Kapustové karbanátky
Potřebné ingredience
600g kapusty,1 cibule,2 rohlíky,200 ml mléka,200g vařeného uzeného masa,3 vejce( 1 do těstíčka,2 na obalení,strouhanka,sůl,pepř,1 lžíce solamylu,olej
Postup přípravy
Kapustu zbavíme košťálu,rozkrojíme na čtvrtky a povaříme ve vroucí osolené vodě asi 5 minut.Když kapusta změkne ,vyndáme ji a necháme okapat.Cibuli nakrájíme na drobno a…
Řízečky v sezamové strouhance s Francouzkým…
Potřebné ingredience
Kuřecí řízky, sůl,hladká mouka,vejce,mléko,strouhanka,sezamová semínka,olej na smažení Na salát: 1,5 kg brambor,3 velké mrkve,2 petržele,1/4 celeru,1 jablko,1 středně velká cibule,1 lžíce cukru,2 lžíce octa,1 malé balení sterilované kukuřice(170g),1 malé balení sterilovaného hrášku(170g),250g majonézy,1 lžíce plnotučné hořčice,citronová šťáva,pepř,sůl,
Postup přípravy
Salát: brambory si uvaříme ve slupce,necháme vychladnout,oloupeme a nakrájíme na malé kostičky.V osolené vodě uvaříme očištěnou mrkev,petržel a celer.Jakmile je poloměkka,přidáme…
Uzená s kapáním
Potřebné ingredience
Vývar z uzeného masa,kousek uzeného masa,kořenová zelenina: mrkev,celer,petržel,kousek pórku,1 stroužek česneku,pepř,sůl,zelená petrželka Na kapání: 1 vejce,3 lžíce vody,4 asi lžíce polohrubé mouky
Postup přípravy
Do vývaru z uzeného masa dáme kousky masa nakrájeného na kostičky .Kořenovou zeleninu a stroužek česneku nastouháme (já si nasekám v elektrickém sekáčku),dáme do polévky a…
Velikonoční nádivka
Potřebné ingredience
500 g vařeného uzeného masa,4 rohlíky,1 cibule,4 stroužky česneku,200 ml mléka,3 vejce,2 hrsti čerstvých špenátových listů,sůl,pepř,olej na formu,jarní cibulka na ozdobu
Postup přípravy
Uzené maso si nakrájíme na kousky.Do mísy si dáme rohlíky nakrájené na malé kostičky.V mléce rozšleháme 3 celá vejce,osolíme,opepříme a nalijeme na rohlíky-necháme vsáknout…
Kynutý beránek
Potřebné ingredience
125 g másla,3 lžíce medu,125 g moučkového cukru,2 žloutky,špetka soli,1 vanilkový cukr,20g droždí,asi 200 ml vlažného mléka,350g polohrubé mouky,50g rozinek naložených v rumu,trocha nasekaných mandlí
Postup přípravy
Z trochy mléka,1 lžíce mouky,lžíce cukru a droždí si připravíme kvásek.V míse si vymícháme máslo,moučkový cukr,med a žloutky,přidáme sůl a vanilkový cukr.Do tohoto základu…
Špenátové taštičky k vínu
Potřebné ingredience
1 balení listového těsta,kousek másla,1 menší cibule,1 balení mraženého listového špenátu,sůl,česnek-podle chuti ,pepř , asi 5 dkg nastrouhaného tvrdého sýra,1 vejce na potření,mandlové lupínky
Postup přípravy
Na másle si osmahneme cibulku nadrobno nakrájenou,pak přidáme trochu rozmražený špenát ,podusíme ,ochutíme solí,česnekem ,opepříme a přidáme nastrouhaný sýr-promícháme a necháme…
Špenátová polévka se zeleninou
Potřebné ingredience
2 středně velké mrkve,1 zelená paprika,1/4 menšího celeru,kus zelené části pórku,1 cibule,2 lžíce mraženého hrášku,1 balení mraženéholistového špenátu,2 stroužky česneku,21 lžíce polévkového koření,pepř,sůl,2 vejce uvařená natvrdo.
Postup přípravy
Veškerou zeleninu očistíme,pokrájíme si ji namenší kousky adáme vařit do 1 a 1/2 litru vody,přidáme polévkové koření a uvaříme do měkka.Pak přidáme rozmražený špenát,povaříme asi…
Žemlovka- luxusnější
Potřebné ingredience
5 rohlíků,300 ml vlažného mléka,3 vejce,2 vanilkové cukry,plnotučný tvaroh ve vaničce,moučkový cukr,1 jablko,skořice,kompotované meruňky,máslo na vymazání formy
Postup přípravy
Kulatou zapékací mísu si vymažeme máslem.Do vlažného mléka rozšleháme 2 žloutky a 1 vanil.cukr.Rohlíky nakrájíma na kolečka a namáčíme postupně v mléce,vyskládáme na dno formy…
Květákový nákyp
Potřebné ingredience
1 menší květák ,půl veky ( nebo 3 rohlíky),1/4 l mléka,4 lžíce ovesných vloček,2 lžíce hrubé mouky,2 vejce,1 mrkev,3 dkg tvrdého sýra, sůl, muškátový květ,máslo
Postup přípravy
Květák uvaříme ,scedíme a nakrájíme na malé kousky. Do mísy dáme vločky a zalijeme mlékem. Když nabobtnají ,přidáme ,2 lžíce hrubé mouky,2 žloutky, najemno nastrouhanou mrkev, sůl…
Terinka z mascarpone s jahodami
Potřebné ingredience
250g mascarpone ,250 ml šlehačky 33%, sáček červeného dortového želé 2 lžíce moučkového cukru do želatiny a 3 lžíce do krému, asi 300 g jahod, cukrářské dlouhé piškoty, potravinovou folii, formu na chlebíček o velikosti 22x 11cm ( toto množství je akorát do ní).
Postup přípravy
Nejprve si dle návodu na obalu připravíme 200 ml želatiny. Jahody omyjeme a nakrájíme na kousky. Formu chlebíčku si vysteleme potravinářskou folií, nalijeme tenkou vrstvu želé na…