Valašská kyselička z kysaného zelí
Potřebné ingredience
Půl 100 g balení 12 % smetany, 1 PL hladké mouky, polovička z 500 g sklenice kysaného zelí, 3 brambory, bobkový list, hrst hříbků, plátek másla, půlka bujonu (použila jsem zeleninový - šlo by i bez něj), sůl, pepř, 1 ČL červené papriky, asi 3 ČL drceného kmínu, 2 PL třtinového cukru, 1,5 - 2 litry vody.
Postup přípravy
1) Properu kysané zelí a na menší kostičky si nakrájím brambory.
2) V hrnci na másle osmahnu zelí s bramborem a zaliji vařící vodou, přidám hříbky, bobkový list, bujón a 1 ČL…
Zadělávaná zeleninka - určitě znáte
Potřebné ingredience
Sáček mražené zeleniny - mrkev s hráškem (nebo může být samozřejmě i na kostičky nakrájená čerstvá mrkev, hrášek apod.), kousek másla, sůl, 1PL hladké mouky, 1 ČL papriky, 0,5 ČL solamilu, 10 kapek citronu Já připravuji takto:
Postup přípravy
1) Mraženou zeleninu uvařím v kastrůlku ve vodě (vody dávám tolik, aby zakryla zeleninu).
2) Jakmile je zelenina měkká, sliju "vývar" do hrnečku a odložím si jej.
3)…
Červené dušené zelíčko jako příloha
Potřebné ingredience
půlka červeného zelí, 1 cibule, 1 bobkový list, sůl, pepř, 1 ČL kmín, 1 PL cukru krystal (může být samozřejmě i třtinový), trocha octu nebo šťávy z citronu, 1 brambor, k dochucení je možné dát 1PL výpeku z masa či sádlo (moc sádlo nepoužívám, ale zde se hodí)
Postup přípravy
Nejdříve odstraníme svrchní listy a košťál a takto připravené zelí si nakrájíme/nastrouháme (já jsem krájela nožem) na nudličky.
Ve středním hrnci zelí spaříme horkou…
Zelíčko - kysané - příloha
Potřebné ingredience
Kysané zelí (dělala jsem z půlky 500 g sklenice) 1 cibule, 2 ČL kmín, sůl, 3 ČL cukru moučky, sklenice vody, 1 PL sádla
Postup přípravy
Nejdříve vymačkám kysané zelí a properu. Nakrájím si na drobno cibulku a podusím ji na pánvi na dostatku oleje až zesklovatí. Potom přidám zelí, sůl, kmín, sklenici vody, a asi 3…
Valentýnský dort - nepečený
Potřebné ingredience
1 balíček piškotů, 100 ml mléka, 1 a půl balíčku červeného dortového želé, 300 g bílého jogurtu, 1 PL medu, plechovka jahod, menší forma ve tvaru srdce
Postup přípravy
Srdíčkovou formu vyložíme piškoty - dno i stěny. Do vlažného mléka dáme půl balíčku želatiny a necháme chvíli v misce nabobtnat (promícháme a necháme odležet cca 10 minut).…
Prošívaná deka - koláček - podaří se vždy a výborný je…
Potřebné ingredience
Na těsto potřebujeme: 2 hrnky polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 1 hrnek cukru krystal (použila jsem třtinový cukr), 2 PL kakaa, 1/2 hrnku oleje (použila jsem olivový), 4 žloutky 4 bílky dle potřeby mléko. Na tvarohovou mřížku potřebujeme: 1 tvaroh v kelímku (použila jsem nízkotučný), 2 vanilkové cukry + 1-2 PL cukru moučka (je to lepší sladší), 1 žloutek citronová kůra z půlky citronu a mléko podle potřeby (asi 1-2 PL). Potřebovat budeme ještě obyčejný svačinový sáček.
Postup přípravy
V míse smícháme mouku, prášek do pečiva, kakao, žloutky, cukr a olej - dobře promícháme. Podle potřeby přidáme hrnek (přidala jsem 1/2 hrnku mléka). Nakonec vmýcháme sníh z bílků…