Zobrazit přihlášovací formulář
MOUČNÍKY, POHÁRY
Koláč s tvarohem a jablky

Koláč s tvarohem a jablky

Potřebné ingredience

Těsto: 400 g hladké mouky, 120 g cukru moučka, 220 g másla, 3 žloutky, 5 PL mléka, 1 lžička prášku do pečiva. Tvarohová náplň: 500 g měkkého tvarohu v alobalu, 1 vejce, 3 PL cukru moučka, 1 lžička vanilkového extraktu, trochu mléka. Jablečná náplň: 600 g oloupaných jablek, 80 g cukru krupice, ½ lžičky skořice, citronová šťáva.

Postup přípravy

Z uvedených surovin na vále vypracujeme hladké těsto. Polovinu těsta rozválíme a pomocí válečku přeneseme na slabě vymazaný plech 30x40 cm.
Suroviny na tvarohovou náplň dobře…

Zobrazit více...
PIZZY, CHLEBY
Pšeničné placky

Pšeničné placky

Potřebné ingredience

250g vody, 1/4 - 1/2 lžičky soli, 1 lžíce oleje, 150g pšeničné hladké mouky, 150 - 170g pšeničné celozrnné mouky

Postup přípravy

V robotu vypracujeme vláčné těsto, které necháme asi hodinu odpočinout. Poté rozdělíme na 9 - 10 kousků, vyválíme bochánky a ty zlehka rozválíme a pečeme na rozpálené pánvi z obou…

Zobrazit více...
BEZMASÁ JÍDLA
Čočkový teplý salát

Čočkový teplý salát

Potřebné ingredience

300g vařené čočky beluga nebo puy (uvařit v osolené vodě s bobkovým listem a kouskem česneku), miska sušených rajčat, 200-250g hlívy, pepř, petrželka, 2 lžíce umeocta, trochu oleje

Postup přípravy

Na lžíci oleje orestujeme kousky hlívy, poté přidáme na kousky nakrájená rajčata a čočku. Ochutíme octem a pepřem, podle potřeby dosolíme. Nakonec přimícháme petrželku. Podáváme s…

Zobrazit více...
KUŘECÍ MASO A DRŮBEŽ
Čínská krůtí směs

Čínská krůtí směs

Potřebné ingredience

800g krůtích prsou na větší kousky, 25g škrobu, sůl, pepř, 85g medu, kousek zázvoru, 4 lžíce tamari, 3 lžíce balzamikového octa, 1 lžíce rajského protlaku, 1 stroužek drceného česneku, chilli, rýžový olej

Postup přípravy

Kousky masa obalíme ve směsi škrobu, soli a pepře a zprudka po částech orestujeme na lžíce oleje dokřupava. Smícháme med, tamari, protlak, ocet, zázvor, trochu soli, protlak a…

Zobrazit více...
PIZZY, CHLEBY
Kořenové bagety

Kořenové bagety

Potřebné ingredience

Preferment: 150g vody, 150g pšeničné chlebové nebo celozrnné mouky, 1g droždí. Finální těsto: 210 - 220g vody, 50g žitné chlebové mouky, 250g hladké mouky, 50g pšeničné chlebové mouky, 2 lžičky soli, 2g droždí

Postup přípravy

Smícháme suroviny na preferment a necháme asi 10 - 12 hodin kynout při pokojové teplotě. Poté přidáme zbytek surovin a uhněteme těsto. Necháme kynout asi 2 hodiny, po půl hodině…

Zobrazit více...
SALÁTY, ZÁLIVKY
Salát s quinoou, granát.jablkem a camembertem

Salát s quinoou, granát.jablkem a camembertem

Potřebné ingredience

PRO 2 OSOBY: 150 g quinoy; 1/2 l zeleninového vývaru; šťáva z 1 limety; 4 PL panenského olivového oleje; 50 g piniových oříšků; 1 granátové jablko, vyloupaná jadérka; 1 šalotka, nakrájená na tenká kolečka; 1/2 camembertu; hrst sušených meruněk, propláchnutých horkou vodou, pokrájených; hrst mátových lístků, nasekaných nahrubo

Postup přípravy

Uvařte quinou v zeleninovém vývaru podle návodu na obalu (trvá to asi 18 minut). Nechte vychladnout a pak načechrejte vidličkou. Prošlehejte limetovou šťávu a olivový olej. Na…

Zobrazit více...
POLÉVKY
Hustá čočková polévka

Hustá čočková polévka

Potřebné ingredience

Pár menších brambor,asi 4 hrsti čočky,mrkev,celer,anglická slanina,cibule,trošku sladké papriky,sádlo,majoránka,petržel,dva stroužky česneku,kapka octa,sůl,pepř,dvě lžíce jizerky/dádám místo hladké mouky/

Postup přípravy

Čočku přebereme,propláchneme a namočíme asi na dvě hodiny.Pak uvaříme v neosolené vodě doměkka.Na sádle zpěníme cibuli,opečeme lehce dohněda,přidáme na kostičky pokrájenou…

Zobrazit více...
POMAZÁNKY
základní pomazánka variabilní

základní pomazánka variabilní

Potřebné ingredience

Tvaroh, sůl, 33% smetana na šlehání, cibule.

Postup přípravy

Tvaroh osolím, přidám smetanu a šlehám. přidám cibulku nakrájenou. . a toto je základ .
Po té přidám cokoliv, na co je zrovna chuť
Nejčastěji,
rajčata + okurka +…

Zobrazit více...
POLÉVKY
Zdravá rajská polévka

Zdravá rajská polévka

Potřebné ingredience

4-5 rajčat, zeleninový bujon, polévkové koření, špetka chilli, špetka skořice, 1/2 sáčku uvařené rýže, 2-3 lžíce čekankového sirupu

Postup přípravy

1. Rajčata nakrájíme na kostičky, přidáme koření, bujon a čekankový sirup. 2. Vaříme cca 40min, dle potřeby dochutíme a propasírujeme přes hrubé síto do druhého hrnce. 3. Přidáme…

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
NADÝCHANÉ PERNÍKOVÉ ŘEZY S ČOKOLÁDOVOU POLEVOU

NADÝCHANÉ PERNÍKOVÉ ŘEZY S ČOKOLÁDOVOU POLEVOU

Potřebné ingredience

Suroviny na těsto: 150 g polohrubé mouky, 2 PL solamylu, 100 g cukr krupička, ½ sáčku vanilkového cukru, ½ sáčku čokoládového pudinku, ½ sáčku kypřícího prášku do perníku, 1 PL kakaa, na špičku nože perníkového koření (nemusí být), na špičku nože mleté skořice, 2 PL hrubě nasekaných vlašských ořechů, 2 malé vejce, 2 deci mléka, 1 deci oleje, 1-2 PL meruňkového džemu (nebo švestková povidla), 1 PL rumu, špetka citronové kůry z bio citronu. Ostatní suroviny: Tmavá čokoláda na vaření a plátek másla na polevu, meruňkový džem na potření (výborné jsou švestková povidla), 1-2 PL hrubě nasekaných vlašských ořechů na ozdobu, chlebíčková forma.

Postup přípravy

Suché a mokré suroviny smícháme zvlášť, spojíme a vypracujeme těsto, které vlijeme do vysypané chlebíčkové formy (hustotu těsta upravíme přidáním mouky nebo mléka). Pečeme 30-40…

Zobrazit více...

Kategorie