Zobrazit přihlášovací formulář
NÁPOJE, DRINKY
Rostlinné mléko - ovesné, rýžové, mandlové atd.

Rostlinné mléko - ovesné, rýžové, mandlové atd.

Potřebné ingredience

100g ovesné vločky (nebo jasmínová rýže nebo mandle), voda, 2 lžičky cukru(nebo sirupu např. javorového), špetka soli

Postup přípravy

propláchnout, nechat ve vodě odmočit - rýži 24 hodin, vločky stačí přes noc, vodu vylít, přidat cukr a sůl, nalít asi hrnek čisté vody, rozmixovat, scedit přes pláténko (jemné…

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
Makový šnek se švestkami

Makový šnek se švestkami

Potřebné ingredience

Těsto: 200 g brambor, špetka soli, 300 g hladké mouky, ½ prášku do pečiva, 60 g cukru krupice, 1 vanilkový cukr, 100 g polotučného tvarohu ve vaničce, 80 ml oleje, 80 ml mléka. Náplň: 200 g mletého máku, 100 g cukru krupice, 150 tvarohu ve vaničce, 100 ml mléka, 1 žloutek. Dále: 300 g švestek, 1 bílek, hrst mandlových lupínků.

Postup přípravy

Od 1. září se na mě v kalendáři na stěně usmívá nádherný makový šnek. Tak jsem nakoupila švestky, mák i tvaroh a pustila jsem se do pečení. Tohle jsem prostě musela vyzkoušet.…

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
Šlehačko-kokosová bábovka

Šlehačko-kokosová bábovka

Potřebné ingredience

•4 vejce •250 g moučkového cukru •250 g polohrubé mouky (část mouky můžeme nahradit kokosem nebo mákem, já dávám 150 g mouky a 100g kokosu) •1 smetana ke šlehání (používám kelímek 215 g) •1 prášek do pečiva

Postup přípravy

Žloutky utřeme s cukrem do pěny. Přidáme smetanu, mouku, kokos, prášek do pečiva a nakonec sníh z bílků.
Vlijeme do vymazané a vysypané formy a upečeme.

Výsledná bábovka…

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
Šlehačková bublanina se švestkami

Šlehačková bublanina se švestkami

Potřebné ingredience

3 celá vejce, 1/4 litru hnědého cukru, 1/4 litru neušlehané šlehačky, 1/2 litru polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr, citrónová kůra (není nutná), kilo švestek, pečící papír nebo tuk a hrubá mouka na formu

Postup přípravy

Celá vejce ušleháme s cukrem, přidáme šlehačku a mouku s práškem, kůrou a umícháme dohladka. Těsto vlijeme do vymaštěné a moukou vysypané formy (nebo vyložené pečícím papírem) a…

Zobrazit více...
NÁPOJE, DRINKY
Hrušková šťáva (sirup) a pyré

Hrušková šťáva (sirup) a pyré

Potřebné ingredience

mísa hrušek(asi kilo), vody tolik aby byly ponořené, asi půl hrnku cukru (i méně - dle množství hrušek - sypala jsem od oka)

Postup přípravy

Hrušky očistit, vykrojit jádřince, já jsem okrájela i slupku, vařit 20 minut s cukrem, umixovat (v mixeru nebo ponorným - ponorným to šlo hůř, tak je lepší si je nakrájet na menší…

Zobrazit více...
NÁPOJE, DRINKY
Malinový sirup

Malinový sirup

Potřebné ingredience

hrnek malin, hrst malinového listí, asi litr vody a hrnek cukru krystal, stačí i menší hrnek, můžete přidat lžíci medu pokud máte rádi med a ubrat cukru.

Postup přípravy

Vařit 20 minut, scedit, horké nalkít do flašky.
Celkem je to 2-3 flašky.

Podrobný postup viz. meruňkový sirup.

Zobrazit více...
CO DŮM DAL
Špekáčky v paprice

Špekáčky v paprice

Potřebné ingredience

2 špekáčky,2 bílé papriky, kremžská hořčice, 4 plátky sýra ,kečup, rajče, olej

Postup přípravy

Papriky podélně rozkrojíme na půlky, vyndáme semeník. Špekáčky rozkrojíme na polovinu, tu každou potřeme hořčicí a vložíme do papriky. Na ně položíme plátek sýra, pokapeme kečupem…

Zobrazit více...
SLADKÁ JÍDLA
Kynuté švestkové knedlíky-klasika

Kynuté švestkové knedlíky-klasika

Potřebné ingredience

300g hrubé mouky,2 dl vlažného mléka,1 vejce,1 lžíci oleje, špetku soli,1 lžíci cukru,20g droždí švestky mletý mák, moučkový cukr, zakysaná smetana

Postup přípravy

Droždí rozmícháme s vlažným mlékem ,lžící cukru a trochu mouky a necháme vzejít kvásek. Do mísy si prosejeme mouku ,přidáme vejce ,lžíci oleje, trochu soli a vykynutý kvásek…

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
Hrníčkový makovec

Hrníčkový makovec

Potřebné ingredience

Vejce 1 ks Cukr 1/2 hrnku Mák mletý 1 hrnek Polohrubá mouka 1 hrnek Mléko 1 hrnek Vanilkový cukr Prášek do pečiva 1 ks

Postup přípravy

Vše smícháme v míse a pečeme na vymazaném a moukou vysypaném plechu 30min. na 120 stupňů.
Je velmi jednoduchý a výborný.

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
Vrstvené řezy z jablek a máku

Vrstvené řezy z jablek a máku

Potřebné ingredience

Cca 1kg jablek, 150g mletého máku, 400g cukru, 5 vajec 200ml oleje 200ml vody, 350 g polohrubé mouky, prášek do pečiva, čokoláda na ozdobu

Postup přípravy

Další z jablečných receptů. Tentokrát pro ty, kteří mají rádi mák.

Jablka nastrouháme na hrubo. Štávu slijeme, ale moc nevymačkáváme. Smícháme s 100g cukru.

V jiné…

Zobrazit více...

Kategorie