Rumovo-ořechové kuličky
Potřebné ingredience
med 3 lžíce
cukr moučka 3/4 hrnku
tuzemský rum 1/2 hrnku
vaflové vanilkové sušenky 200 g
neslazené kakao 1/4 hrnku
směs ořechů 80 g
na obalení:
cukr moučka
Postup přípravy
Sušenky a ořechy rozemeleme nebo nadrtíme pomocí paličky na maso. Poté do nich přidáme moučkový cukr, kakao a ořechy.
Do směsi přimícháme med a rum. Směs vypracujeme a…
Opilé rozinkové kuličky
Potřebné ingredience
máslo 1 lžíce
rum 100 ml
kakao 1 lžíce
mléko 4 lžíce
rozinky 150 g
čokoláda na vaření 80 g
cukr moučka 100 g
mleté ořechy 150 g
na obalení:
kakao
Postup přípravy
Rozinky propláchneme, osušíme, nasypeme do sklenice s rumem a necháme alespoň hodinu bobtnat. Klidně ale i déle.
Do hrnečku nalámeme čokoládu, máslo, mléko a ve vodní…
Ořechový sníh
Potřebné ingredience
bílek 4 ks
strouhané ořechy 100 g
cukr (krupice) 160 g
kůra z 1 pomeranče
Postup přípravy
bílků ušleháme dostatečně pevný sníh. Pevný sníh poznáme, když nádobu ve které sníh ušlehán, obrátíme dnem nahoru a sníh v nádobě zůstane. Pozor však, ať sníh nepřešleháte.
…
Jednoduchá vánoční štola
Potřebné ingredience
na potření:
vejce 1 ks
těsto:
polohrubá mouka 500 g
vlašské ořechy 100 g
měkký tvaroh 250 g
kandované ovoce 100 g
kypřící prášek do pečiva 1 balíček
vejce 2 ks
máslo 250 g
rozinky 50 g
cukr moučka 200 g
strouhaný kokos 50 g
Postup přípravy
Máslo necháme změknout na teplém místě. Ořechy a kandované ovoce nakrájíme na drobné kostičky.
Mouku smícháme s cukrem, kypřícím práškem a kokosem. Přidáme změklé máslo,…
Segedínský guláš
Potřebné ingredience
sůl
cibule 1 ks
sádlo 50 g
mouka hladká 30 g
smetana kysaná 2 dl
maso vepřové 500 g
zelí kysané 700 g
paprika mletá
Postup přípravy
Cibuli nadrobno nakrájíme, na polovině sádla usmažíme do žluta, přidáme na krostky nakrájené maso, osmažíme, vmícháme papriku, podlijeme vodou a dusíme téměř do měkka. Odděleně…
Moje kysané zelí 2
Potřebné ingredience
slanina 60 g sůl vývar cibule 1/2 ks kmín mouka hladká 20 g zelí kysané 500 g
Postup přípravy
Kysané zelí zalijeme trochou vývaru nebo vody, přidáme kmín a uvaříme téměř do měkka. Na kostičky nakrájenou slaninu rozškvaříme, přidáme nadrobno nakrájenou cibulku, zpěníme ji,…
Vodouchův povánoční nářez
Potřebné ingredience
pepř mletý bílý
maso pečené 500 g
česnek 1 porce
sůl
brambory 500 g
cibule 2 ks
sádlo 100 g
smetana kysaná 1 kelímek
sýr strouhaný
víno bílé 0,2 l
zelí kysané 1 kg
paprika mletá 50 g
Postup přípravy
Kysané zelí proložené bramborami a masem bude lahodit vašim ústům a rozmlsaným žaludkům.
Maso (libovolné zbytky mas, co máte doma nebo uzeninu) nakrájíme na nudličky a…
Kysané zelí
Potřebné ingredience
sůl
jablko 1 ks
mrkev 1 ks
jalovec
pepř celý
nové koření
hlávkové zelí 500 g
Postup přípravy
Z hlávek zelí oloupeme svrchní potlučené a špinavé slupky. Zelí pak nakrájíme nebo nakrouháme na jemné nudličky, osolíme a vložíme do porcelánové mísy. Přidáme na hrubším…
Pečený králík na zelí
Potřebné ingredience
česnek 3 stroužky
sůl
sádlo 1 dl
klobása 10 dkg
drcený kmín lžiček
kysané zelí 1 kg
voda nebo vývar 3 dl
králík (celý) 1 ks
Postup přípravy
Králíka omyjeme, osušíme, podle potřeby odblaníme a pořádně osolíme. Pokud chcete, můžete králíka jemně prošpikovat, aby nebyl suchý, a orestovat, aby se maso zatáhlo.
Salát z kysaného zelí
Potřebné ingredience
cukr
olej
sůl
cibule
majonéza 1 kelímek
pepř
plnotučná hořčice
uvařená vejce 3 ks
kysané zelí 500 g
měkký salám 250 g
Postup přípravy
Bílé kysané zelí jemně pokrájíme. Přidáme špetku cukru, oleje a nakrájenou cibuli. Vše nakrájíme a necháme chvíli odležet.
Nakrájíme na kostičky salám a vejce. Přidáme je…