Eklérky s dýňovým krémem
Potřebné ingredience
Korpus: 80g másla, 80g mléka, 100g vody, 1 malá lžíce cukru, 110g hladké mouky, 3 vejce. Krém: 5 žloutků, 100g cukru, 25g hladké mouky, 100g dýňového pyré (předem upečená a rozmixovaná dýně), 250 šlehačky, 1/2 lžičky skořice, vanilka, 1 plátek želatiny, 100g mascarpone. Poleva: 100g hořké čokolády, 90g šlehačky, 1 lžíce kukuřičného sirupu. Ozdoba: hrst dýňových semínek, 1 lžíce medu, 15g másla, olej
Postup přípravy
Na eklérky připravíme odpalované těsto - na hrnce dáme vodu, mléko, máslo a cukr, necháme přijít k varu, pak nasypeme mouku a mícháme odspodu asi 3 minuty. Necháme vychladnout,…
Vepřová srdce na houbách
Potřebné ingredience
2 vepřová srdce (cca 600 - 800g), 80g slaniny nebo špeku, 1 mrkev, 1 petržel, sůl, pepř, nové koření, 6 - 7 hnědých žampionů, 200g vývaru, na zahuštění jíška nebo solamyl
Postup přípravy
Maso očistíme a nakrájíme na plátky, osolíme, opepříme. Orestujme kousky slaniny a zeleniny, poté i kousky masa. Přidáme žampiony, koření, vývar a vaříme v papiňáku asi 1 hodinu.…
Smetanové brambory
Potřebné ingredience
asi 1kg brambor, 1 lžička mletého koriandru, sůl, pepř, petrželka, 250g zakysané smetany
Postup přípravy
Oloupané brambory uvaříme v osolené vodě, slijeme a vmícháme vše ostatní. Podáváme jako přílohu.
Skořicoví šneci z remosky
Potřebné ingredience
* TĚSTO: 130 g hladké pšeničné mouky, 130 g polohrubé mouky, 10 g čerstvého droždí, 50 g cukru krupice, ½ lžičky vanilkového extraktu nebo pasty, 110 g mléka, 1 vejce, 50 g rozpuštěného másla, špetka soli; * NÁPLŇ: 50 g másla., 3 lžíce třtinového cukru, 1 vrchovatá lžička mleté skořice, 50 g nahrubo posekaných vlašských ořechů; 1 rozšlehané vejce na potření před pečením
Postup přípravy
Rozpis je pro formu o průměru 26 cm, pečeno ve velké remosce Grand (průměr mísy 29 cm).
Všechny suroviny na těsto dát do pekárnya nechat nakynout (cca 1½ - 2 hodiny).
…
Vepřové nudličky po thajsku
Potřebné ingredience
500 g libového vepřového masa (např. kýta), 1 cibule, trocha mladého chřestu, 200 g bambusových výhonků, 2 lžíce sojové omáčky, 1 lžíce worcestrové omáčky, sůl, pepř, na zahuštění trocha kukuřičného škrobu rozmíchaného ve vodě
Postup přípravy
Přiravit suroviny:
- maso nakrájet na nudličky¨
- cibuli pokrájet na půlkolečka
- chřest pokrájet na cca 3 cm dlouhé špalíčky
- výhonky pokrájet na nudličky
Čokoládové tyčinky
Potřebné ingredience
150 g tmavé čokolády (100 g na vaření + 50 g másla), skořice, 50 g ovesných vloček, 50 g ořechů (mandle, vlašáky...), na ozdobu trocha čokolády + sekané ořechy nebo kandované ovoce (u nás máme nejraději pomerančovou kůru)
Postup přípravy
Čokoládu rozpustit, ořechy pokrájet na hrubo.
Přidat skořici + vločky + ořechy a promíchat.
Směs přendat do formy, povrch zarovnat stěrkou a nechat ztuhnout v lednici.…
Kváskové ruměnky
Potřebné ingredience
200g hladké mouky, 70g moučkového cukru, 1/2 lžičky sody, 1 lžíce perníkového koření, 5g kakaa, 1 vejce, 1 lžíce žitného kvasu, 30g másla, 60 g medu. Poleva: 100g cukru, 1 malá lžíce horké vody, asi 2 - 3 lžíce rumu, rumové aroma. Popřípadě trochu vody s rumem.
Postup přípravy
Promícháme mouku, cukr, sodu, koření a kakao. Přidáme vejce, kvásek a vlažné máslo s medem (předem rozehřát a nechat zchladnout - nelít horké). V robotu pomocí pádla umícháme…
Tvarohovo-jablkové knedlíky
Potřebné ingredience
250g tvarohu, 1 vejce, sůl, 100 - 150g strouhaných jablek, cca 150- 200g mouky (zde špalda a pohanka), cca 50g krupičky
Postup přípravy
Vše smícháme a vytvoříme mírně lepivé těsto. Tvoříme knedlíčky a vařím v osolené vodě.
Cuketové muffiny (koláč)
Potřebné ingredience
150g jemně strouhané cukety, 4 vejce, sůl, 150g másla, 100 - 120g cukru, 200g jogurtu nebo zakysané smetany, 50g kokosu, 150g polohrubé mouky, 100g špaldové celozrnné mouky, 1 PP, citrónová šťáva
Postup přípravy
Máslo, žloutky a cukr vyšleháme do světlé pěny, přidáme jogurt, zašleháme. Přidáme mouku, PP a kokos. Pak cuketu. Nakonec přimícháme sníh z bílků, soli a citrónu. Pečeme v…
Jablkové řezy podle časopisu Vlasta
Potřebné ingredience
500 g hladké mouky, 3 lžíce krystal.cukru , 1 pečivový prášek , 250 g másla , 3 lžíce mléka ( i více,dle potřeby) . Náplň : 1,5 kg jablek oloupaných a nastrouhaných na hrubo nebo na plátky, 12 lžic cukru krystalu , 3 vanilkové pudinky ( dávám jen 2 ,stačí) . Vše smíchat dohromady.
Postup přípravy
Vypracujeme těsto ,necháme odpočinout v lednici. Rozdělíme na větší a menší půlku. Větší půlku rozválíme tak,aby byly na hlubokém plechu vysoké okraje. Naplníme jablečnou náplní ,…