Bulky s krustou
Potřebné ingredience
400g hladké mouky, 240g mléka, 60g vody, 2 lžíce oleje, 1 lžíce cukru, 1 a 1/2 lžičky soli, 7g sušeného droždí. Na krustu: 50g rýžové mouky, 50g vody, 10g oleje, 10g cukru, 4g sušeného droždí, sůl
Postup přípravy
Do mísy nalijeme vlažnou vodu, přidáme cukr a droždí a necháme chvíli stát, než se vytvoří pěna. Poté Přidáme zbytek surovin na těsto a vypracujeme. Necháme kynout 1 - 1,5 hodiny.…
Vepřové maso pod pokličkou
Potřebné ingredience
cca 600g vepřové plece, sůl, pepř, tymián, olej, 2 lžíce sójové omáčky, 2 bobkové listy, 400 - 500g zeleninového vývaru, 300g hnědých žampionů, hrst sušených hub předem namočených, 1 plná lžíce hladké mouky, cca 1 kg brambor
Postup přípravy
Maso nakrájíme na kousky, přidáme lžíci oleje, sůl, a lžíce sójové omáčky. Necháme marinovat do druhého dne (není nutné). Poté maso orestujeme na tuku, přidáme žampiony. Zaprášíme…
Banánový koláč
Potřebné ingredience
100g měkkého másla, 6 lžic javorového sirupu, 4 zralé banány, 120g třtinového cukru, 4 vejce, 150g hladké mouky, 50g hladké špaldové mouky, 100g mletých mandlí, 1 lžička sody, 2 lžičky PP, 200g jogurtu
Postup přípravy
Pekáček vymažeme máslem, na dno dáme pečící papír, na ten naskládáme půlky 3 banánů řezem dolů a pokapeme asi 3 lžíce mi sirupu. Na těsto vyšleháme máslo, cukr a vejce do…
Kváskový chléb s fialovou mrkví a špaldou z remosky
Potřebné ingredience
* ROZKVAS: 8 g mateřského kvásku, 70 g žitné mouky, 60-70 g vody; * PYRÉ: 70 g fialové mrkve, 100 g vody; * TĚSTO: 120 g špaldové chlebové mouky (nebo pšeničné chlebové mouky), 150 g celozrnné špaldy, 150 g mouky Manitoba, 260 g vody, 10 g soli
Postup přípravy
Recept podle Maškrtnice, v mém případě jen poloviční množství a upečeno ve velké remosce Grand (průměr mísy 29 cm). - http://www.maskrtnica.cz/chleb-s-fialovou-mrkvi-a-spaldou/ …
Telecí plátky s bramborem z remosky
Potřebné ingredience
plátky telecího masa, červená cibule, 1-2 lžíce sušené cibule, několik stroužků česneku, sůl, pepř, brambory, máslo
Postup přípravy
Cibuli pokrájet na kolečka, česnek na plátky, brambory na menší díly, maso osolit a opepřit.
Remosku vymazat máslem.
Po obvodu rozložit brambory a lehce osolit.
Housky
Potřebné ingredience
500 g polohrubé mouky 250 ml mléka 30 g droždí 3 lžičky cukru 1 lžičku soli 1 vejce 50 g rozehřátého másla vejce na potření, na posypání sůl, mák, sezam, kmín a pod.
Postup přípravy
Do mísy prosejeme mouku a v ní uděláme důlek, do kterého nalijeme část vlažného mléka, rozdrobíme droždí a přisypeme cukr. Když droždí vzejde, přidáme zbylé mléko, vejce, sůl,…
Ptačí mléko
Potřebné ingredience
800g mléka, asi 30g cukru, 25g pudinku, vanilka, 2 žloutky, 4 bílky
Postup přípravy
Vyšleháme sníh ze 4 bílků. V části mléka rozmícháme žloutky a pudink. Zbytek mléka osladíme, dáme vanilku a přivedeme k varu. Na mírném ohni do něj zavařujeme lžící vykrajované…
Kapustové závitky
Potřebné ingredience
8 kapustových listů, sůl, pepř, cca 600g mletého vepřového masa, 100g slaniny, 1 stroužek česneku, 1 vejce, strouhanka na zahuštění. Rajčatová omáčka (700g pasírovaných rajčat, sůl, pepř, olivový olej, oregano, bazalka, česnek, cukr)
Postup přípravy
Maso smícháme se všemi ingrediencemi a přidáme trochu strouhanky. Listy vaříme v osolené vodě 2 - 3 minuty, poté zchladíme ve vodě ledové. Váleček masa zabalíme do listu, dáme…
Eklérky s dýňovým krémem
Potřebné ingredience
Korpus: 80g másla, 80g mléka, 100g vody, 1 malá lžíce cukru, 110g hladké mouky, 3 vejce. Krém: 5 žloutků, 100g cukru, 25g hladké mouky, 100g dýňového pyré (předem upečená a rozmixovaná dýně), 250 šlehačky, 1/2 lžičky skořice, vanilka, 1 plátek želatiny, 100g mascarpone. Poleva: 100g hořké čokolády, 90g šlehačky, 1 lžíce kukuřičného sirupu. Ozdoba: hrst dýňových semínek, 1 lžíce medu, 15g másla, olej
Postup přípravy
Na eklérky připravíme odpalované těsto - na hrnce dáme vodu, mléko, máslo a cukr, necháme přijít k varu, pak nasypeme mouku a mícháme odspodu asi 3 minuty. Necháme vychladnout,…
Vepřová srdce na houbách
Potřebné ingredience
2 vepřová srdce (cca 600 - 800g), 80g slaniny nebo špeku, 1 mrkev, 1 petržel, sůl, pepř, nové koření, 6 - 7 hnědých žampionů, 200g vývaru, na zahuštění jíška nebo solamyl
Postup přípravy
Maso očistíme a nakrájíme na plátky, osolíme, opepříme. Orestujme kousky slaniny a zeleniny, poté i kousky masa. Přidáme žampiony, koření, vývar a vaříme v papiňáku asi 1 hodinu.…