Staročeské Zázvorky
Potřebné ingredience
4 celá vejce, 50 dkg ml. cukrku, 50 dkg mouky / 25dkg hladké00 a 25 dkg polohrubé/, 2 vrchovaté polívkové lžíce strouhaného zázvoru / může být čerstvý i sušený/ Čerstvý je ale mnohem lepší, závorky jsou potom takové štipkavé..........
Postup přípravy
Vejce s cukrom vylšehejte v míse asi čtvrt hodiny, pak přidejte mouku a zázvor. Vypracujte těsto a vyválejte plát asi půl centimetru silný. Vykrajujte dle fantazie a formiček...…
Staročeský sladký vánočný jahelník
Potřebné ingredience
2 šálky pěkných žlutých jáhel, 0,5 l vody, 0,5 l mléka, půl lžíce soli, 4 kostky cukrku, trocha skořice, troška mletého nebo strouhaného muškátového oříšku, 2 lžíce oleje, kousek másla, smetanu, 4 žloutky, rozinky, sušené švestky a sušené meruňky, cukr dle chuti.
Postup přípravy
Jáhly spařte vroucí vodou a propláchněte následně studenou vodou. dejte je vařit do směsi mléka, vody, soli, cukru, skořice, muškátu a oleje. Vařte pomalu do měkka.
Do jáhel…
CHEES CAKE / americký sýrový koláč/
Potřebné ingredience
1 koka sušenky, 2 večšie limetky, 4 večšie vajcia, 3 vanilkové cukry, 1 kg tučného tvarohu, máslo, špetka skořice, kysaná smetana, 20 dkg práškového cukru
Postup přípravy
Cesto : 20 dkg koka sušenek rozdrtíme a zmeišame s 10 dkg rozpusteného másla + 1. bal vanilkové cukru a špetka skořice.
Zmesou vyložíme dno kruhovej tortovej formy vymazanej…
Meruňkovo- burizonova pochoutka
Potřebné ingredience
350 g burisonů, 100 g sušených meruněk nakrájených nadrobno, 100 g vlašských ořechů nasekaných nadrobno, 50 g rostlinného tuku, 125 g medu, 50 g rozinek, 100 g pražených nahoblovaných lískových jader, 100 g čokolády
Postup přípravy
Čokoládu necháme mírně povolit, poté ji vyšleháme s máslem a medem. Do vyšlehané pěny vmícháme ostatní suroviny a tvarujeme kuličky, které posypeme lískovými jádry a rozinkami.…
Kakaové cookies s ovesnými vločkami
Potřebné ingredience
170 g celozrnné mouky, 80 g hnědého cukru, 120 g kakaového prášku, 1 lžička prášku do pečiva, špetka soli, 1 vejce, 80 g medu, 1 vanilkový lusk, 250 g ovesných vloček, 250 g rostlinného tuku
Postup přípravy
Vejce s vanilkou a medem dobře promícháme a spojíme s ostatními přísadami. Ze vzniklé hmoty tvarujeme kuličky, které pečeme asi 10 minut při teplotě 180 °C.
mrkvové cukroví
Potřebné ingredience
180 g jemně nastrouhané mrkve, 250 g rostlinného tuku, 300 g celozrnné mouky, půl sáčku prášku do pečiva, moučkový cukr s vanilkou na obalení
Postup přípravy
Tuk utřeme s nastrouhanou mrkví, poté vmícháme mouku prosátou s práškem do pečiva. Těsto vyválíme a vykrájíme z něho tvary podle výběru. Pečeme asi 10 minut při teplotě 180 °C.…
Linecké zo žitné mouky
Potřebné ingredience
200 g žitné mouky, 100 g rostlinného tuku, 50 g hnědého cukru, 1 žloutek, kůra z poloviny citronu, džem na slepení
Postup přípravy
Tuk, žloutek, citronovou kůru a cukr utřeme do pěny, poté přidáme mouku. Necháme ztuhnout a vychladnout, poté těsto vyválíme. Vykrajujeme kolečka, která po upečení slepíme džemem.…
Fantastický narozeninový dortík - Terezčin k 2.…
Potřebné ingredience
Těsto : 6, vajec, 12 polévkových lyžic vody, 1 pr. do peč, 30 dkg polohrubé mouky. 30 dkg práškového cukruKrém: 6 vajec, 25 dkg krystalového cukru, 2 vanilkové cukry, 1 celé a 1/2 čerstvého máslaRibízová marmeládaovoce dle chuti - nejlepší kombinace : jahody- banán/ jahody-borůvky/ jahody - kiwi/na ozdobu vhodné : marcipán, krém, čokoláda, ořechy, kokos - dle chuti.Je to zozpis na kulatou VELKOU dortovou fotmu / 3 patra/, nebo na velký plech / jedno patro/
Postup přípravy
Bílky ušleháme na sníh a dáme bokem. Vyšleháme si žloutky s cukrem a postupně zašlehávame vodu, mouku smíchame s pr. do prč a vmíchame do ušlehané směsy, nakonec lehce vmíchamé…
šťavnaté exotické pálivé maso - krásně křupavé
Potřebné ingredience
1 dcl oleje, šťáva z 1 citronu, šťáva z jednoho pomaranče, 2 lžíce medu, kari, chilli, pepř, 2 lžice kremžské hořčice, 2 prolisovné česneky , pepř, sůl, 2
polévkové lžice solamylu / solymylu dejto tolik, aby vzniklo takové né moc husté těstíčko/ . Koření dávejte dle vlastní chuti hlavně chilli jen kdo má rád ostré maso.:)- nejvhodnější jsou kuřecí vykštěné stehenný steaky - s těch je toto masíčko šťavnaté a moc dobré - dělám ho na lávovém grilu - teda na platni a tak nevím jak se vám bude chovat kůrčička na roštovém grillu, prtoto jak roštujete na mřížce klidně přidete solamylu víc a masíčko si ho nacuce a kůrčička by mala na masíčku zůstat......... kdyby se vám zdálo, že maso není dobře obalené klidně přidávejte suroviny dle potřeby jěště dál - hodně záleží na masu kt. děláte - něktére marinádu nacucne líp a jiné hůř.........
Postup přípravy
Smíchame marinádu, množství si můžeme upravit podle množství masa / tenhle rozpis je tak na 3 kg masa/, marinádu řádně vymýchejte a naložte do ní přichystané maso - vhodná je …
Jahodovo - mátové letní osvěžení
Potřebné ingredience
čerstvé jahody - množstvo podla potreby a konzumentov, plná hrsť čerstvých mátových lístkov, biely jogurt 500 ml., resp. kysaná smetana, resp. odtučněné / sójové/ mlieko / podla potreby/ , cukor podla potreby - ak dáte hodne jahod tak nemusíte cukrovať, resp. možte dať hnedý cukor, alebo hroznový, alebo klasicky vanilkový / množstvo podla chuti/
Postup přípravy
Jogurt,alebo smetanu, nalejeme do vyššej nádoby, riadne umyté jahody do toho, pridáme umytú mátu, cukor a rozšlaháme na krémový nápoj...:) je možné robiť z variant uvedených v…