Koláče ze slánku
Potřebné ingredience
Slánek: 6g soli, 60g vody, 1g droždí. Těsto: 500g hladké mouky, 90g másla, 50g cukru, 1 velké vejce, 150 - 170g mléka, citrónová kůra. Náplň dle chuti. Žmolenka.
Postup přípravy
Na slánek smícháme vodu se solí do rozpuštění, poté přidáme a rozmícháme droždí a dáme do lednice na min. 4 hodiny (použitelné další cca 4 - 5 dní). Poté všechny ingredience…
Palmiers
Potřebné ingredience
Vodánek: 420g hladké špaldové mouky, 12g soli, 210g vody, 20g másla, 1/2 lžičky citrónové šťávy. Máslové těsto: 250g másla, 75g hladké špaldové mouky. Na prosypání cca 150g cukru krupice nebo krystal
Postup přípravy
Ingredience na máslové těsto spojíme (lze i v robotu pádlem), na fólii vytvarujeme obdélník asi 1 cm vysoký. Na vodánek v robotu vše zpracujeme na nelepivé těsto. Obě těsta…
Pomerančová zmrzlina
Potřebné ingredience
150g 10% jogurtu, 150g skyru, 15g cukru, 100g ušlehané šlehačky, 200g pomerančoví šťávy, pomerančová kůra
Postup přípravy
Cukr, šťávu a kůru svaříme, necháme do druhého dne. Poté smícháme s jogurtem v mixéru a zlehka vmícháme šlehačku. Zmrzlinu děláme buď ve zmrzlinovači nebo dáme do mrazáku a…
Toustový chleba ze slánku
Potřebné ingredience
Slánek: 80g vody, 8g soli, 5 -10g droždí. Těsto: 350g hladké mouky, 75g celozrnné pšenice, 120 - 140g vody, 50g plnotučného mléka, 25g másla, 10g cukru nebo sladěnky
Postup přípravy
Na slánek smícháme vodu se solí do rozpuštění, poté přimícháme droždí a dáme do lednice (použitelný za cca 6 hodin až 5 dní). Na těsto vše smícháme, kromě másla, a hněteme těsto…
Jahodová zmrzlina
Potřebné ingredience
1 šlehačka, 1 vejce, 1 lžíce cukru, 200g jahod
Postup přípravy
Bílek s 1/2 cukru vyšleháme do sněhu, žloutek vyšleháme se zbylým cukrem, jahody rozmixujeme. Do vyšlehané šlehačky vmícháme žloutkovou pěnu, jahody a nakonec zlehka zamícháme…
Pizza bez hnětení
Potřebné ingredience
680g mouky na pizzu, 9g droždí, 14g soli, 2 lžíce medu, 482g vody, 2 lžíce oleje
Postup přípravy
Ve vodě rozmícháme med a droždí. Přilijeme k mouce, nakonec dáme olej a sůl. Pouze rukou zamícháme lepivé těsto v míse a chvíli necháme odpočívat (cca 30 min.). Pak dáme na vál,…
Vánočka z kvásku
Potřebné ingredience
Rozkvas: 1 lžíce kvasu, 150g hladké mouky, 30g moučkového cukru, 65g vody. Těsto: 300g hladké mouky, sůl, 1 žloutek, 130g mléka, 70g cukru, 100g másla
Postup přípravy
Rozkvas připravíme asi 8 hodin předem. Mléko, cukr a máslo zahřejeme, přidáme k mouce, žloutku a rozkvasu. Vypracujeme vláčné těsto. Necháme kynout asi 2 hodiny. Rozdělíme na…
Veněčky
Potřebné ingredience
Odpalované těsto: 120g vody, 3g soli, 135g mléka, 100g másla, 13g cukru, 205g hladké mouky, 5 - 6 vajec (275g). Creme patissiere: 500g mléka, 80g žloutků, 110g cukru, 50g vanilkového pudinku, 50g másla, vanilka. Žloutkový krém: 500g creme patissiere, 30g rumu, 120g másla. Fondánová poleva: 250g cukru, 130g vody, 1 lžička octu
Postup přípravy
Do hrnce dáme vodu, mléko, sůl, máslo a cukr, přivedeme k varu a nasypeme mouku. Odpařujeme asi 2 minuty. V robotu s pádlem necháme míchat do částečného vychladnutí, pak postupně…
Housky ze slánku
Potřebné ingredience
Na slánek: 10g soli, 100g vody, 10g droždí. Těsto: 460g hladké mouky, 40g mletého lněného semínka, 200g vody, sladěnka, 20g másla
Postup přípravy
Na slánek rozmícháme ve vodě sůl, když je rozpuštěná přimícháme droždí a dáme do lednice na 4 hodiny až 3 dny. Ze všech surovin, včetně slánku, kromě másla, vypracujeme těsto v…
Malinové řezy
Potřebné ingredience
Korpus: 4 vejce, 120 g cukru krupice, 2 PL oleje, 120 g polohrubé mouky. Krém: 200 g zakysané smetany, 500 g tvarohu ve vaničce, 2 vrchovaté PL cukru moučka, 5 želatinových plátků, 250 ml smetany ke šlehání 33%, 250 g malin.
Postup přípravy
Vejce s cukrem vyšleháme do husté pěny, vmícháme olej a mouku. Těsto nalijeme na plech 30x40 cm s pečícím papírem a v předehřáté troubě upečeme. Po odstranění papíru vrátíme…