Slunečnicový chléb
Potřebné ingredience
300ml mléka, 25g olivového oleje, 1/2 lžičky cukru, 1 a 1/2 lžičky soli, 1 lžička ml. knínu, 60g slunečnicových semínek + na posypání, 200g žitné mouky chlebové tmavé, 170g hladké mouky pšeničné, kostka droždí
Postup přípravy
Suroviny vložíme do domácí pekárny a zapneme program TĚSTO.
Po vykynutí vytvoříme bochánek, který opatrně vložíme do ošatky a necháme další cca 1 hod. kynout přikryté igelitem.…
Celozrnná "pizza"
Potřebné ingredience
65g celozrnné žitné mouky, 65g špaldové celozrnné mouky, 125g pšeničné hladké mouky, 3/4 lžičky soli, 1/4 droždí, asi 150ml mléka (ev. vody), 1/2 lžičky medu, 1 velká lžíce olivového oleje. 1. náplň: 100 - 150g čerstvého špenátu, 5 sušených rajčat, 1 stroužek česneku, sůl, 100g fety (nebo balkánského sýru). 2. náplň: asi 4 střední rajčata, 1 - 2 mozarrelly, sůl, hrst černých oliv, bazalka. Olivový olej
Postup přípravy
Těsto zaděláme v robotu nebo pekárně a necháme kynout. Vyválíme na slabou placku, potřeme olejem a poklademe náplněmi. (sekaný česnek orestujeme na oleji, přidáme špenát, necháme…
Výborný domácí chléb
Potřebné ingredience
1hrnek žitné mouky, 1hr plhr špaldové, 2hr hl špaldové, 1lž kmínu, 2lž soli, 1/2 lž sušeného droždí - smíchat a přidat 1lž octa + 2 hrnky studené vody. (mouky lze kombinovat, např. 1hr žitné+3hr hladké, 1hr žitné+2plhr+1hl nebo pouze hladká špaldová bez žitné)
Postup přípravy
Posypat moukou a nechat kynout 12-18 hod. Po té probereme vařečkou, znovu posypeme moukou a necháme ještě 30 min odpočinout. Kastrol 21-23 cm vložíme do trouby na 30 min při…
tousty po italsku
Potřebné ingredience
toustový chleba (světlý i tmavý, dle chuti, jdou i podélně rozpůlené rohlíky) ...... bazalkové pesto ........rajčata .....mozzarella
Postup přípravy
nechat rozehřát gril v troubě. zatím chleba potřeme tenkou vrstvou pesta, dáme na kolečka nakrájené rajčata a navrch mozzarellu. zapékat pod grilem na 200 stupňů cca 3 minuty,…
Výborný nekynutý knedlík, co se nikdy nerozvaří
Potřebné ingredience
5 ks rohlíků, 2 hrnky hrubé mouky, 1 lžička soli, petržel, 4 vejce, 2 hrnky mléka, máslo na vymazání hrnků
Postup přípravy
Rohlíky nakrájíme na drobnější kostky a necháme je mírně zaschnout, pokud chvátáme, můžeme je na chvilinku strčit na plech do trouby. Mouku smícháme s mlékem a žloutky, sekanou…
Kváskový pšenično-žitný chléb
Potřebné ingredience
500 g žitného kvásku, 550 g hladké pšeničné mouky (nejlépe chlebové), 100 ml podmáslí, 100 ml vody, 15 g soli, lžička kmínu
Postup přípravy
Můj první pokus s ošatkou :-)
Ze všech surovin vypracovat hladké těsto - dělám v pekárně na program "Těsto".
Po vykynutí těsto na vále probouchat, vytvarovat,…