Tmavá treska se sýrovou omáčkou
Potřebné ingredience
filé z tmavé tresky, cibule, mrkev, hrášek, parmazán (nebo sýr parmazánového typu - Grana Padano, Grand Moravia...), sladká smetana, citrónová šťáva, kousek másla
Postup přípravy
Připravit suroviny:
- cibuli nakrájet na půlkolečka
- mrkev pokrájet na kostky
- parmazán nastrouhat na jemno
- tresku lehce osolit a zakápnout citrónoou šťávou
Povidlový koláč z remosky
Potřebné ingredience
*TĚSTO: 150 g hladké mouky, 100 g polohrubé mouky, 50 g cukru krupice, 1 vanilkový cukr, citronová kůra, 10 g droždí, 40 g rozpuštěného másla, 110 ml mléka, 1 žloutek, špetička soli; * NÁPLŇ: 200-250 g tvarohu, 2 lžíce cukru krupice, vanilkový extrakt nebo pasta, 1 žloutek, (trocha rumu); povidla (kupovaná dochucuji skořicí a kardamonem); * DROBENKA: 15 g Hery, 30 g polohrubé mouky, 30 g cukru krupice; mandlové plátky na posypání
Postup přípravy
Inspirace od paní Martiny H. (Žirafka1) ID 202660
Rozpis je pro formu o průměru 26 cm, pečeno ve velké remosce Grand (průměr mísy 29 cm).
Ze všech surovin na…
DĚTSKÁ VAŘENÁ MODELÍNA
Potřebné ingredience
Na půl kila modelíny budete potřebovat: 300 ml vody, 150g hladké mouky (lze i polohrubé), 75g soli, 2 lžíce octa, 1 lžíce oleje, potravinářské barvivo, příp. vonné esence
Postup přípravy
Ve vodě si rozmíchejte potravinářské barvivo, ocet a olej. Do teflonové pánve nebo teflonového hrnce (ten teflon je opravdu důležitý, protože v normálním hrnci se hmota děsně…
CHLEBA LUBKA
Potřebné ingredience
500g hladké mouky, 400 ml vody, 4g sušeného droždí, 2 lžičky, 2 lžičky drceného kmínu
Postup přípravy
Zamícháme suroviny a dáme kynout, po uplynutí doby vyklopíme těsto na vál posypaný moukou. Uděláme placku a asi třikrát přeložíme, uděláme bochánek a přendáme do mísy, poprášíme a…
ŠVESTKOVÝ DIP
Potřebné ingredience
osmažená cibulka, švestkové povidla, med, brusinky, chilli koření
Květákové kari
Potřebné ingredience
1 květák * velký batát * cca 150 g mraženého nebo čerstvého hrášku * cibule * 4 stroužky česneku * 1 velká lžíce červené kari pasty * asi 4 cm nastrouhaného čerstvého zázvoru * 1 lžička římského kmínu * 1 lžička mletého koriandru * 200 ml kokosového mléka * voda, půl kostky kuřecího bujonu (nebo cca 150 ml vývaru) * sůl
Postup přípravy
V pánvi wok (nebo jiné vhodné nádobě) osmahneme nakrájenou cibuli a přidáme lžíci kari pasty, aby se rozvoněla. potom dáme nakrájený česnek, na kostky nakrájený batát a na plátky…
Plněné knedlíčky - vepřové
Potřebné ingredience
* TĚSTO: 220 g hladké mouky, 100 g vlažné vody, 30 g cukru, 20 g oleje, 1 lžička sušeného droždí; * NÁPLŇ: 250 g masa - vepřové, hovězí nebo mix, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 1 lžíce sójové omáčky, 1 lžíce Worcestrové omáčky, sůl, (cukr), na zahuštění ¼ šálku vody +1 zarovnaná lžička kukuřičného škrobu
Postup přípravy
Připravit suroviny:
- maso pokrájet na drobné kousky (nebo použít mleté)
- cibuli pokrájet na drobno
- česnek pokrájet na drobno
- maso pokrájet na drobno
- škrob…
Minibábovky s čokoládou a ořechy z remosky
Potřebné ingredience
120 g polohrubé mouky, 1 vejce, 110 g mléka, 50 g cukru, pár kapek vanilkového extraktu, ½ kypřícího prášku, 25 g oleje, 25 g čokolády na vaření, 25 g vlašských ořechů
Postup přípravy
Oddělit bílek od žloutku a ušlehat pevný sníh.
Čokoládu nastrouhat na hrubo a ořechy pokrájet na drobno.
Smíchat mouku + cukr + mléko + vanilku + žloutek + olej +…
Lososový tatarák
Potřebné ingredience
100g uzeného lososa, postačí i treska ala losos (plátky), kousek červené cibule nebo šalotka, 150-200g creme fraiche ale postačí i neochucené pomazánkové máslo, citron, kopr čerstvý nebo sušený, kapary nebo sterilovaná okurka (nemusí být)
Postup přípravy
Vše pokrájet nadrobno, pokapat citronem, smíchat s creme fraiche.
Podáváme s opečenými tousty
Lemon curd
Potřebné ingredience
2 žloutky, 40g třtinového cukru, 40g citrónové šťávy, 30g másla, citrónová kůra
Postup přípravy
Vše, kromě másla, dát do mísy a vařit ve vodní lázni do zhoustnutí (asi jako pudink). Z počátku netřeba míchat často, ke konci už ano. Po odstavení dáme máslo a metličkou…