Kedlubnová smetanová
Potřebné ingredience
Kedlubny, voda, vegeta, sůl, kousek z másla, hl. mouka, mléko nebo šlehačka
Postup přípravy
Kedlubny nahrubo nastrouháme a vaříme 5 minut v osolené vodě (dávám míň, jelikož to dochucuji ještě trochou vegety). Pak scedíme a vývar nevylíváme. Z másla a mouky uděláme…
Segedín jak ho dělám já :-)
Potřebné ingredience
Maso ( libový bůček, plecko), cibule, česnek, sádlo, kysané zelí, 1/2 masoxu, voda, koření( ml. červená paprika, sůl, pepř, grilovací koření, mletý kmín, trochu vegety), šlehačka, trochu mouky
Toto je na rozpis na cca 1kg masa, 2 kysané zelí
Postup přípravy
Maso si nakrájíme na kostičky, dáme do pekáče, kde přidáme sádlo, trochu vody, posypeme grilovacím kořením, cibulí a česnekem (cibule na kostičky, česnek na plátky), ještě trochu…
Svařené víno speciál
Potřebné ingredience
1 pomeranč, šťáva ze dvou pomerančů, 1 l červeného vína, 100 ml rumu, 2 hvězdičky anýzu, 1 kousek skořice, 100 g pískového cukru
Postup přípravy
Pomeranč omyjeme akůru odkrojíme, pak odstraníme všechny zbytky bílé kůže na pomeranči a dužinu nakrájíme na plátky. Pomerančové plátky, šťávu, červené víno, rum, koření a cukr…
nakládaný hermelín
Potřebné ingredience
hermelím podle potřeby, já nakládám 3 - 4 kousky, rostlinný olej, čerstvě mletý pepř, cibule na kolečka, česnek (rozdrtit + celý), bobkový list, feferonka nebo pálivý kozí roh (nakrájet na drobno), špetka chilli, trochu provensálského koření, trochu ml. papriky a samozřejmě sůl
Postup přípravy
hermelín můžeme nakrájet na kolečka (z jednoho 3), v tom případě bude naložení trvat tak 3 dny a nebo na osminky a po 2 dnech už se může papkat. Naložit to můžete taky dvěma…
Krém ze salka
Potřebné ingredience
salko, máslo. Navíc: puding, káva, mleté ořechy, rum, kakao
Postup přípravy
salko si uvaříme buď v paiňáku cca 50 minut nebo v hrnci 1,5 - 2 hodinky, necháme vychladnout (nejlépe přes noc) vyšleháme máslo (musí mít stejnou teplotu jako salko) poměr dávám…
kuřecí prsíčka na kari
Potřebné ingredience
kuřecí prsíčka, nebo jiné kuřecí masíčko, kousíček másla, trochu oleje, cibule, 1/2 zeleninového vývaru, kari, špetka ml. muškátu, sůl, pepř, hl. mouka, smetana
Postup přípravy
rozpustíme si na pánvi (já používám wok) máslo s olejem, přidáme na drobno pokrájenou cibulku, necháme zesklovatět a přidáme kousky kuřete, které trochu osolím a opepřím,…
mokka oválky? jen pro inspiraci
Potřebné ingredience
370g hladké mouky, 200g rostlinného tuku, 110 g moučkového cukru, 30 g jemně mleté kávy , 2 - 3 žloutky, vanilkový cukr,
náplň: kondenzované mléko, máslo,
poleva: 250g moučkového cukru, 4 lžíce horké silné kávy, pár kapek oleje,
písmo: Dr, Oetker
Postup přípravy
Vypracujeme těsto, necháme přes noc odpočinout. Jsou 2 možnosti u tohoto těsta: buď dáme těch 30 g kávy a těsto je takové silné chuti a tmavé, nebo přidáme pouze 1 kávovou lžičku…
Česneková
Potřebné ingredience
sýr eidam, tavený sýr, česnek, čerstvě namletý pepř, tatarka, trochu šlehačky(nemusí být)
Postup přípravy
Sýr si nastrouháme na jemném struhadle do mísy, přidáme asi 4 tavené sýry (bez příchutě), rozmačkáme vidličkou, přidáme tatarku a trochu šlehačky, ale není podmínka... nakonec…
České zelí
Potřebné ingredience
bílé zelí, olej, cukr, sůl hladká mouka
Postup přípravy
Zelíčko si pěkně nakrájíme. Do velkého hrnce si nalejeme olej (podle toho kolik toho zelí je, já dávám tak 1,5 - 2dcl, ale to je max), když je teplý přidám cukr (asi tak 7 kostek,…
Slaní šneci z listového těsta
Potřebné ingredience
1 listové těsto (nejlépe chlazené, mr. moc nevykyne), asi 3 - 4 žloutky, 20 dkg šunky, 20dkg anglické slaniny, 20dkg eidamu
Postup přípravy
Listové těsto rozválíme na tenký plát, potřeme ho žloutkem (celé vajíčko nedělá dobrotu), na to poklademe připravenou směs (uzeniny se nakrájí na nudličky a sýr nastrouhá na hrubo…