Majonezovy salatek trosku jinak
Potřebné ingredience
brambory, cibule, mrkva, celer, vajicko, ananas, jemny salam, majoneza, kysana smetana, sul, koreni
Postup přípravy
brambory klasika uvarit, oloupat a na kosticky nakrajet...
mrkvicku a celer nakrajet na male kosticky a na maslicku podusit do mekka, muzete pridat trosku vegety ,-)
Štědrovečerní bramborový salát
Potřebné ingredience
8 velkých brambor,4 vejce,sůl, 1 PLwolcestr omáčka,1 střední cibule,2 PL hořčice,1 čl pepře,1 majolka větší(Hell.)25 dkg salámu měkkého,2 vetší mrkve,3 větší kyselé okurky,1 dcl oleje,1/2 dcl mléka(smetana)
Postup přípravy
Brambory a mrkev uvařit,nechat vychladnout,vejce taktéž uvařit,potom vše nakrájet na kostičky a dát do mísy a přidat všechny ostatní suroviny,cibuli spařím,není tak těžký salát…
Domácí lehká tatarská omáčka
Potřebné ingredience
1 kelímek smetany (záleží na vás může být ke šlehání, může být ta méně tučná), 3 kávové lžičky kukuřičného škrobu, sůl, mletý pepř, okurky, lák z okurek, hořčice.
Postup přípravy
Šlehačku si vĺejeme do hrnce, kde přidáme 3 kávové lžičky kukuřičného škrobu, vařečkou promícháme. Potom zahříváme ve vodní lázní. Musíme stále míchat, aby se nám nenadělaly…
Osvěžující celerový salát
Potřebné ingredience
1 sklenice steril.celeru nadrobno, kousek čerstvého celeru,jak kdo má rád, 2 mrkve najemno, 2 vařená vejce, 1 jarní cibulka, 4 lžíce majolky, 3 lžíce bílého jogurtu nebo kysané smetany - na odlehčení, sůl, bílý pepř
Postup přípravy
Vše smícháme,celer i s nálevem.Necháme hodinku odležet a vychladit v lednici.
Podáváme s rozpečeným čerstvým pečivem, toasty...
Je osvěžující,mňamka :)
+++KUŘECÍ SALÁT+++VYNIKAJÍCÍ!!!
Potřebné ingredience
2 Kuřecí prsa, malá plechovka krájených žampionů, porek, necelá plechovka ananasu, koření, tatarka
Postup přípravy
Kuřecí prsa a porek nakrájíme, orestujeme na pánvi spolu s malou plechovkou žampionů, přidáme ananas (já kupuji krájené kousky a ty ještě překrájím na menší) zhruba půlka…
Pochoutkový salát , chutná jako ten ještě z papíru !!!
Potřebné ingredience
Ingredience 30 dkg dietního salámu,nebo šunkový. 10 dkg sterilované okurky 10 dkg cibule 1 konzerva hrášku 1 majolka 1 tatarka sůl,pepř Postup Salám pokrájet na tenké nudličky,okurky postrouhat ,cibuli nakrájet nadrobno.Vše smíchat,osolit,opepřit podle chuti.Z tohoto množství získáme 1 kg salátu.
Postup přípravy
Salám pokrájet na tenké nudličky,vejce nasekat,okurky postrouhat ,cibuli nakrájet nadrobno.Vše smíchat,osolit,opepřit podle chuti.Z tohoto množství získáme 1 kg salátu.
SALÁT Z ČERVENÉ ŘEPY
Potřebné ingredience
1,5kg zelí ,3kg červené řepy, 0,30dkg cibule, křen nálev: 0,5l vody, 4dcl octa, 30dkg krystal, 2pol.lž. soli
Postup přípravy
Nalev dát na zeleninu vlažny.V lednici vydrží dlouho!!!!Mužeme si namichat před podavaním s bilym jogurtem,zakysanou smetanou.
Všechny suroviny musí být čerstvé…
Vlašák
Potřebné ingredience
Vařené brambory 0,5 kg - studené nastrouhat na větším struhadle, salám šunkový ( může být i jiný podobný) 0,5 kg - nastrouhat na větším struhadle, vařená mrkev 1 ks - nastrouhat na menším struhadle, sterilizovaný hrášek 1 malá plechovka, kyselá okurka 1 větší - nastrouhat na menším struhadle, hořčice plnotučná 2 PL, majonéza dle potřeby, sůl, pepř, cukr moučka, cit. šťáva
Postup přípravy
Všechny suroviny smícháme dohromady a dochutíme.
Vlašák je výborný na chlebíčky, ale i jen tak s rohlíkem.
Šopský salát
Potřebné ingredience
rajčata, okurky, zelené papriky, balkánský sýr
Postup přípravy
Zeleninu nakrájíme na menší kostičky a posypeme nadrobno nakrájeným balkánským sýrem
Vánoční salát pro dietářky
Potřebné ingredience
Pro 4 osoby: 800g menších brambor (typ A hezky se to pamatuje jako sAlÁt tak je kategorie A, když tak kupte B s tím nic nezkazíte když nevíte), 4 natvrdo uvařená vejce (vařte je až po hodině co je vyndáte z lednice pak nepraskají skořápky, loupání si ulehčíte když slejete vodu z hrnce a tím hrncem začnete třepat ze strany na stranu tak se vám nakřápají skořápky již uvařených vajec a lehce je oloupete), 2 cibule, 100g sterilovaných okurek, 60g plnotučné hořčice (nemusí být pokud nemáte rádi pachuť kys.benzeové), sůl, mletý pepř, ocet, cukr moučka (cibule+ocet+cukr nahradí majolku majonózu), 1/2 l vody, 1lžíce slunečnicového oleje, 4 lžíce zakysané smetany, petrželová nať + kdo má rád hrášek, kápii
Postup přípravy
Brambory opláchnete a ve slupce je vaříte doměkka, necháte vychladnout, oloupete, pak nakrájíte na půlkya a ty na plátky (nebo v kráječi jsme moderní ženy). Cibuli nakrájíte…