Hovězí kýta na víně s máslovo-parmezánovou polentou
Potřebné ingredience
500 g hovězí kýty, ½ lžičky soli, ½ lžičky třtinového cukru, ¼ lžičky mleté papriky, bílý pepř, 2-3 lžíce sušené cibule, 5 stroužků česneku, 150 ml vody, 150 ml červeného vína, 1 lžíce Worcesterové omáčky; * NA ZAHUŠTĚNÍ: 1 lžíce kukuřičného škrobu, 50 ml vody; * MÁSLOVO-PARMEZÁNOVÁ POLENTA: 100 g instantní polenty, 1 l vody, 1 lžička soli, 3 lžíce másla, 2-3 lžíce nastrouhaného parmezánu
Postup přípravy
Česnek pokrájet na malé kostičky.
Maso vložit do hrnce, poprášit solí + cukrem + paprikou + pepřem a posypat cibulí a česnekem.
Zalít vodou + vínem + worcesterovou…
Kefty s okurkovou omáčkou
Potřebné ingredience
* KEFTY: 500 g mletého masa (mix hovězí + vepřové), 1 menší cibule, ½ lžičky soli, ½ lžičky koriandrových semínek, (nebo trochu čerstvého koriandru), ½ lžičky mleté papriky, ¼ lžičky kmínu, hrst petrželové natě, 1 lžíce olivového oleje; * NA PODLITÍ: 50-100 ml vody; * OKURKOVÁ OMÁČKA: 1 salátová okurka, 1 velká zakysaná smetana, 1 lžíce čertsvé máty, špetka soli
Postup přípravy
Skvělá lehká večeře - původní recept od paní Florentýny.
Nejprve připravit suroviny - cibuli pokrájet na kostičky, petržel pokrájet, koriandrová semínka a kmín podrtit v…
Lívance bez mouky (LC)
Potřebné ingredience
1 lžíce kokosové mouky, 1 lžíce lněných semínek umletých na jemno, 2 lžíce sluneč.semínek umletých na jemno, 1 vejce, špetka soli, 1/4 lžičky prdopeč, mléko dle potřeby (může být i kefír)
Postup přípravy
Vše smíchat, těsto by mělo být hustší. Po smíchání nechám cca 15min.stát.rnNa lehce vymaštěné pánvi osmažím z obou stran.rnPodávám někdy s jogurtem, někdy šlehaný tvaroh. Ovoce,…
Nutellová buchta
Potřebné ingredience
Těsto: 200g moučkového cukru, 1prdopeč, 250 ml mléka, 400g polohrubé mouky, 150 ml oleje, 1/2 vanilkového pudingu, 2 vejce Náplň: 4PL moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, 1PL kakaa, 150 ml mléka, 1 kakaový puding, 500g tvarohu, 1 vejce.........a nutella
Postup přípravy
Tento recept jsem našla někde na netu, nechtělo se mi o víkendu dělat nic náročného a tato rychlovka se mi docela líbila, tak jsem jí vyzkoušela.....není vůbec špatná
DROBENKOVÁ BUCHTA S PUDINGEM
Potřebné ingredience
60 dkg polohrubé mouky 25 dkg Hery 25 dkg moučkového cukru 1 vejce. Krém: 1 l mléka 2 vanilkové pudinky 1 vanilkový cukr 4 lžíce mletého cukru
Postup přípravy
POSTUP:
Z uvedených surovin uděláme drobenku. Polovinu nasypeme na plech vyložený pečícím papírem nebo vymaštěný, na to nalijeme horký pudink. Zasypeme druhým dílem drobenky a…
Kynuté buchtičky v minimuffinové formě
Potřebné ingredience
Těsto: 250 ml mléka, 100 g másla, 100 g cukru krupice, 2 žloutky, 500 g polohrubé a hladké mouky napůl, 30 g droždí, špetka soli, citronová kůra. Dále: náplň dle libosti, drobenka.
Postup přípravy
Abych využila formu na minimuffiny, zkouším v ní péct i kynuté těsto. A zatím se mi to líbí, je to něco jiného než klasické honzovky.
Těsto zaděláme v pekárně nebo ručně s…
Arašídové košíčky s ganache
Potřebné ingredience
Korpus: 113 g másla, 113 g jemného arašídového másla, 100 g cukru krupice, 100 g třtinového cukru, 1 vejce, ½ lžičky vanilkového extraktu, 155 g hladké mouky, ¾ lžičky jedlé sody, špetka soli. Náplň: 150 g hořké čokolády, 150 ml 33% smetany. Dále: čokoládová poleva.
Postup přípravy
Změklé máslo s arašídovým máslem a cukry vyšleháme do pěny, lžící vmícháme vejce, vanilkový extrakt a mouku se sodou a solí. Děláme kuličky velikosti vlašského ořechu a ty…
PLNĚNÝ MASOVÝ KOLÁČ s mozzarellou
Potřebné ingredience
MASOVÝ KOLÁČ: ½ kg mletého hovězího masa, ½ kg mletého vepřového masa, 2 celá vejce, 1 hrst strouhanky na zahuštění, 1 špetka mletého pepře, 1 špetka uzené papriky v prášku, 1 špetka houbového koření (nemusí být), malá hrst drobně nakrájených čerstvých bylinek (bazalka, oregano), sůl. NÁPLŇ: Hustá rajčatová šťáva, mozzarella, šunka nebo anglická slanina, dušené houby, žampiony (popř. z konzervy-nemusí být).
Postup přípravy
Všechny ingredience na masový koláč pečlivě smícháme, dochutíme (kdo má rád zvýrazněnou chuť s česnekem, může přidat 1-2 stroužky, jemně utřené), vtlačíme do koláčové formy s…
Švédské Kanelbullar
Potřebné ingredience
* TĚSTO: 500 g hladké mouky (pšeničná, špalda...), 250-300 ml mléka, 70 g rozpuštěného másla (Ghí), 25 g čerstvého droždí, 1 lžička mletého kardamomu, 40 g cukru, špetka soli; * NÁPLŇ: 50 g rozpuštěného másla, 40 g cukru krupice, 2 lžíce mleté skořice; * NA POVRCH: 1 rozšlehané vejce na potření, hrubý cukr na posypání (nahrazuji plátky mandlí)
Postup přípravy
Nejprve trochu ohřát mléko, máslo rozpustit.
Všechny suroviny na těsto v míse zpracovat do hladkého pružného těsta (možno zadělat v pekárně nebo klasicky).
Nechat kynout na…
Jahoďák z remosky
Potřebné ingredience
* TĚSTO: 300 g polohrubé mouky, 120 g másla, 140 g cukru krupice, 260 g čerstvých jahod, 3 vejce, 1 prášek do pečiva, špetka soli; * NA OZDOBU: moučkový cukr, další jahody, šlehačka nebo zakysaná smetana
Postup přípravy
Rozpis je pro formu o objemu 1,5 l (tady konkrétně je forma Silikomart Raggio, recept pochází z blogu této firmy), pečeno ve velké remosce Grand (průměr mísy 29 cm).