Pečivo s podmáslím
Potřebné ingredience
200g vody, 1 lžička sladěnky, 15g droždí, 400g hladké mouky, 60g polohrubé mouky, 100g celozrnné pšeničné mouky, 120g podmáslí, 40g oleje, 10-12g soli
Postup přípravy
Ze 100g vody, sladěnky, 130g hladké mouky a droždí umícháme těsto a necháme asi hodinu kynout. Poté přidáme zbytek surovin a vypracujeme kynuté těsto. Podle hustoty podmáslí ev.…
Bílková bábovka
Potřebné ingredience
6 bílků, 100g rozpuštěného a vychladlého másla, 150g třtinového cukru, 1 a 1/2 lžíce škrobu, 150g hladké mouky, 1 lžička PP, sůl
Postup přípravy
Z bílků a soli vyšleháme sníh, asi v polovině šlehání přisypeme cukr a vyšleháme dotuha. Rychle zapracujeme mouku s PP a škrobem. Nakonec stěrkou vmícháme máslo. Pečeme ve vyhřáté…
RUMOVÉ KULIČKY
Potřebné ingredience
Na 40 kousků potřebujeme:rn rnrn175 g mléčné čokoládyrn175 g hořké čokoládyrn125 g práškového cukrurn1 lžíci kakaarn1 lžíci instantní kávyrn4 lžíce rumurn200 g mletých oříškůrn125 g másla rn200 g čokoládového sypání k dozdobení
Postup přípravy
Postup:rn rnrnMáslo utřeme s cukrem do pěny. Čokoládu nastrouháme na jemno a smícháme s kakaem, instantní kávou, rumem a oříšky a přidáme k máslu. Přikrytou hmotu necháme asi 2…
VOSÍ HNÍZDA
Potřebné ingredience
Na těsto potřebujeme:rn rnrn• 240 g nastrouhaných piškotůrnrn• 160 g moučkového cukrurnrn• 80 g máslarnrn• 2 lžíce kakaarnrn• 2 lžíce dmBio plnotučného mlékarnrn• 2 lžíce rumurnrnNa krém potřebujeme:rn rnrn• 60 g máslarnrn• 80 g moučkového cukrurnrn• 1 žloutek (možné nahradit ho vaječným likérem a již nepřidávat rum)rnrn• rum dle chuti
Postup přípravy
Na těsto potřebujeme:rn rnrn• 240 g nastrouhaných piškotůrnrn• 160 g moučkového cukrurnrn• 80 g máslarnrn• 2 lžíce kakaarnrn• 2 lžíce dmBio plnotučného mlékarnrn• 2 lžíce…
Františkánský švestkový koláč
Potřebné ingredience
Těsto: 150 ml mléka, 240 g hrubé mouky, špetka soli, citronová kůra, 100 g cukru moučka, 100 g rozpuštěného vychladlého másla, 2 žloutky. Na kvásek: 100 ml mléka, 1 lžička hrubé mouky, 1 lžička cukru krupice, 30 g droždí. Dále: 1 švestkový kompot, 1 hrst nastrouhaných vlašských ořechů, 1 lžička skořice, 1/2 vanilkového cukru.
Postup přípravy
Do vlažného mléka zamícháme lžičku mouky, cukru, rozdrobené droždí a necháme v teple vykynout. Do zadělávací mísy dáme všechny suroviny, přilijeme kvásek a vařečkou zamícháme…
Fenyklový salát
Potřebné ingredience
1 fenykl, 2 pomeranče, olivový olej, sůl, pepř, lžička medu
Postup přípravy
Fenykl nakrájíme na slabé proužky, 1 pomeranč oloupeme a nakrájíme na kousky. Z poloviny druhého pomeranče vymačkáme šťávu. 4 lžíce šťávy smícháme se solí a medem, promícháme…
Petrželová polévka
Potřebné ingredience
4 větší petržele (cca 400g), sůl, pepř, 750ml vývaru, 1 stroužek česneku, přepuštěné máslo, lžička kari, kokosové mléko
Postup přípravy
Na másle orestujeme kousky petržele, přidáme kari a přepůlený česnek. Zalijeme vývarem, osolíme a vaříme doměkka. Poté rozmixujeme a přilijeme kokosové mléko (dáme celou tuhou…
Řecký tvarohový koláč
Potřebné ingredience
Těsto: 250 g dětské krupičky, 150 g másla, 100 g cukru moučka, 1 vejce, ½ prášku do pečiva. Náplň: 500 g měkkého tvarohu (alobal), 200 g zakysané smetany, 1 žloutek, ½ lžičky vanilkové esence, 150 g cukru moučka, 4 PL strouhaného kokosu. Dále: 60 g vlašských ořechů, ½ lžičky skořice, 2 lžičky cukru moučka.
Postup přípravy
Z uvedených surovin na vále vypracujeme vláčné těsto, které namačkáme na menší plech (24x30 cm), vyložený pečícím papírem a v předehřáté troubě předpečeme, až začne růžovět (190°C…
Rychlá fazolová ze sterilovaných fazolí
Potřebné ingredience
1 plechovka bílých fazolí ve slaném nálevu, 2 mrkve, kousek petržele, kousek celeru, 2 stroužky česneku, cibule, brambory, petrželová nať, sádlo, hladká mouka, sůl, celý pepř
Postup přípravy
Do kastrolu dám očištěnou mrkev, kousek petržele a celeru, cibulu a česnek. Zeleninu nechám v celku.
Zaliju vodou, osolím, přidám celý pepř a nechám vařit dokud zelenina…
Žampiony na smetaně
Potřebné ingredience
400-500g žampionů, drcený kmín, majoránka, sůl, pepř, jíška (přepuštěné másla + špaldová mouka), ocet, třtinový cukr, přepuštěné máslo, šlehačka
Postup přípravy
6ampiony nakrájíme na kousky, orestujeme na másle s kmínem. Přidáme koření, sůl zalijeme šlehačkou. Dle potřeby zahustíme jíškou a na konci ochutíme octem a cukrem.