Těstoviny s cuketou a mozzarellou
Potřebné ingredience
1 střední cuketa, asi 5 sušených rajčat, 6 - 8 menších čerstvých rajčat, 350g malých těstovin, 1 mozzarella, 1 zakysaná smetana, sůl, pepř, hrst bazalky, pár plátků šunky (nemusí být)
Postup přípravy
Zprudka orestujeme šunku, sušená rajčata a cuketu, aby zůstala křupavá, osolíme, opepříme. Vmícháme smetanu, bazalku a nakonec mozzarellu a uvařené těstoviny. Zamícháme.…
Cuketová buchta celozrnná
Potřebné ingredience
3 vejce, 150g cukru, 50 - 60g oleje, 350g strouhané cukety, 350g pšeničné celozrnné mouky, 1 PP, 250g mléka. Poleva (nemusí být): 250g zakysané smetany, 100g čokolády, trochu šlehačky, rum
Postup přípravy
Vyšleháme vejce s cukrem, přidáme olej, mléko, mouku s PP a nakonec cuketu. Pečeme ve vyhřáté rtroubě na 180°C asi 25 min. Vychladlé polijeme polevou.
Kuřecí špíz
Potřebné ingredience
kuřecí maso (prsní nebo stehenní řízek), kuřecí játra, cibule, zelená nebo žlutá kapie, rajčata, žampiony, anglická slanina, olej, grilovací koření + granulovaný česnek, sůl
Postup přípravy
Připravit suroviny:
- maso + játra + slaninu + kapii pokrájet na kousky přiměřené velikosti
- cibuli + rajčata pokrájet na širší kolečka
- žampiony pokrájet na širší…
Celerovo-bramborové noky
Potřebné ingredience
Těsto: 400g celeru, 400g brambor, 50g parmazánu, 1 vejce, sůl, pepř, hladká a celozrnná pšeničná mouka dle potřeby. Hrst sekaných vlašských ořechů, hrst dýňových semínek, šalvěj (popřípadě jiná bylinka), máslo, pepř, cca 200g brynzy
Postup přípravy
Celer nakrájíme na kousky a upečeme doměkka. Brambory uvaříme ve slupce a necháme vychladnout. Teplý celer rozmixujeme na pyré, brambory nastrouháme. Z ingrediencí vypracujeme…
Kokosové řezy s marmeládou
Potřebné ingredience
Těsto: 120g špaldové celozrnné mouky, 100g hladké mouky, 40g cukru, 80g másla, 1 vejce. Náplň: asi 300g marmelády. Na povrch: 180g kokosu, 3 vejce, 50g cukru.
Postup přípravy
Vypracujeme těsto, necháme chvíli odležet (není nutné) a rozválíme do menšího pekáčku, vyloženého papírem na pečení. Propícháme vidličkou a dáme péct do vyhřáté trouby na 180°C…
Rarášci
Potřebné ingredience
100g piva, 3 plné lžíce solamylu, 3 plné lžíce hladké mouky, sůl, pepř, sójová omáčka, 2 vejce, popřípadě bylinky dle chuti. Kuřecí nebo krůtí maso na menší kousky
Postup přípravy
Vše kromě masa smícháme na tekutější těstíčko. Do těsta naložíme osolené maso, promícháme a necháme do druhé dne odležet. Poté smažíme na oleji.
Cizrnové kari
Potřebné ingredience
cca 200g suché cizrny (předem uvařené), plechovka rajčat, plechovka kokosového mléka (cca 400g), asi 150g koktejlových rajčat nebo cherry,1 stroužek česneku, kari, skořice, kurkuma, mletý koriandr, olej, sůl, pepř, petrželka
Postup přípravy
Na oleji orestujeme koření a drcený česnek, přidáme plechovku rajčat, cizrnu a kokosové mléko. Necháme zprudka vařit do zredukování tekutiny. Nakonec přidáme na kousky nakrájená…
Tuňákovo-vajíčková pomazánka
Potřebné ingredience
2 uvařená vejce, 1 velká plechovka tuňáka, 2 - 3 lžíce žervé, 2 - 3 lžíce parmazánu, 2- 3 lžíce eidamu, sůl, pepř, petrželka
Rohlíky ze slánku
Potřebné ingredience
Slánek: 90g vody, 9g soli, 8 - 10g droždí. Těsto: 400g hladké mouky, 100g pšeničné celozrnné, 40g sádla, 200g vody, lžička sladěnky
Postup přípravy
Na slánek smícháme vodu se solí, poté v ní rozmícháme droždí a dáme do lednice na 4 hodiny až 5 dní). Ze všech surovin vypracujeme těsto (tuk až po hnětení 10 - 15 min.). Necháme…
Loupáky ze slánku
Potřebné ingredience
Slánek: 80g vody, 8g soli, 15g droždí. Těsto: 500g hladké mouky, 90g cukru, 75g másla, 2 žloutky, 170 - 190g vody, citrónová kůra. Vejce na potření, mák.
Postup přípravy
Na slánek rozmícháme sůl ve vodě, poté přidáme droždí, zamícháme a dáme do lednice (použitelné nejdřív za 4 hodiny až 4 dny). Poté ze všech surovin vypracujeme kynuté těsto, kromě…