Jitrocel
Potřebné ingredience
Jitrocel je menší vytrvalá bylina, jejíž souběžně žilnaté listy rostou v přízemní růžici. Klas hnědé barvy a vejčitého tvaru s drobnými bílými květy nesou 10 až 30 cm vysoké stvoly. Plodem je tobolka obsahující dvě lesklá, hnědá semena. Známé jsou tři druhy jitrocele, a to kopinatý, větší a střední. Poznáme je podle tvaru listů. Nejúčinnější je jitrocel kopinatý (plantago lanceolata), ale lze jej zaměnit i s jitrocelem větším nebo středním. Mají podobné léčivé účinky. Sbíráme listy s obsahem látek: flavonoidy, glykosid aukubin, vitamin C, slizy, enzymy, kyselinu křemičitou, soli draslíku a vápníku a další. Sušení listů jitrocele je poněkud náročnější na podmínky, protože tato droga je jedna z nejchoulostivějších. Musíme sušit v tenkých vrstvách na vzdušném místě a do maximální teploty 40°C. Správně usušené listy mají olivově až hnědě zelenou barvu a jsou lámavé. Černé a nelámavé listy jsou poškozené, tudíž bezcenné. Můžeme sbírat i semeno. Při vnitřním užití je jitrocel tlumivým lékem na kašel, usnadňuje odkašlávání. Pomáhá při trávicích poruchách, hlavně při zácpě. Působí také jako antibiotikum, je používán při vředové chorobě tlustého střeva. Na snížení cukru v krvi a na léčbu žaludku a jater je vhodné semeno jitrocele. Zevní použití je u jitrocele velmi důležité. Patří mezi nejlepší rostliny při hojení různých vnějších ran, popálenin, hnisavých vředů, bodnutí hmyzem či popálení od kopřivy. Má protizánětlivé účinky. Nejlepším způsobem je přiložení rozdrceného listu na rány, protože pouští čerstvou šťávu a působí s velkým účinkem obsažených látek. Můžeme také používat ve formě obkladu. Je mnoho receptů na výrobu jitrocelové šťávy, kterou lze použít vnitřně při kašli, na čištění krve, při nachlazení atd. Uvádím jednu z nich: 1 kg čerstvých omytých listů umeleme (v mlýnku na maso) a přidáme 1 litr vody, 1 kg cukru a 1/2 kg medu. Vzniklou směs vaříme 10 minut na mírném ohni, dokud šťáva nezhoustne. Skladujeme ve sklenici na chladném místě. Nálev nebo čaj můžeme pít i delší dobu, protože droga z jitrocele nemá nepříznivé účinky. Nálev zhotovíme z jedné polévkové lžíce jitrocele na 200 ml vody. Přelijeme vroucí vodou a necháme 5 minut vyluhovat a pijeme teplý
PRUHOVANÁ ROLÁDA
Potřebné ingredience
5 vajec,20 dkg cukr krupice,20dkg hladké mouky,kakao,jaký koliv džem,moučkový cukr na posypání.
STRAČATELA podle Marcelky (Kikina1) děkuji za…
Potřebné ingredience
TMAVÉ TĚSTO: 2 hrnky nebo rovné skleničky "duritky" polohrubé mouky 1 hrnek nebo rovná sklenička "duritka" cukru 1 hrnek nebo rovná sklenička "duritka" mléka 3/4 hrnku oleje 1 prášek do pečiva 1 van.cukr 2 celá vejce 2 lžíce kakaa Všechny přísady vyšleháme v hladké těsto. SVĚTLÉ TĚSTO: 2 tvarohy 3/4 hrnku nebo skleničky cukru 1 hrnek nebo sklenička mléka 1 vanilkový puding (prášek) 1 vanilkový cukr 2 celá vejce Taktéž vše vyšleháme šlehačem do tekutějšího krému.
Postup přípravy
Z tmavého těsta odlijeme 3/4 hrnku. Zbytek nalijeme na vymazaný a vysypaný plech. Potom po lžičkách nebo naběračkou nalijeme světlé těsto a rozetřeme a na to nacákáme zbytek…
Domácí Kombucha
Potřebné ingredience
Holky takhle vypadá kombucha neboli houba
Kuřecí rizoto nejen pro děti
Potřebné ingredience
cibule, jaké koliv (popř. zbylé uvařené/ nebo upečené .maso), 250 g rýže parboiled, 1 lžíce rajského protlaku, polévková kořenící směs (např. Solčanka pro děti) , olej, nasekaná petrželová nať
Postup přípravy
Nachystáme si buď zapékací nádobu (např. skleněnou) anebo hrnec s tlustým dnem.
Kuř. maso nakrájíme na malé kousky a osolíme. Cibulku zpěníme na oleji, přidáme kousky kuř. masa…
Babovka ze šlehačky dvojbarevná
Potřebné ingredience
1 šlehačka 24dkg cukru 4 vajicka 1 prašek do pečiva 35 dkg polohrube mouky 1 vanilkovy cukr
Postup přípravy
Mám dvě barvy těsta. Letorosty udělám střídáním barevných těst.
1. vrstva = Začnu třeba světlým těstem. Doprostřed formy , na dno formy naleju světlé těsto
2. vrstva…
Sladké pokušení
Potřebné ingredience
5 vajec 1 sklenka cukru 2 sklenky polohrube mouky 1 prašek do pečiva tochu převařene vody ***Krém *** 500 g tvarohu Borůvky nebo jiné ovoce dle potřeby 1 máslo Krémová nápln vaječný konák zeletina v plátcích dr.oetkera
Postup přípravy
vajička utřeme s cukrem
přidame mouku a prasek do pečiva a utreme těsto rozdělíme na dva díly plechy podložíme pečicím papírem těsto nalijeme na plechy a dáme pect .
Netradiční játra s těstovinami
Potřebné ingredience
jablko 2 ks kuřecí játra 500 g cibule 1 ks podle chuti: kečup mletý pepř sůl podle potřeby: těstoviny olej
Postup přípravy
Postup přípravy receptu:
Cibulku oloupeme a nasekáme nadrobno. Jablko oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle.
Těstoviny uvaříme podle návodu uvedeném na obalu a…
Domácí Kombucha
Postup přípravy
já jí dělám ta že mám udělanou tak že jsi odliju do sklenice trouchu čaje z kombuchy a na teplém místě se houba udělá na vrchu takovej povrch a to je ta houba , je to uvařenej…
Kombucha a její léčivé účinky
Potřebné ingredience
Černý čaj ,cukr......................................................já jí mám udělanou tak že jsi odliju do sklenice trouchu čaje z kombuchy a na teplém místě se houba udělá na vrchu takovej povrch a to je ta houba , je to uvařenej černej čaj s cukrem a do toho se dá ta houba a nechá se 6-8 dní na teplem místě a a po těch 6-8 dnech to můžete pít a tu houbu v žádnem případě nevyhazovat používáse pořád kolem dokola ale pokáždý jí musíte umít ve vodě s jednou lžíci octa a dáse znovu do toho čaje...............................
Postup přípravy
Kombucha je houba, resp. kvašený nápoj, který je vyrobený z čajové houby. Obsahuje mnoho rozmanitých látek (řasy, kvasinky, různé kyseliny včetně mléčné a vitamíny). Na světě,…