celozrnné bulky
Potřebné ingredience
300 g celozrnné špaldové jemně mleté mouky, 200 g pšeničké mouky hladké, 1 ks droždí - čerstvého, 1 lžíce třtinového cukru, 2 lžičky mořské soli, špetka pepře mletého, 150 ml vlažného mléka, 250 ml vody, 5 lžic olivového oleje. Ochutíme podle své fantazie a chuti : orestovanou cibulkou, nebo směsí bylinek : bazalka, oregano, petřželka, majoránka, nebo sluneč. semínko, lněné semínko, ovesné vločky ...... jak má každý rád.
Postup přípravy
Já si připravuji těsto v domácí pekárně, ale při klasické přípravě uděláme kvásek, přidáme pak zbytek surovin a necháme kynout 45 min. Vypracujeme bochánky, kdo má trpělivost tak…
CELOZRNNÉ CIBULOVÉ HOUSTIČKY:
Potřebné ingredience
na 20 houstiček : 400 g pšeničné mouky celozrnné, 150 g žitné mouky celozrnné, 1 lžička soli, na špičku nože mletého pepře, 42 g droždí, 1 lžička cukru, 50 g slunečnicového oleje, 2 velké cibule, cca 350 ml vody
Postup přípravy
V míse smícháme mouky s pepřem a solí. Připravíme kvásek (lžíce mouky + vlažná voda + lžička cukru + droždí). Na oleji osmažíme cibulku nakrájenou na drobno, necháme zchladnout. S…
výborný celozrnný chléb
Potřebné ingredience
150 g pšeničných vloček , 45 g lněného semínka, 500 g polohrubé mouky( možno i hladkou), 125 g celozrnné mouky ( používám grahamovou a nebo žitnou ze zdravé výživy ), 60 g slunečnicových semínek, 20 g soli , pytlík sušeného droždí ( 10 g ), mléko na potření chleba před pečením+pšeničné vločky na ozdobu,
Postup přípravy
postup při pečení v domácí pekárně : ubereme trochu vody z původního receptu, aby nebyl chleba propadly : vločky a semínka namočíme do 330 ml vody, do pekárny pak dáme jen 200 ml,…