Dvoukváskový chléb
Potřebné ingredience
350 g pšeničné hladké (chlebové) mouky, 50 g pšeničné celozrnné mouky, 100 g žitné celozrnné mouky, 3 lžičky soli, 1-2 lžičky chlebového koření (používám z DM drogerie), 2 menší uvařené brambory - rozmáčklé vidličkou, ¼ lžičky sušeného droždí (nebo osminku kostky čerstvého droždí), 350 ml žitného kvásku, 100 ml podmáslí, 150 ml vlažné vody, 2 lžíce oleje
Postup přípravy
Můj úplně první chléb s žitným kvasem- sice jsem ze začátku byla z pěstování kvásku trochu na rozpacích (myslím, že to bylo oboustranné :-) ), ale nakonec se podařilo.
Ze…
Slunečnicový chléb
Potřebné ingredience
280 g hladké žitné mouky, 125 g hladké chlebové mouky, 1 lžička sušeného droždí (nebo ¼ čerstvého droždí), 1 lžička soli, 250 ml vody, 2 lžíce rozpuštěného másla (Hery) nebo oleje, 1 lžíce medu, ½ hrnku slunečnicových semen (nasekaných nahrubo)
Postup přípravy
Ze všech surovin zadělat těsto - možno i v domácí pekárně.
Po nakynutí z těsta udělat bochánek na plech nebo přendat do pečící formy a nechat ještě chvíli kynout.
Povrch…
Pizza s tenkou kůrkou
Potřebné ingredience
* KORPUS (rozpis je na jednu placku o průměru cca 30 cm): 250 g polohrubé mouky, polovinu kávové lžičky sušeného droždí, polovinu kávové lžičky soli, 1 polévková lžíce oleje (nejlépe olivového), 175 ml vlažné vody; * NÁPLŇ: podle chuti
Postup přípravy
Všechny sypké suroviny dát do mísy, uprostřed udělat důlek a do něj nalít tekuté suroviny.
Za všeho vypracovat hladké těsto (důkladně zpracovávat cca 5 minut).
Kouli…
Domácí chléb (do formy)
Potřebné ingredience
* KVÁSEK: ½ kostky droždí, trocha teplé vody, špetka cukru; * TĚSTO: 500 g hladké mouky, 1 lžička soli, 1 menší brambora, 1 lžička kmínu, vlažná voda (cca 350 ml), olej a mouka na vymazání a vysypání formy
Postup přípravy
Forma na pečení - je možné použít jakoukoliv (biskupský chlebíček, kulaté zapékací formy, bábovka ...)
Nejdříve zadělat kvásek a nechat ho vykynout.
Do větší…