Zobrazit přihlášovací formulář
OMÁČKY
Těstoviny s ořechovo-nivovou omáčkou - luxusní rychlovka

Těstoviny s ořechovo-nivovou omáčkou - luxusní…

Potřebné ingredience

Těstoviny, 1 kelímek smetany, niva, ořechy, cibule, 3 stroužky česneku, lístky petrželky.

Postup přípravy

1. Troubu předehřejeme na 180 stupňů a na plechu na sucho pečeme nasekané ořechy cca 5 minut až lehce zhnědnou.

2. Těstoviny uvaříme dle návodu.

3. Na troše oleje…

Zobrazit více...
LUŠTĚNINY
Cizrnový salát - tip na výživný a lehký oběd nebo večeři

Cizrnový salát - tip na výživný a lehký oběd nebo…

Potřebné ingredience

Základ salátu tvoří cizrna, 1/2 najemno nasekané cibule, listy petrželky (např. z mražáku nebo čerstvé), olivový olej, sůl, pepř. Dále přidáme zeleninu podle chuti, tentokrát jsem dala rajčata a papriku. Skvělá je i kukuřice nebo hrášek.

Postup přípravy

Cizrnu namočíme asi na 1 hodinu do vody a v téže vodě ji vaříme cca půl hodiny do změknutí. Přidáme ostatní ingredience a promícháme.

Salát skvěle chutná jak studený tak…

Zobrazit více...
POLÉVKY
Poctivá bramboračka - velmi jednoduchá

Poctivá bramboračka - velmi jednoduchá

Potřebné ingredience

4 vetší brambory, 2 mrkve, 1/2 celeru, hrst sušených lesních hříbků, 1 cibule, 3 stroužky česneku, 2 lžíce oleje, kmín, sůl, pepř, majoránka, zelené bylinky na ozdobu, na jíšku: 30g másla, 30g hladké mouky

Postup přípravy

1. Brambory, mrkev, celer nakrájíme na kostičky. Cibuli nakrájíme najemno.

2. Na oleji zlehka orestujeme zeleninu, brambory a cibuli. Přidáme houby, česnek, kmín, pepř a…

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
Nepřekonatelný kakaový koláč s hruškami

Nepřekonatelný kakaový koláč s hruškami

Potřebné ingredience

Těsto: 400ml (2 kelímky) smetany ke šlehání, 150g cukru (včetně 1 vanilkového cukru),nastrouhaná kůra z 1 citrónu, 3 vejce, 1 prášek do pečiva, 370g polohrubé mouky, 3 lžíce kakaa Dále potřebujeme: 6 zralých hrušek, vlašské (nebo jiné) ořechy, pečící papír, pekáč nebo menší plech. Z tohoto množství budeme mít 12 kousků lahodného a originálně vypadajícího moučníku.

Postup přípravy

1. Hrušky oloupeme, stopky ponecháme a ze spodu škrabkou nebo nožíkem odstraníme jádřince.

2. Smetanu vyšlecháme spolu s cukrem a citrónovou kůrou. Až lehce zhoustne,…

Zobrazit více...
BEZMASÁ JÍDLA
Zeleninový hrnec s tofu

Zeleninový hrnec s tofu

Potřebné ingredience

Vše se připravuje v 1 hrnci, takže budeme potřebovat velký hrnec, 2 kostky tofu (natural, ochucené, uzené....podle fantazie. Tofu krásně nasaje chuť zeleniny), dále cca 5 brambor, 4 mrkve, 4 petržele, 1/2 celeru, 1 cibuli, 1/4 hlávky zelí, pár kuliček nového koření, pepř, sůl, olej a zelné listy na servírování.

Postup přípravy

1. Cibulku nakrájíme najemno a zesklovatíme na oleji. K cibulce přidáme kosty tofu a opečeme.

2. Mrkev, petržel, celer, brambory, zelí nakrájíme na kostky a přidáme k…

Zobrazit více...
CHUŤOVKY
Bramboráčky s čertovskou směsí

Bramboráčky s čertovskou směsí

Potřebné ingredience

Na bramboráky potřebujeme: najemno nastrouhané brambory, vajíčka, česnek, hladká mouka, majoránka, sůl. Na masovou směs potřebujeme: kuřecí prsa nakrájená na kostičky, cibule, koření podle chuti (curry, paprika, provensálské, sůl, pepř....), česnek, čertovská omáčka.

Postup přípravy

1. Na oleji zesklovatíme cibulku, přidáme okořeněné maso a opečeme. Nakonec přidáme čert. omáčku a prohřejeme.

2. Uděláme klasické bramborákové těstíčko a smažíme dozlatova…

Zobrazit více...
RÝŽE A TĚSTOVINY
Lehké letní špagety

Lehké letní špagety

Potřebné ingredience

špagety podle počtu strávníků, olivový olej, několik stroužků česneku (hlidně celá hlavička, u nás platí: čím více, tím lépe :-)), cca 1kg rajčat podélně přepůlených, 1 velká cibule (nebo více) nakájená na tenké měsíčky, sůl, pepř, bazalka (nebo jiné bylinky, já tentokrát dala pažitku a petrželku), parmezán (nebo jiný sýr)

Postup přípravy

Inspirovala jsem se opět v časopisu Albert a dávám 1*. Ideální lehké jídlo nejen pro horké letní dny, ale také pro milovníky středomořských jídel nebo pokud máte zrovna nadúrodu…

Zobrazit více...
RÝŽE A TĚSTOVINY
Skvělé zapékané těstoviny se špenátem a žampiony ve smetanové omáčce

Skvělé zapékané těstoviny se špenátem a žampiony ve…

Potřebné ingredience

400g těstovin penne, 2 lžíce másla pod žampiony + trocha na vymazání, 250 g žampionů, 250 g mraženého sekaného špenátu, 100 ml mléka, 200 ml smetany na vaření, 100 g strouhaného eidamu, 1 dvouplísňový sýr (nebo Hermelín, Vltavín apod.), sůl, pepř

Postup přípravy

1. Těstoviny uvaříme podle návodu. Mezitím rozpustíme máslo a podusíme na něm nakrájené houby. Měly by zezlátnout a změkonut, pak k nim přidáme špenát, mužeme trošku podlít vodou,…

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
Jednoduchý biskupský chlebíček

Jednoduchý biskupský chlebíček

Potřebné ingredience

5 vajec, 100 g moučkového cukru, 140 g hrubé (popř. polohrubé) mouky, 1 prášek do pečiva, kůra z 1 citrónu, 2 lžíce rozpuštěného másla (nemusí být), 250 g směsi sušeného ovoce, ořechů, kousků čokolády nebo kandovaného ovoce.

Postup přípravy

1. Všechno ovoce, čokoládu a ořechy nakrájíme na menší kousky, dáme do misky, posypeme 2 lžícemi mouky a promícháme, aby směs při pečení neklesla na dno.

2. Žloutky…

Zobrazit více...
DĚTSKÉ SPECIALITY
SKVĚLÉ MRKVOVÉ ŠÁTEČKY nejen PRO DĚTI

SKVĚLÉ MRKVOVÉ ŠÁTEČKY nejen PRO DĚTI

Potřebné ingredience

200 g mouky (hladké, celozrné nebo bezlepkové), 200 g jemně nastrouhané mrkve, 150 g Hery, prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr, povidla nebo jahodový džem na naplnění

Postup přípravy

Ze všech surovin zpracujeme těsto, nejlépe to jde rukama. Dáme do ledničky odpočinout (alespoň na hodinu). Na pomoučeném vále vyválíme placku, ze které vykrajujeme kulatou miskou…

Zobrazit více...

Kategorie