Dýňové rizoto z rýžovaru
Potřebné ingredience
* ZÁKLAD: 1 šálek kulatozrnné rýže, 2 šálky zeleninového vývaru, cca 250 g dýně Hokaido, 1 velká cibule, 1-2 lžíce vína Mirin, ¼ lžičky soli, 1-2 lžíce sýra (Parmezán, Mascarpone, Lučina, žervé...); * DALŠÍ MOŽNÉ PŘÍSADY K PODÁVÁNÍ: dýňový olej, dýňová semínka (nejlépe trochu opražená), opečená slanina, bylinky (petrželka, pažitka, lahůdková cibulka...), čerstvý hrášek...
Postup přípravy
Nejprve připravit suroviny: - rýži propláchnout (ideálně namočit několik hodin předem, ale není to nutné) - dýni pokrájet na drobnější kostičky nebo nudličky - cibuli pokrájet…
Rýže s krevetami z rýžovaru
Potřebné ingredience
4 stroužky česneku, 1 lžíce oleje, 1 hrnek rýže basmati, 1½ hrnku vody, 250 gramů koktejlových krevet, 1 cibule, 1 mrkev (množství cca na 1 hrnek), 1 hrnek hrášku, 1 hrnek kukuřice, 1-2 lžíce sójové omáčky, ¼ lžičky soli, kousek másla
Postup přípravy
Rýži předem namočit a propláchnout (není nezbytné).
Krevety nechat rozmrazit a propláchnout.
Připravit marinádu - česnek prolisovat a smíchat s olejem.
Do marinády…
Rýže s kuřecím a houbami z rýžovaru
Potřebné ingredience
1 šálek rýže, 1¼ šálku vody, 2 kuřecí stehenní řízky, 1 hrnek hub, ½ mrkve, 2 lžíce vína Mirin, 1-2 lžíce sójové omáčky, ¼ lžičky soli, čerstvý hrášek na posypání na talíři, (parmezán na posypání)
Postup přípravy
Připravit suroviny:
- rýži předem namočit a propláchnout (není nezbytné)
- maso pokrájet na tenké nudkičky
- houby pokrájet na tenké plátky
- mrkev pokrájet na…
Zeleninová rýže se šunkou z rýžovaru
Potřebné ingredience
1 hrnek rýže, 1½ hrnku vody, 1 velké masité rajče, ½ - 1 hrnek hrášku, ½ -1 hrnek kukuřice, 1 mrkev, ½ hrnku šunky, 1 lžička olivového oleje, ¼ lžičky soli, černý pepř
Postup přípravy
Inspirace z youtube.
Mrkev a šunku pokrájet na kostičky.
(Rýži namáčím cca 10-12 hodin předem, ale není to nezbytné.)
Na dno hrnce nalít olivový olej a rozetřít…
Tarhoňa se slaninou, žampiony a sušenými rajčaty
Potřebné ingredience
200 g tarhoni (v suchém stavu ´u nás množství pro 4-5 lidí), slanina (je možné přidat i různé zbytky masa), žampiony, sušená rajčata, cibule, olej na orestování tarhoni, 2 lžíce oleje na orestování slaniny a žampionů (pokud máte rajčata v oleji, dejte ten), lžička sladké papriky, špetka uzené papriky, sůl, bílý pepř, bylinky na ozdobení (lahůdková cibulka, petržel, bazalka...)
Postup přípravy
Tarhoňu restovat na 2 lžících oleje, až se začne barvit do růžova.
Jakmile začne chytat růžovou barvu, přidat papriku + uzenou papriku, rychle zamíchat a hned přilít horkou…
Domácí ravioli
Potřebné ingredience
* ZÁKLADNÍ TĚSTO: 2 celá vejce, lžička vody, 50 g hladké pšeničné mouky, 150 g semolinové mouky; * NÁPLŇ: dle chuti; * OMÁČKA: dle chuti
Postup přípravy
Používám formu od Tescomy a toto množství těsta vychází na 3 formy.
Vejce v míse rozšlehat s vodou.
Potom přidat obě mouky a vypracovat pružné nelepivé těsto. Těsto…
Zapečené těstoviny se žampiony
Potřebné ingredience
300 g těstovin, 200 g žampionů, svazek lahůdkové cibulky, 150 g šunky, 100 g sýra (Eidam, Ementál, Gouda ...), máslo (Hera), hladká mouka (cca 2 lžíce), mléko (cca 500 ml), Solčanka (nebo Vegeta, nebo jen sůl)
Postup přípravy
Těstoviny uvařit podle návodu a slít.
Zatím, co se těstoviny vaří, připravit ostatní suroviny:
- žampiony oloupat a pokrájet (malé na půlky, větší na čtvrtky)
- šunku…