Kapr s kořeněnou omáčkou
Potřebné ingredience
5 porcí kapra, 1 lžíce škrobu rozmíchaná ve vodě, olej na smažení, sůl, 2 lžíce vína směs koření: 1 lžička soli, ½ lžičky mletého pepře, 1 lžička zázvoru. Na omáčku: 200 g plodnic Shii-take bez třeňů, 1 jemně nasekaná šalotka, 2 bambusové výhonky nebo 1 mrkev nakrájená na dlouhé nudličky, od červené, zelené a žluté papriky po polovině, 2 lžíce sójové omáčky, 25 ml drůbežího vývaru.
Postup přípravy
Porce kapra nařízneme z obou stran 3 cm a uvnitř i na povrchu pokapeme citrónovou šťávou. Potom vetřeme směsí koření a necháme 20 min. odležet. Omáčku smícháme se zeleninou,…
Krutí prsíčka s Shii-take a banánem
Potřebné ingredience
300 g Shii-take, 90 g másla, 1 malá cibule, 300 g krůtích prsíček nakrájených na nudličky, 2 lžíce sójové omáčky, 2 banány podélně nakrájené na plátky, sůl, paprika, kari, 200 ml smetany, 1 lžíce sherry.
Postup přípravy
Na 30 g másla usmažíme na pánvi drobně nakrájenou cibulku do zlatova. Přidáme nakrájené houby, 5 minut smažíme a obracíme. Houby pak vyjmeme a dáme na teplou misku. Na dalších 30…
Kuřecí prsíčka se zázvorem a Shii-take
Potřebné ingredience
300 g Shii-take, 300 zelených lusků cukrového hrášku, 1 cm čerstvého zázvoru, 4 nasekané cibule, 1 lžíce másla, 125 g rýže basmati, sůl, pepř, 100 g mrkve nakrájené na kostičky, 1 žlutá paprika nakrájená na kostičky, 1 nasekaná chilli paprička, 4 kuřecí prsíčka s kůží, 3 stonky citrónové trávy, 1 lžíce přepuštěného másla, 125 ml drůbežího vývaru, nasekaná petrželka.
Postup přípravy
Troubu předehřejeme na 200°C. Houby zbavíme třeňů a rozřízneme je na čtvrtky. Lusky hrášku očistíme, omyjeme a podélně rozpůlíme. Zázvor oloupeme a nakrájíme na tenké plátky.…
Houbová pánev s tofu
Potřebné ingredience
300 g čerstvých plodnic Shiitake, 250 g nakládaných sójových výhonků, 150 g tofu, 4 lžíce sójové omáčky, 4 lžíce vody, 2 lžíce sezamového oleje, sladká chilli omáčka, sherry.
Postup přípravy
Sójovou omáčku smícháme s vodou. Tofu nakrájíme na kostičky a založíme na 1 hodinu do sójové omáčky. Houby očistíme a nakrájíme na tenké proužky. Sójové výhonky odkapeme.…
Salát z Shii -take
Potřebné ingredience
400 g plodnic Shii-take, 4 šalotky, 250 g polníčku, 3 kusy Fleischtomaten (dužninová rajčata), 1 stroužek česneku, 3 lžíce červeného vinného octa, 2 lžíce bazalkového octa, 1 lžička sójové omáčky (zn. Kikkoman), 100 ml olivového oleje, sůl a pepř, 1 bageta s bylinkami (Kräuterbaguette).
Postup přípravy
Plodnice Shii-take očistíme a nakrájíme na plátky, šalotky na kostičky. Houby obděláme na polovině nakrájené šalotky na trošce oleje. Osolíme a opepříme. Polníček očistíme a…
Hlívová paštika (pomazánka)
Potřebné ingredience
200 g hlívy, 60 g šunky, 2 šalotky, svazek petrželky, 30 g másla, citrónová šťáva, 3 lžíce silného masového vývaru, 2 žloutky, 1 lžíce hladké mouky, 3 lžíce bílého vína.
Postup přípravy
Hlívu na másle podusíme na cibuli spolu s jemně nakrájenou šunkou a nasekanou petrželkou. Přidáme nastrouhanou citrónovou kůru, zalijeme masovým vývarem, vaříme společně 3 minuty…
Hlíva s kyselou smetanou
Potřebné ingredience
500 g hlívy, 125 g anglické slaniny, 2 cibule, 1 lžíce hladké mouky, 1/8 l zakysané smetany, drcený kmín, majoránka, sekaná petrželka, pepř, sůl.
Postup přípravy
Slaninu na krájenou na větší kostičky rozpustíme v pánvi, na kolečka nakrájenou cibuli na slanině pražíme, dokud nezesklovatí. Přidáme hlívu, kmín, majoránku, petrželku, sůl, pepř…
Bramborový salát s hlívou
Potřebné ingredience
400 g hlívy, vařený brambor, 1 cibule, 1 větší kyselá okurka, Vegeta, 1 jogurt nebo 100 g majolky.
Postup přípravy
Klobouky hlívy (bez třeňů) nakrájíme a podusíme s Vegetou, přidáme brambor nakrájený na kostičky, jemně nasekanou cibuli, nakrájenou okurku a vše zalijeme jogurtem či majolkou.
Polévka s Hlívou ústřičnou
Potřebné ingredience
400 g Hlívy ústřičné, 1 šalotka, 30 g másla, 1 moučná brambora, 1 litr zeleninového vývaru, 125 ml sladké smetany, po 5 snítkách petrželky a kerblíku, sůl, muškátový oříšek. Příprava 20 minut (bez vaření).
Postup přípravy
Hlívy očistíme, omyjeme a nakrájíme na kousky. Šalotku oloupeme a nasekáme najemno.
Máslo rozehřejeme na pánvi, přidáme šalotku a necháme je zesklovatět. Přidáme houby a…
Italské rigattoni s máslem, smetanou, lanýžem a vejcem
Potřebné ingredience
150 g rigattoni (trubicové těstoviny), 3 lžíce bešamelové omáčky, 1 žloutek, lanýž, 1 lžíce smetany, 2 lžíce strouhaného parmazánu, čerstvé máslo.
Postup přípravy
Do horké bešamelové omáčky přimícháme za stálého míchání parmazán a strouhaný lanýž. Necháme několik okamžiků povařit a odstavíme z ohně. Žloutky rozšleháme se smetanou a zvolna…