Šoulet
Potřebné ingredience
kroupy (větší půlka balení), fazole (3dcl sklenice), cibule, česnek, slanina, sůl, pepř, majoránka
Postup přípravy
Kroupy propláchneme a namočíme na 30 minut do vody. Dáme vařit fazoli, až měkká. Kroupy uvaříme ve slané vodě, cca 30 minut. Osmažíme cibuli, česnek a slaninu. Smícháme s fazolí a…
Kváskový chléb s mrkví, semínky a ořechy z remosky
Potřebné ingredience
* ROZKVAS: 10 g mateřského žitného kvásku, 50 g žitné celozrnné mouky, 60 g vody; * ZÁPARA: 40 g vroucí vody, 13 g lněného semínka (hnědý i zlatý, ale klidně jde i nahradit sezamem), 13 g slunečnicového semínka, 13 g vlašských ořechů; * MRKEV: 80 g mrkve, 150 g vody, trochu olivového oleje, špetka soli; * DÁLE DO TĚSTA: 75 g pšeničné chlebové mouky, 75 g celozrnné špaldové mouky, 75 g hladké mouky, 140 g vody (voda z vařené mrkve), 5 g soli, 2 g kmínu
Postup přípravy
Další ze skvělých chlebů podle paní Michaely - původní recept zde: https://www.michaelarau-dobrouchut.eu/2016/09/mrkvovy-chleb.html?fbclid…
paštika
Potřebné ingredience
200 g másla + 50 g na zalití500 g kuřecích nebo kachních jater1 cibule, nakrájená nadrobno200 ml drůbežího vývaru150 ml bílého vína1–2 lžičky provensálského kořenísůl a čerstvě mletý pepřasi 100 ml smetany ke šlehání12 lístků šalvěje na ozdobení
Postup přípravy
1 Očistěte játra, odstraňte z nich všechny blanky a ,provázky‘. Pokrájejte na kostky. V pánvi na 2 lžících másla zpěňte cibuli. Přidejte játra, míchejte, až zesvětlají a zatáhnou…
Kváskový dýňový chléb z remosky
Potřebné ingredience
* ROZKVAS: 100 g žitné mouky, 100 g vody, 25 g mateřského kvásku z lednice; * DÝŇOVÉ PYRÉ: 200 - 250 g dýně (Hókaidó) - finálně bude potřeba 150 g pyré, olivový olej, sůl, bílý pepř, koření (např. Provensálské, tymián, rozmarýn...) + (pokrájená cibulka nebo česnek); * DÁLE DO TĚSTA: 425 g pšeničné chlebové mouky, 260 g vody, 10 g soli, 5 g drceného kmínu, 2 g celého kmínu
Postup přípravy
(Podle skvělého receptu paní Michaely http://www.michaelarau-dobrouchut.eu/2018/03/dynovy-chleb.html?fbclid=IwAR1RnQiGX0CGmXYETV0vXAsvwsRIr7GPR3f1ziVtaSlAEffGN4gCBXfcVWc ).
Kuřecí vývar s kuřecími knedlíčky
Potřebné ingredience
kuřecí odřezky a skelety, kořenová zelenina (mrkev, petržel, celer...), cibule, hrášek, fazolky, květák, pár kuliček černého pepře, kulička nového koření, koření na ochucení polévky (Solčanka, Vegeta, Polévková vonička...), (případně nějaká příloha, např. nudle, celozrnné nudle...); * KNEDLÍČKY: 160 - 190 g kuřecího masa (nejlépe prsa), 3 lžíce strouhaného parmezánu, 1 stroužek česneku, 1-2 lžíce bylinek (pažitka, petržel, cibulková nať ...), 1 vejce, sůl, bílý pepř, strouhanka
Postup přípravy
Tohle dělám jednou za čas - připravím porce mletého masa i vývaru do mrazáku a podle potřeby jen vytáhnu a něčím doplním.
Prsa vykostit.
Kostru vložit do hrnce, přidat…
Jablkový koláč s ořechovým sněhem
Potřebné ingredience
Korpus: 4 vejce, 150 g másla, 120 g cukru moučka, 200 g polohrubé mouky, ½ prášku do pečiva, 100 g strouhaných ořechů, 150 ml mléka. Náplň: 1 kg očištěných a oloupaných jablek, 5 PL třtinového cukru, 2 lžičky skořice. Sníh: 4 bílky, 120 g cukru moučka, 120 g strouhaných ořechů.
Postup přípravy
Nejdřív si připravíme náplň: Jablíčka nakrájíme na tenké plátky a spolu s cukrem je podusíme (bez přidání vody), po vypnutí přimícháme skořici a necháme vychladnout.
Změklé…
Dýňová polévka Hokaido
Potřebné ingredience
1 dýně Hokaido, 1 velká cibule, 3 brambory, 1/3 feferonky nebo chilli papričky, 2 stroužky česneku, 2 kostky Masoxu, 2 lžičky kari, 200 ml kokosového mléka (dávám obyčejné nebo šlehačku), sekané bylinky (bazalka, tymián, šalvěj...)
Postup přípravy
Dýni omyjeme a celou pokrájíme na kostky, přidáme feferonku, pokrájenou cibuli a brambory, zalijeme vodou a uvaříme doměkka. Rozmixujeme tyčovým mixérem a propasírujeme. Přidáme…
Masové koule na zelí
Potřebné ingredience
500 g mletého masa, 1 vejce, sladká paprika, pepř, sůl, 5 lžic rýže Basmati, trocha hladké mouky (pšeničné, špaldy ...), 2 lžíce sušené cibule, 500 g sterilovaného nebo kysaného zelí, na podlití cca 100 ml vody, (v případě potřeby instantní jíška)
Postup přípravy
V míse dobře promíchat mleté maso + rýži + vejce + papriku + pepř + sůl.
Konzistenci směsi upravit moukou a vytvarovat z ní kuličky.
Kuličky nechat zatáhnout v…
Chlebíček s hroznovým vínem
Potřebné ingredience
225g hladké mouky, 1 a 1/2 lžičky PP, sůl, 150g cukru, 3 vejce, 140g mléka, 100g oleje, 1 lžíce rumu, 250g hroznového vína bez pecek
Postup přípravy
Cukr s vejci vyšleháme do pěny, přidáme tekuté suroviny, nakonec sypké. Nalijeme do vymazané a vysypané formy na biskupský chlebíček a dáme péct na 170°, po asi 10 min. nasypeme…
Krůtí karbanátky
Potřebné ingredience
asi 500g krůtího mletého masa, 150-200g strouhaného eidamu nebo goudy, sůl, pepř, sušený česnek, hrst lístků bazalky, lžíce škrobu
Postup přípravy
Vše smícháme, utvoříme placičky, potřeme z obou stran lehce olejem a necháme v chladu odležet (není nutné). Poté smažíme nasucho na grilovací pánvi z obou stran.